Előfizetés

Leállították az olajszállítást Magyarország felé?

Publikálás dátuma
2016.11.08. 09:42
Illusztráció: Thinkstock
A Basnyefty orosz olajtársaság november elején leállította az kőolajszállítást Magyarország és Szlovákia irányába a Barátság vezetéken - közölte hétfőn a BFM orosz üzleti portál a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az értesülés szerint nem politikai döntés történt: a Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normesetonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak.

Szakértők szerint a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia könnyen pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól. A Basnyeftynek a Barátság kőolaj-vezetéken keresztül, ahol egyetlen vásárlója a Mol, 2016 október-decemberére 525 ezer tonnányi exportkvótája volt. A cég októberben az export-ütemtervével összhangban 180 ezer tonnát szállított le. A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására.

Budapestet is felminősítette a Moody's

A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan, a Budapestre külön megállapított adósbesorolást is felminősítette a Moody's pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege, a Moody's Public Sector Europe (MPSE).

A hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.  Az MPSE közölte, hogy Budapest adósbesorolását az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat besorolása stabil.

A lépés közvetlen előzményeként a Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service pénteken a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A fővárosi besorolás javításához fűzött indoklásában az MPSE kiemelte, hogy megítélése szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A Moody's várakozása szerint az aránylag jó nemzetgazdasági szintű növekedés fenntartható, és ez a központi kormányzati juttatások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat majd a fővárosi bevételekre. A cég szerint a budapesti adósbesorolást továbbra is alátámasztja a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik, mindez pedig a város erőteljes likviditási helyzetének egyik pillére.

A budapesti osztályzat meghatározó tényezői között van emellett a város döntő fontosságú szerepe a nemzetgazdaság teljesítményében, valamint a nagyon alacsony adósság, amely 2015-re a működési bevételek 3 százalékára esett vissza a 2012-ben mért 97 százalékról, az önkormányzati pénzügyek konszolidációját - és ezen belül a közadósság csökkentését - célzó kormányzati döntés eredményeként - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a besorolás másrészről az "ambiciózus" budapesti beruházási kiadási terveket is tükrözi, amelyek középtávon valószínűleg az adósság jelentős növekedésével járnak majd. A budapesti osztályzat mindemellett tükrözi a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomást, és azt is, hogy a fővárosnak a jelenlegi keretek között csak korlátozott ellenőrzése van saját működési bevételei felett - áll a Moody's elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy Budapest további felminősítéséhez a magyar államadós-osztályzat újabb javítására lenne szükség, és arra, hogy folytatódjék a főváros szilárd költségvetési teljesítménye, kordában tartott adósságállomány mellett. A Moody's szerint a magyar szuverén adósbesorolás bármilyen esetleges romlása ugyancsak érintené a budapesti osztályzatot. Hatással lenne emellett Budapest besorolására az is, ha a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomás érzékelhető mértékben növekedne, és emiatt romlana a főváros működési teljesítménye, vagy hirtelen a jelenlegi előrejelzéseket meghaladó mértékben emelkedne az adósságállomány.

A magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével közvetlen összefüggésben a Moody's hétfőn magyar bankok osztályzatait is javította. A hitelminősítő által hétfő este Londonban külön bejelentett bankosztályzati lépések az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintették.

Más szemében a szálkát...

Nincs igazuk azoknak a publicistáknak és olvasótársaimnak, akik azért bírálják az LMP-t, mert önállóan kíván indulni a következő választáson is, és nem óhajt részese lenni a Nagy Ellenzéki Összeborulásnak. A kritizálók kizárólag a fennálló politikai struktúrában, pártokban és politikusokban gondolkoznak, holott az LMP lényege éppen az, ami a nevükben is benne van. Nevezetesen: hogy legyen más a politika! Önazonosságuk, elveik feladását jelentené, ha például közösködnének a DK-val, hiszen többek között éppen a Gyurcsány-kormány politikája elleni tiltakozás hozta létre pártjukat.

Egy értelmiségi rétegpárt önmagában képtelen megnyerni a választásokat, puszta létük és következetes politizálásuk azonban gondolkozásra késztethetné a többi ellenzéki pártot. Az LMP bírálata helyett talán nem ártana önvizsgálatot tartani, hogy vajon ők mindent megtettek-e megújulásuk érdekében. Téved, aki azt gondolja, hogy a jelenlegi politika alfája és ómegája a regnáló kormány leváltása. Ez csak az első lépés, amely önmagában semmit sem old meg, sőt az ellenzéki pártok közötti személyi és politikai ellentétek miatt, akár teljes káoszhoz vezethet.

Egy olyan világos, minden résztvevő által elfogadható programra van szükség, amelyik pontosan kijelöli az ország megújulásához vezető utat, választ keres és megoldásokat talál az emberek mindennapi problémáira. Valamennyi pártnak új, hiteles arcokat kell felmutatniuk, egy megújult ellenzékhez talán az LMP is szívesen csatlakozna. Meglehet azonban, hogy épp ez a makacsságnak tűnő elvszerűség, ez a már-már idealista következetesség hoz új híveket a számukra.