DK: A kormány vonja vissza a reklámadót!

Az Európai Bizottság döntése alapján a kormánynak vissza kell vonnia a 2014-ben kivetett reklámadót, amely egyoldalúan sújtja a sajtó kormánytól független részét - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Demokratikus Koalíció (DK).

Közleményükben hangsúlyozták, hogy Magyarországot ismét az Európai Unió védi meg a magyar kormánnyal szemben, a véleményük szerint a szabad sajtó elhallgattatásának eszközeként használt intézkedéstől.

A DK szerint szégyen, hogy a magyarok hiteles tájékozódáshoz való jogát az európai közösségnek kell megvédenie a "pártállami időket feltámasztani kívánó Fidesztől". "A DK országgyűlési képviselői a továbbiakban is bojkottálni fogják az orbáni önkény demokratikus díszletéül funkcionáló országgyűlést" - írták.

Az Európai Bizottság pénteki nyilatkozata szerint a bizottság 2015 márciusában indított mélyreható vizsgálata megállapította, hogy a magyarországi reklámadó sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat, mivel annak progresszív adókulcsai szelektív előnyt biztosítanak egyes vállalatoknak. A reklámadó indokolatlan előnyben részesíti azokat a vállalkozásokat, amelyek 2013-ban nem voltak nyereségesek, lehetővé téve számukra, hogy kevesebb adót fizessenek. A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság határozata arra kötelezi Magyarországot, hogy szüntesse meg a 2014-es reklámadó-törvényen vagy annak uniós kérésre már tavaly módosított változatán alapuló indokolatlan megkülönböztetést a vállalatok között, és állítsa helyre az egyenlő bánásmódot a piacon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált, hogy az uniós bírálat ellenére a kormány elkötelezett a reklámadó szabályainak megtartása mellett, és mindent elkövet azért, hogy megvédje azt az "innovatív magyar kezdeményezést", amellyel a reklámtevékenységet végző világcégektől is beszedhető az állami költségvetést megillető adó.

Szerző

"A világ bámulta a magyar '56 csodáját"

Publikálás dátuma
2016.11.04. 17:58
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az 1956-os forradalom és szabadságharc tizenkét napja, a mártírok helytállása alapjaiban rengette meg a szovjet hatalom és a kommunizmus megdönthetetlenségének hitét - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, az 1956-os emlékbizottság tagja pénteken Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájánál a nemzeti gyásznap alkalmából tartott megemlékezésen.

Vargha Tamás az '56-os szervezetek közös megemlékezésén és koszorúzásán arról beszélt, hogy annak idején "a világ bámulta a magyar '56 csodáját", az ifjúság, a munkásság kiállását, ám végül a forradalmárok túlerővel szemben, reménytelenül és segítség nélkül harcoltak a hideg árulás és a zsarnokság ellen.

A 60 évvel ezelőtt történteket felidézve azt mondta, a főváros és a vidék néhány napig függetlennek hitte az országot, gyászolták az elesetteket, politikai pártok voltak születőben, készültek a munkára, a diákság az egyetemre, amikor november 4-e hajnalán feldübörögtek a szovjet tankok, eldördültek az ágyúk.

A reményt felváltotta a rettenet és a félelem, és ismét ránk tört az idegen hatalom hogy, visszaállítsa a zsarnoki államuralmát. Később vérbírák ítéletei sújtottak le a szabadság harcosaira, mártírjait jeltelen tömegsírokba földelték el vagy vak börtönök sorstalanságába, jövőtlenségébe zárták - mondta. Az államtitkár szerint a ma élő utódok mégis büszkén idézhetik Albert Camus író szavait arról, hogy a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.

Katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el a 300-as parcellában a központi mártíremlékműnél a kormány nevében Vargha Tamás, a Honvéd Vezérkar nevében Mudra József alezredes, a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója.

Néma főhajtással emlékezett az elesettekre és a kivégzettekre a Legfőbb Ügyészség nevében Lajtár István ügyészhelyettes, Székely Ákos, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nevében Dergán Ádám főigazgató. Tiszteletüket fejezték ki az '56-os hősök emlékét őrző és ápoló civil szervezetek, továbbá az LMP nevében Hajdu Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője.

Szerző

Leállt az OTP internetbankja

Publikálás dátuma
2016.11.04. 17:26
Illusztráció. Fotó: Népszava
Elérhetetlen az OTP netbankja, az OTPdirekt szolgáltatás. Először a bank Facebook-oldalán, majd a netes oldalán is megjelent a technikai hibáról szóló közlemény.

Szerző