Drágulnak a kötelező biztosítások

Publikálás dátuma
2016.11.04 06:16
Több az autó, több a baleset is, tehát többet kérnek a biztosításért FOTÓ: THINKSTOCK
Fotó: /
Még mindig egymillió autós kezdhet kedvezményvadászatba a biztosítók honlapján az év végi gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) frissen meghirdetett díjainak összehasonlításával. A legtöbben már a neten követik a változásokat és számukra is szembeötlő: 10-12 százalékos átlagos drágulás jellemzik az új tarifákat. Ennek ellenére nem reménytelen, hogy a korábbinál kedvezőbb díjra lelnek.

Kedd éjfélig megjelentek a 2017. január elsejétől esedékes kgfb-díjak, de már korántsem kísérte akkora érdeklődés a bejelentést, mint néhány évvel korábban. A magyarországi kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási piac díjhirdetési rendszere 2013-tól vált teljesen szabaddá. E szerint a biztosítók év közben is bármikor – nemcsak, mint előtte, évente egyszer, október végén – módosíthatják kgfb-tarifáikat. Természetesen a már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad, ám az autósok figyelemmel kísérhetik, hogy biztosítójuknál hogyan alakultak az évközi kgfb-díjak. Ebből következtetni tudnak arra, mire számíthatnak az október végi esetleges díjhirdetéskor.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) nyilvántartása szerint az összes, 4,6 millió jármű szerződéseinek 37,2 százaléka, 1,7 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója esik továbbra is január 1-jére. A 4,6 millió járműből 2,9 millió személyautó magántulajdonban van. Közülük 1,1 millió gépkocsi szerződése január 1-jei évfordulós. Számukra hirdetett új árakat szerdáig 11 biztosító. Az új tarifákat - 20-30 oldalas dokumentumokban - a biztosítók a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a Mabisz, illetve a cégek saját honlapjukon jelentették meg.

Egy tavalyelőtti jogszabálymódosítás szerint a biztosítók már nem kötelesek díjat hirdetni, ám annak a társaságnak, amely november 1-je éjfélig nem hirdette meg az új díjakat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifái lesznek érvényben 2017. január 1-jétől is. Három biztosító élt ezzel a lehetőséggel (a K&H, a Posta és a Köbe). Az MKB biztosító pedig - követve a CIG biztosítót -, kivonul a a kötelező felelősségbiztosítási piacról, és 25 ezer, év végével évfordulós ügyfelének felmondja a szerződését. Díjakat még közölt az MKB és a CIG is, de, mint egy biztosítási szakember lapunknak megjegyezte: "épeszű autós ilyen árakon nem köt biztosítást". Várhatóan az MKB maradék mintegy 75 ezer autós ügyfele év közben szembesül majd azzal, hogy kényszerűen biztosítót kell váltania.

Biztosítási szakemberek szerint az egymillió érintett autósból - az MKB-seken felül - jó ha százezer él majd a váltás lehetőségével. A "vándorlás" eddig is versenyre késztette a biztosítókat, ám a tarifákat nézve úgy tűnik, ez legfeljebb mérsékeltebb díjnövekedést jelent. A Netrisk.hu online biztosításközvetítő előzetes gyorselemzése szerint átlagosan 10-12 százalékkal emelkedtek az év végi váltók kgfb-díjai egy év alatt.

A kgfb-díjak másfél éve tartó emelkedését szakemberek azzal magyarázzák, hogy nagyon magas volt az úgynevezett kárhányad. Ez különösen az évközi díjak változásán látszott, a Netrisk.hu tapasztalata szerint tavaly a harmadik negyedévben 26 ezer forint volt az átlagos díjösszeg, idén ez már 32 ezer forintnál áll. Az évközi emelésekből év végén is magasabb díjak következnének, de a január 1-jén váltó autósok mégis mérsékeltebb tarifákat tapasztalnak majd. Év végén jellemzően az idősebb korú személygépkocsik vannak többségben, és közöttük nagyobb számban vannak a magasabb bonus-fokozatúak, amelyek jelentősen díjkedvezményt kaphatnak.

