Hosszú Katinkát kizárták 50 m gyorson

Hosszú Katinkát kizárták 50 m gyorson a százhalombattai rövidpályás úszó országos bajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok világklasszis így „csak” tizenhat aranyéremmel zárta a versenyt, ennyi számban indult még.

Kizárása heves indulatokat váltott ki. Érdekes módon, senki sem vitatta, hogy Hosszú a „rajt” jelzés előtt bemozdult, ezért a versenybíró a szabályok szerint járt el, amikor „kivette” az úszónőt a mezőnyből. A versenyző és stábja azonban méltányosságot kért a versenybíróságtól, arra hivatkozva, hogy Hosszú csupán megmozdult, de ezzel nem szerzett előnyt a vetélytársakkal szemben. A versenybíróság elismerte, hogy előnyhöz nem jutott a sportoló, viszont a szabályt megszegte, ezért maradt a kizárás, ráadásul ilyen esetekben nem lehet méltányosságot kérni, ezért nem is igazán volt mit elbírálni…

Viharokat kavart a decemberi világbajnokságra utazó keret összeállítása is. Bár az elnökség még nem hagyta jóvá a kanadai Windsorba utazó névsort, az már kiszivárgott, hogy Hargitay András szövetségi kapitány Verrasztó Dávid mellett nem a második legjobb idővel rendelkező Gyurta Gergelyt, hanem a nála hat tizeddel gyengébb idővel rendelkező Bernek Pétert nevezte 400 m gyorson. A szakember azzal érvelt, hogy egy napon rendezik az 1500 m és 400 m gyors előfutamait, és Gyurta a hosszabb távon indul, a két szám pedig túl megterhelő lett volna számára.

Szerző

Újra versenyben Fa Nándor

Publikálás dátuma
2016.11.07. 06:55
FOTÓ: NÉPSZAVA
Vasárnap kora délután elrajtolt a Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny mezőnye a franciaországi Les Sables d’Olonne-ból. Tíz ország 29 indulója közt immár harmadszor indul az egyetlen magyar, Fa Nándor. 

Húsz éves szünet után száll ismét versenybe a kikötés nélküli földkerülő vitorlásversenyen, amit a szakértők a legnehezebben teljesíthető egyszemélyes óceáni kihívásnak tekintenek, hiszen a hajósok nem kérhetnek külső segítséget sem. 

A több mint 40 ezer kilométeres távnak saját tervezésű és jelentős részben saját építésű Spirit of Hungary (Magyar szellem) nevű hajójával vágott neki, amit a vízre bocsátása óta eltelt két évben is folyamatosan továbbfejlesztett. A múlt héten az időjárási előrejelzések alapján az MTI tudósítójának azt mondta, az első napokban biztosan gyorsan lehet haladni, és összességében 90-100 nap alatt szeretné teljesíteni a távot.

Fa Nándor először 1992-93-ban indult a versenyen, akkor 128 napos hajózás után ötödikként ért célba. A négyévente megrendezett vetélkedésbe csak a legjobb vitorlázók mernek belevágni, de a technika és a szerencse még így is közbeszólhat. A magyar versenyző második kísérletét éppen technikai gondok sorozata miatt volt kénytelen feladni.

Az idén augusztusban a Népszavának adott hosszabb interjúban kijelentette, hogy a Spirit of Hungary jó és biztonságos hajó, amivel az erős középmezőnyben látja a helyét, ha sikerül kihoznia a a vitorlásból és magából is a maximumot. A 63 éves sportember a második legidősebb a mezőnyben. Mint mondta, a Vendee Globe „valamennyi pillanatát minden porcikájában meg akarja élni”, mert ez az utolsó földkörüli kihívás, amit vállal.

Szerző

A Liverpool élt a lehetőséggel

Elveszítette listavezető pozícióját a Manchester City az angol labdarúgó-bajnokság 11. fordulójában, miután hazai környezetben nem tudta legyőzni a Middlesbrough-t. Pep Guardiola csapata hiába szerzett vezetést Sergio Agüero révén, s irányította végig az összecsapást, Marten De Roon a 91. percben egyenlíteni tudott.

„Mindent megtettünk, hogy megnyerjük a meccset, sajnos azonban az utolsó percben kaptunk egy gólt, amiért nagy kár. Mindazonáltal sok jó dolgot láttam, végig azon voltunk, hogy győztesen hagyjuk el a pályát. Pontvesztés esetén el kell fogadnod, hogy a riválisok kihasználhatják a hibádat, hosszú még a bajnokság. Hat pontot veszítettünk el a legutóbbi három hazai bajnokinkon, ennek ellenére ott vagyunk az élbolyban. Túl kell lépnünk a mai meccsen” - értékelt az összecsapást követően a BBC-nek Guardiola, a Manchester City menedzsere.

Az Arsenal viszont nem tudta kihasználni riválisa botlását, az észak-londoni derbin 1-1-es döntetlent játszott a Tottenham ellen. Kevin Wimmer öngólja révén az ágyúsok voltak előnyben, majd a második játékrészben Harry Kane tizenegyesből egyenlített.

A Chelsea ellenben folytatta remeklését, zsinórban ötödször nyert, s ezen összecsapásokon a 16 rúgott gól mellé egyetlen kapott találat sem társult. Antonio Conte csapata az Arsenal elleni vereség óta egy másik arcát mutatja, s riválisai botlása miatt máris második.

A sereghajtó Sunderland több mint fél órán keresztül emberhátrányban futballozott a Bournemouth otthonában, mégis megszerezte idei első győzelmét. A Crystal Palace viszont hiába állt fel kel kétgólos hátrányból a Burnley vendégeként, a 94. percben Ashley Barnes eldöntötte a meccset, a hazaiak elragadták a három pontot.

Premier League, 11. forduló. Bournemouth-Sunderland 1-2, Burnley-Crystal Palace 3-2, Manchester City-Middlesbrough 1-1, West Ham-Stoke 1-1, Chelsea-Everton 5-0, Arsenal-Tottenham 1-1, Hull City-Southampton 2-1, Liverpool-Watford 6-1, Swansea-Manchester United 1-3.

Az élmezőny: 1. Liverpool 26 pont, 2. Chelsea 25, 3. Manchester City 24.

Szerző