Vásáry Tamás: Kocsis Zoltán zseni volt

Kocsis Zoltán a legnagyobb tehetség, zseni volt, páratlan energiával és kapacitással bírt nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is - mondta el a világhírű zongoraművészre emlékezve Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Vásáry Tamás kiemelte: felbecsülhetetlen érték már önmagában az is, amit Kocsis Zoltán Bartók hagyatékával tett, ő fedezte fel, hogy mi minden maradt a zeneszerző után. Felidézte: amikor Kocsis Zoltán Bartók III. zongoraversenyét adta elő az ő dirigálásával, úgy vezette be a közönségnek, hogy most alkalmuk lesz Bartók földi helytartójával együtt muzsikálni. Már a próbák alatt is olyan észrevételei voltak ugyanis, hogy kiderült, ő a legkompetensebb személy arra, hogy Bartókról beszéljen, Bartókot zenéljen. 

Hihetetlen energiája és kapacitása volt, nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is, ami páratlan. Annyi terve volt és olyan sok lehetett volna még. Pótolhatatlan - mutatott rá Vásáry Tamás.

Emlékeztetett arra, hogy Londonban ismerte meg az akkor 18-19 éves Kocsis Zoltánt, akinek enciklopédikus tudása lenyűgöző volt. Róla és Ránki Dezsőről úgy beszéltek, mint az új Kodály-Bartók párosról. "Bensőséges viszonyunk volt, kialakult egy olyan barátság, ami fontos volt mindkettőnknek" - fogalmazott Vásáry Tamás, hozzátéve: egyébként is szívén viseli a fiatal tehetségek sorsát és amikor ilyen különleges tehetségről van szó, ilyen zseniális valakiről, mint Kocsis Zoltán, akkor még inkább. 

Elmondta: november 26-án Schubert-estet dirigál a Müpában, közte a Befejezetlen (VIII.) szimfóniát, amelyet Kocsis Zoltán emlékének ajánl. A szimfónia egy fiatal emberről szól, akinek még nem kellett volna meghalnia. "Az első tételben írta meg a saját halálát, a második tételben pedig odaátról üzen, hogy ott béke van és boldogság" - fogalmazott Vásáry Tamás.

Szerző

"Elment a csillagom" - Rácz Zoltán emlékezik Kocsis Zoltánra

Elment a csillagom, akit egy életen keresztül követtem. Nincsenek szavaim - mondta Kocsis Zoltán zongoraművészre emlékezve Rácz Zoltán, a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes vezetője hétfőn.

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett világhírű zongoraművész vasárnap, életének 65. évében hunyt el. "Tizenéves korom óta csodáltam őt, így elképzelhető, mit éreztem, amikor húszéves koromban, 1980 őszén megszólalt a telefonom és Kocsis Zoltán volt benne. Akkor kért fel Ránki Dezsővel közösen arra, hogy játsszam el velük Bartók két zongorára és ütőhangszerekre írt szonátáját, amit 1981 márciusában adtunk elő először. Minden önéletrajzomban ezt jelölöm meg pályafutásom kezdetének" - fogalmazott Rácz Zoltán.

A zenész kitért arra, hogy szinte mindent Kocsisnak és Ránkinak köszönhet, ők avatták zenésszé. Felidézte, hogy az 1984-ben alakult Amadinda Ütőegyüttes legfontosabb munkái közé tartozik az a hat lemez, amelyen John Cage életművét rögzítették Kocsis Zoltánnal közösen.

"Sokat játszottunk együtt koncerteken és csodálatos beszélgetéseink voltak a zenéről, annak értelmezéséről. Cage darabjai olyan zenei problémákat vetnek fel, ami Zoli számára is megoldandó feladat volt, ezt közösen átgondolva, egymást segítve végeztük el, ami hihetetlen élmény volt számomra" - hangsúlyozta Rácz Zoltán.

Megemlítette, hogy Kocsis Zoltán az Amadindának is írt egy rövid darabot Utolsó találkozás címmel 1988-ban, amelyet egy párizsi fesztiválon is eljátszottak. A zenész elmondta, hogy további közös munkát terveztek, 2005 után újra elő akarták adni és lemezre venni Jeney Zoltán Halotti szertartás című monumentális, háromórás művét. Hozzátette: rendkívül fájdalmas, hogy ezt a feladatot most már nélküle kell elvégezniük.  Rácz Zoltán végül szólt arról, hogy három nappal ezelőtt New Yorkban találkozott Röhrig Gézával, az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjével, aki arról beszélt neki, mennyire szeretné megismerni Kocsis Zoltánt.

Szerző

A baloldali államfő nyerte a választást

A hivatalban lévő államfő, Daniel Ortega nagy fölénnyel nyerte meg a vasárnap megrendezett nicaraguai elnökválasztást. A baloldali politikus a szavazatok 71,3 százalékát szerezte meg – közölte a választási bizottság a voksok egyötödének összeszámlálása után. 

Ortega családja teljesen beélpült a vezetésbe. Az elnököt felesége, Rosario Murillo segíti majd alelnökként, illetve ő is irányítja a kormányzati ügyeket. Már eddig is a közép-amerikai állam egyik legbefolyásosabb személyisége volt. Az elnöki pár hét gyermeke is egy sor fontos pozíciót tölt be az államapparátusban, a gazdaságban, a médiában.

Az ellenzék már az eredmény közzétételét megelőzően új választás kiírását követelte. Az alacsony részvétel, valamint a kormánykritikus pártok kizárása miatt az ellenzék nem ismeri el a voksolást – közölte a FAD szövetség részéről Violeta Granera. Az ellenzék szerint a részvétel mindössze 30 százalékos volt. „Az utóbbi harminc évben egyetlen választáson sem járultak ennyire kevesen az urnákhoz” – fejtette ki Granera, aki hozzátette, a voksolás nem volt sem szabad, sem pedig demokratikus. „Egy olyan megismételt választást követelünk, ahol a kampány is átláthatóan zajlik, igazi verseny alakulhat ki, s amelyen nemzetközi megfigyelők is részt vehetnek” – mondta az ellenzéki vezető.

Ortega egy sor szociális programot indított útjára, ezért népszerű a lakosság körében. Ugyanakkor egyre önkényesebb rendszert alakít ki, lányegében ellehetetlenítette az ellenzék működését. Családját pedig korrupcióval vádolják. Hírek érkeztek az ellenzéki választók megfélemlítéséről is.

Szerző