A biztosításközvetítő a nála az év végével váltók által kötött új szerződések átlagdíját 20 ezer forint körül várja, szemben a tavalyi mintegy 18 ezer forinttal. A díjemelés tehát itt is tetten érhető, csak a gépkocsiállomány összetétele miatt más szinten.

A biztosítóváltás mellett döntőknek december 1-jéig kell felmondaniuk jelenlegi szerződésüket és év végéig megkötni az újat.

 Óriási különbségek
Aki autója paraméterei és személyes adatai megadásával valamelyik online biztosításközvetítő honlapján kalkulálja a jövő évtől rá vonatkozó díjakat igencsak meglepődhet. Egy konkrét 10-es bonus fokozatú autóra kiszámítva az éves díjat, csaknem hússzoros különbség adódott, 17 ezer forinttól 325 ezerig terjedt a skála. Leszámítva a CIG és az MKB kiugró díjait, a felső határ 50 ezerre módosult, de még ez is azt mutatja érdemes körülnézni a piacon.
Változás a jogosítványoknál
A születési dátumhoz igazítaná a vezetői engedélyek érvényességét a kormány. A módosítás tervezete szerint a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával.
Kivétel, ha az orvosi vizsgálaton a meghatározott életkorra, vagy a külön jogszabályban meghatározott betegségekre tekintettel két évet meg nem haladó egészségi alkalmassági időt állapítanak meg a járművezetőnek. A jelenlegi szabályozás ezt csak az ügyfél kérésére alkalmazta.

Szerző
2016.11.04 06:16

Oroszbarát támadók Kárpátalján: megkukult a külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2019.01.16 07:30

Fotó: MTI/ Nemes János
Amióta kiderült, hogy egy putyinista állhat az ungvári gyújtogatás hátterében, a magyar kormányt kevésbé aggasztja az eset.
Nem hajlandó kommentálni a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium azt, hogy egy krakkói bírósági tárgyaláson elhangzott: Manuel Ochsenreiter putyinista, szélsőjobboldali német újságíró rendelte meg és pénzelte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavaly februári felgyújtását. A lengyel hatóságok három ismert, szélsőjobboldali, oroszbarát lengyel aktivistát gyanúsítottak meg a támadással. Közülük a Szabad Európa Rádió információi szerint Michal Prokopowicz vallotta be a bíróságon, hogy a német újságírótól kapták a parancsot és a pénzt az akcióra. A három férfit hetekkel az ungvári gyújtogatás után vették őrizetbe Lengyelországban. Az eset kapcsán Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke közölte: az ügyben tájékoztatást kérnek az Információs Hivataltól (IH). A külügy nem mindig volt olyan hallgatag az ügyben, mint most. A gyújtogatás után bekérették az ukrán nagykövetet, majd a tárca közleményében Ukrajnára mutogatott, mondván az országban előretörőben vannak a politikai szélsőségek. A minisztérium most viszont egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, így arra sem, hogy a magyarellenes provokáció kapcsán kértek-e bármilyen magyarázatot Oroszországtól.
A 43 éves, bevándorlásellenes Ochsenreiter a német AfD párt volt tanácsadója. Sajtóhírek szerint szoros kapcsolatot ápol a Kremllel, és rendszeresen szerepel az orosz propagandamédiumokban. A lengyel sajtó, így a Tvp.info szerint a lengyel hatóságok egyenesen azt gyanítják, hogy az orosz titkosszolgálat állt az ungvári akció mögött. A cél az lehetett, hogy a támadást az ukrán szélsőségesekre fogják, tovább mérgesítve a Budapest és Kijev közötti, az ukrán nyelvtörvény miatt amúgy is feszült viszonyt.
Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője – aki a támadás idején éppen Ungváron volt – úgy emlékezett vissza: ha volt is szándék a magyar-ukrán kapcsolat elmérgesítésére, a tavalyi támadás éppenséggel az ellenkezőjét váltotta ki, a gyújtogatás után a helyi szláv lakosság szolidaritást vállalt a megtámadott magyar közösséggel. A lengyel támadók a neonáci szimbólum 88-as számot festették fel a központ falára, hogy ukrán szélsőjobboldaliakra tereljék a gyanút. Azonban az amatőr elkövetők pillanatok alatt lebuktak: saját nevükön lépték át az ukrán határt, helyi benzinkúton vették meg a Molotov-koktél gyújtóanyagát, közös szállodában laktak, végül hazafele menet az egyikük nagyobb mennyiségű ukrán cigarettát vásárolt, ami után a határon kénytelen volt vámot fizetni, így nyoma maradt az utazásuknak, a lengyel elhárítás pedig pillanatok alatt lefülelte őket.
2019.01.16 07:30
Frissítve: 2019.01.16 07:30

