Gyurcsány felesége cáfol - Nem akar kormányfő lenni

Publikálás dátuma
2016.11.10. 09:44
Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc az október 23-i közös ellenzéki tüntetésen, amin a DK-elnök is beszédet mondott. FOTÓ: Molnár Á
Dobrev Kláráról, Gyurcsány Ferenc feleségéről az utóbbi hetekben olyan hírek jelentek meg, hogy a baloldal őt szeretné közös miniszterelnök-jelöltnek. A DK-elnök neje a Magyar Narancsnak adott interjújában cáfolta ezt, mint mondta, másfél éves fia és épülőben lévő tanácsadó cége miatt nem tudna teljes állásban politikával foglalkozni. Dobrev azt is cáfolta, hogy a Demokratikus Koalíció rendelte volna meg azt az állítólag létező közvélemény-kutatást, ami az ő népszerűségét méri.

Dovrev Klára nem lesz miniszterelnök-jelölt - ezt ő maga jelentette ki a Magyar Narancsnak adott interjúban. Döntését azzal magyarázta, hogy a férje révén elég közelről látja egy politikus életét, és bár sokan azt gondolják, hogy el tudnának vezetni egy országot, ez szerinte ennél jóval bonyolultabb feladat. "Olyan elhivatottságot igényel, ami nagyon kevesekben van meg. Aki a fotelből úgy gondolja, hogy ő is be tudná rúgni azt a gólt a Real Madridnak, hogy ő is el tudná mondani azt a beszédet, győzelemre tudna vezetni egy pártot a nulláról, az nagyon téved. A szakmáját komolyan vevő politikus számára ez teljes embert kívánó feladat" - magyarázta a volt miniszterelnök neje, aki hozzátette, hogy egyébként sem tudna teljes állásban politikával foglalkozni másfél éves fia és épülőben lévő tanácsadó cége miatt.

Gyurcsány neje arra nem akart válaszolni, hogy kit tart ideális miniszterelnök-jelöltnek a demokratikus oldalon. Dobrev szerint az a legfontosabb, hogy a pártok együtt tudjanak működni Orbán leváltásának érdekében. Hozzátette, hogy 2014-ben szerinte azért nem működött az összefogás, mert nem is volt igazi összefogás.

A Jobbikkal való együttműködés lehetőségéről azt mondta, számára Vona pártja továbbra is az árpádsávot és a neonáci jelmezt jelenti. Szerinte a szélsőjobboldali párt hatalomra jutása akár még rosszabb is lehet, mint a Fidesz jelenlegi autokráciája, mert ma is egy szélsőjobboldali kormánya van az országnak, és "ebben a Jobbik nem hozna változást".

Dobrev cáfolta azt a hírt is, hogy  a DK rendelte volna meg azt az állítólagos közvélemény-kutatást, amelyben az ő jelöltségének támogatottságára is rákérdeztek. Állítása szerint ő nem látta ezt a kutatást, és szerinte a Magyar Időkön - ahol erről a kutatásról írtak - kívül senki nem is hallott róla. Még az is lehet, hogy nem létezik, de kérte, ha valahol rábukkannak, értesítsék őt.

Szerző

Oktatásról és egészségügyről vitáznak az Országgyűlésben

Publikálás dátuma
2016.11.10. 09:16
Az Országgyűlés plenáris ülése november 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Az Országgyűlés mai ülésén összesen nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítja le, egyebek mellett megtárgyalva a kormány legutóbbi egészségügyi és oktatási törvénymódosító indítványait.

Az ülésnap reggel 9 órakor, a táncművészeti életjáradék bevezetésével összefüggő törvénymódosítások vitájával kezdődik. Ezt követően általános vitát tartanak az igazságügyi miniszter három javaslatáról, köztük a civil szervezetek és a cégek nyilvántartásával összefüggő eljárások módosításáról. Az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére terítékre kerülnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú, továbbá az oktatás szabályozására vonatkozó törvények módosításai is. A képviselők az utolsó két napirendi pontban a nyugdíj- és gyermekvédelmi törvények - szintén az emberi erőforrások minisztere által kezdeményezett - változtatásairól mondhatják el véleményüket.

Szerző

Jogállamiságot csorbító intézkedések

Publikálás dátuma
2016.11.10. 07:23

Bloomberg

A tengerentúli fejlemények matt az Uniónak különösen oda kellene figyelnie a magyarországi helyzetre, a jogállamiságot csorbító intézkedésekre. Michael Roth, német államminiszternek a Közép-Európai Egyetemen tartott előadása kapcsán emeli ki a cikk, hogy joggal kelt nyugtalanságot, amilyen "szabad kézzel" kezeli a magyar kormány a fékek és ellensúlyok feloldásának ügyét, valamint a sajtószabadságot. Aláhúzta a politikus: az Unió már eddig is egy sor olyan fejleménnyel került szembe, amely ellentétes az európai értékrenddel, de nem tett semmit annak érdekében, hogy meggondolásra, netán visszakozásra kényszerítse a magyar vezetést.

Szerző