Merkelt marasztalnák a kancellári székben

Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:33
Merkel készülhet újabb kancellári jelölésére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A németek 59 százaléka támogatja, hogy Angela Merkel ismét jelöltesse magát kancellárnak a CDU és a CSU támogatásával Németország következő parlamenti választása során – derült ki a Forsa ügynökség felméréséből.

A kereszténydemokrata szavazók 87 százaléka üdvözölné Merkel jelölését, míg a Keresztényszociális Unió támogatóinak 60 százaléka tartaná ezt jó ötletnek. Mindössze 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy a kancellárnak nem lenne szabad indulnia a 2017. szeptemberi választáson. Különösen az euroszkeptikus Alternatíva (AfD) támogatóinak körében magas, 75 százalékos az ellenzők aránya.

Amennyiben Angela Merkel meglepetésre mégsem vállalná negyedik megbízatását, úgy a németek 26 százaléka szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, 18 százalék szerint pedig Ursula von der Leyen védelmi miniszter lenne a legalkalmasabb a tisztségre. A megkérdezettek 36 százaléka úgy véli, egyik kereszténydemokrata politikus sem lenne jó kancellárjelölt. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka ért egyet a Balpárt frakcióvezetője, Dietmar Bartsch azon felvetésével, amely szerint pártja a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal mandátuma előtt buktassa meg Merkel kormányát, amelynek az SPD is tagja.

Közben folytatódnak a háttéregyeztetések arról is, ki legyen az ország következő államfője. Néhány hete Sigmar Gabriel SPD-elnök Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nevét dobta be, de Angela Merkel egyelőre ódzkodik attól, hogy támogassa őt a jövő év márciusában leköszönő Joachim Gauck helyére.

A Bild napilap azt közölte, hogy a német kancellár a Zöldekkel tárgyalt az államfő esetleges személyéről, így Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnökkel, valamint a Zöldek frakcióvezetőjével, Katrin Göring-Eckarttal.

Szerző

Vízcseppért vegzálják a közmunkást

Munkavédelmi eljárást indított a Tolna Megyei Kormányhivatal egy közmunkásként dolgozó dombóvári nő ellen, mert a szükséges védőfelszerelés nélkül mosott meg két virágosládát.

A 24.hu birtokába került határozat szerint a kihágás még október 17-én történt, arra a kormányhivatal egyik ügyintézője lett figyelmes. A határozatban szó szerint az áll, hogy a szabálytalanság miatt annak megszüntetéséig megtiltják "a munkavállalónak fröccsenő víz hatásának kitetten történő további munkavégzését".

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Mint írta, a munkavállalónak volt védőfelszerelése, ám annak viselését a munka rövid időtartama nem tette szükségessé. Kifejtette: az eljárást indokolatlannak és felháborítónak tartja. "Ha ezt jelenti a közigazgatás reformja, ha ilyen ügyekre van idő, energia, pénz, az nagyon elszomorít" - írta.

Szerző

Kezdődhet a Petőfi Csarnok bontása

Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:18
Az Új Nemzeti Galéria látványterve FORRÁS: BUDAPEST LIGET PROJEKT
Sikerült megegyezni a Petőfi Csarnok bérlőivel, így rövidesen kezdődhet az épület bontása, majd helyén az Új Nemzeti Galéria építése - jelentette be szerdán Budapesten a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László elmondta, hosszú per után született megegyezés: szakértők bevonásával sikerült megállapodni egy olyan összegben, amelyet mindkét fél elfogadott. A 400 millió forintból a beruházó kiváltja a bérlők határozott idejű bérleti szerződését és ellentételezi az általuk végzett beruházások értékét, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az új Nemzeti Galéria felépítése előtt - közölte.

A bérlők már felkészültek a kiköltözésre, így a Városliget Zrt. napokon belül birtokba kerülhet és még ebben az évben megkezdődhet az épület bontása. Az építkezés megkezdése az engedélyezési és kiviteli tervek elfogadása után, 2017 második felére várható - mondta el a projekt miniszteri biztosa.

Az Új Nemzeti Galéria látványterve FORRÁS: BUDAPEST LIGET PROJEKT

Az Új Nemzeti Galéria látványterve FORRÁS: BUDAPEST LIGET PROJEKT

Az Új Nemzeti Galéria a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg a Petőfi Csarnok helyén. A japán építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensban megnyílt új múzeuma, a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum (The New Museum of Contemporary Art) vagy az amerikai toledói Művészeti Múzeum Üvegpavilonja (Glass Pavilion for the Toledo Museum of Art in Ohio). Az építésziroda számos nemzetközi díj mellett 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

Szerző