ÁSZ-büntetés: a Jobbik még nem úszta meg

Publikálás dátuma
2019.01.16 06:45
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Kegyes hangulatában volt kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ): lapunk is megírta, hogy a Momentum és a Párbeszéd mégis megkaphatja az eddig felfüggesztett állami támogatást. A kampánypénzek ellenőrzése azonban ezzel még nem zárult le, a Jobbiknál pedig lapunk értesülése szerint továbbra is ketyeg a súlyos, százmilliós nagyságrendű büntetés. A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom a korábbiakkal ellentétben most már biztosítja elérhetőségét és a részére megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolta kérdésünkre az ÁSZ, hogy az említett két párt miért juthat hozzá a felfüggesztett költségvetési támogatásához. Az ÁSZ ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a 2018-as kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd és a Momentum esetében is folyamatban van. Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még nem nyilvánosak. Nagy a titkolózás a Jobbik körül is. Múlt héten írtunk arról, hogy értesüléseink szerint a pártnál az ÁSZ több mint százmilliós tiltott finanszírozást vélt felfedezni. Úgy tudjuk, hogy az egyelőre nem végleges büntetés – a számvevőszéki tervezethez a Jobbik még észrevételeket fűzhet – több tételből áll össze. Cikkünk után a Jobbik közleményt adott ki: az igazát alátámasztó dokumentációt a párt határidőre benyújtja majd az ÁSZ-nak. Korábban, amikor az ÁSZ tiltott párttámogatást állapított meg a Jobbiknál – amely összességében több mint 660 milliót veszített –, a számvevőszék a végleges verdikt kimondása előtt közzétette, milyen szabálytalanságokat talált. Ezúttal viszont semmit nem hajlandó közölni arról, mi áll a jelentéstervezetben. A két eset nagyban különbözik egymástól – mondta lapunknak Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. Akkor a Jobbik nem szolgáltatott adatokat, nem működött együtt a számvevőszékkel. Ezért az ÁSZ bejelentette, hogy emiatt az ügyészséghez fordul, illetve a számvevőszék akkor az adóhatóságtól kapott olyan dokumentumokat, amelyek alapján feltárta a tiltott párttámogatást. Ebből a szempontból az ellenőrzés most rendben zajlik, a Jobbik együttműködik a számvevőszékkel – folytatta Horváth Bálint. Felhívta a figyelmet, ugyanakkor hogy csak a számvevőszék jogosult rá, hogy a jelentéstervezetben lévő megállapításokat nyilvánosságra hozza. Azon kívül, amit a hétvégi közleményünkben írtunk, egészen addig nem nyilatkozunk, amíg be nem adjuk az ÁSZ-nak a hivatalos válaszunkat, az ÁSZ pedig el nem készíti a hivatalos, végleges jelentését – közölte kérdésünkre Szabó Gábor pártigazgató.
2019.01.16 06:45
Frissítve: 2019.01.16 06:45