Albán csatlakozási álmok

Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Albániával, legalábbis bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Ezek közé tartozik az igazságügyi reform végrehajtása, különös tekintettel a bírák és ügyészek átvilágítására. Az Európai Unió elismeréssel illette Tirana eddigi erőfeszítéseit. Ugyanakkor mind a 28 uniós tagállam egyetértésére szükség van a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Brüsszel a Macedóniával való csatlakozási tárgyalások ügyében is. Szerbiát és Koszovót, ha visszafogottan is, de dicsérték az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott, s Johannes Hahn bővítési biztos által bemutatott országjelentésében.

Szerző

Deportálták a NatGeo „afgán lányát”

Pakisztánból szülőföldjére deportálták a National Geographic magazin címlapjáról világhírűvé vált afgán nőt, Sharbat Gulát. A nőt két hete tartóztatták le, a vád szerint hamis dokumentumokkal szerzett pakisztáni személyi igazolványt.

A pakisztáni hatóságok szerda reggel négy gyermekével együtt hazaszállíttatták Sharbat Gulát, a National Geographic egyik 1985-ös lapszámának címlapfotójáról világhíressé vállt "igéző zöld szemű afgán lányt". A most 44 éves asszonyt két hete tartóztatták le Pesavar városában, ahonnan kedden a pakisztáni-afgán határ mentén lévő Torkhamba szállították. Itt adták át őt és gyermekeit tegnap az afgán hatóságoknak. A Reuters hírügynökségnek az egyik tisztviselő azt mondta, az asszony mellett végig jelen voltak a pakisztáni és az afgán nagykövetség munkatársai is.

A pakisztáni bíróság szerint a nő illegálisan tartózkodott az országban, mert személyi igazolványát hamis dokumentumokkal szerezte. Letartóztatása után Gula tagadta a vádakat, ám az eljárás során a bíróság nem talált bizonyítékot a nő pakisztáni állampolgárságára. Gula saját elmondása szerint valamikor a nyolcvanas évek elején menekült el Afganisztánból, néhány évvel azt követően, hogy a szovjet csapatok 1979-ben megszállták az országot. Ebben az időben családok ezrei kényszerültek elhagyni hazájukat, az afgán menekültek száma Pakisztánban 2,5 millióra tehető.

A National Geographic fotósa, Steve McCurry 1984-ben készítette világhírűvé vált fotóját az akkor 12 éves Sharbat Guláról egy, az afgán-pakisztáni határon lévő menekülttáborban. A kép megjelenése után "az afganisztáni háború Mona Lisájaként" emlegette a lányt a világsajtó. Gula később férjhez ment és Pesavarban telepedett le.

Október végi letartóztatása után az AFP hírügynökség tudósítójának azt nyilatkozta, gondolni se mer arra, hogy vissza kelljen térnie Afganisztánba. "Afganisztánban születtem, de mindig is Pakisztánt tartottam az otthonomnak. Itt szerettem volna élni és meghalni. Ez a legrosszabb, ami csak történhet velem" - mondta a kitoloncolásáról szóló hírekre reagálva.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte meg azoknak az afgán menekülteknek a felkutatását, akikről valószínűsíthető, hogy hamis dokumentumokkal szereztek állampolgárságot. A tervek szerint a lehető legtöbb afgán menekültet visszaküldik szülőhazájukba, mert mára teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.

Szerző

Merkelt marasztalnák a kancellári székben

Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:33
Merkel készülhet újabb kancellári jelölésére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A németek 59 százaléka támogatja, hogy Angela Merkel ismét jelöltesse magát kancellárnak a CDU és a CSU támogatásával Németország következő parlamenti választása során – derült ki a Forsa ügynökség felméréséből.

A kereszténydemokrata szavazók 87 százaléka üdvözölné Merkel jelölését, míg a Keresztényszociális Unió támogatóinak 60 százaléka tartaná ezt jó ötletnek. Mindössze 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy a kancellárnak nem lenne szabad indulnia a 2017. szeptemberi választáson. Különösen az euroszkeptikus Alternatíva (AfD) támogatóinak körében magas, 75 százalékos az ellenzők aránya.

Amennyiben Angela Merkel meglepetésre mégsem vállalná negyedik megbízatását, úgy a németek 26 százaléka szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, 18 százalék szerint pedig Ursula von der Leyen védelmi miniszter lenne a legalkalmasabb a tisztségre. A megkérdezettek 36 százaléka úgy véli, egyik kereszténydemokrata politikus sem lenne jó kancellárjelölt. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka ért egyet a Balpárt frakcióvezetője, Dietmar Bartsch azon felvetésével, amely szerint pártja a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal mandátuma előtt buktassa meg Merkel kormányát, amelynek az SPD is tagja.

Közben folytatódnak a háttéregyeztetések arról is, ki legyen az ország következő államfője. Néhány hete Sigmar Gabriel SPD-elnök Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nevét dobta be, de Angela Merkel egyelőre ódzkodik attól, hogy támogassa őt a jövő év márciusában leköszönő Joachim Gauck helyére.

A Bild napilap azt közölte, hogy a német kancellár a Zöldekkel tárgyalt az államfő esetleges személyéről, így Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnökkel, valamint a Zöldek frakcióvezetőjével, Katrin Göring-Eckarttal.

Szerző