Előfizetés

Rendőrautónak ütközött kocsijával egy embercsempész

A Tatai Járási Ügyészség vádat emelt egy 24 éves marokkói állampolgárral szemben, aki hat szír menekültet csempészett, majd az ellenőrzés elől menekülve egy rendőrautónak ütközött - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség csütörtökön.

Reszl Ildikó tájékoztatása szerint az elkövető 2016 júniusában Budapesten vette fel a szír menekülteket, hogy Ausztriába szállítsa őket. A férfit Tata közelében ellenőrizni próbálták, de az autópályát egy lehajtónál elhagyta, majd a főútra érve a keresztben álló rendőrautóba csapódott. Az embercsempész ekkor kiugrott a gépkocsiból, azonban menekülés közben elfogták. Az előzetes letartóztatásban lévő férfival szemben a járási ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Megölte diáktársa szüleit

Publikálás dátuma
2016.11.10. 14:19
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte első fokon a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azt a 23 éves férfit, aki két éve több késszúrással megölte egykori iskolatársa szüleit Százhalombattán - tájékoztatott a törvényszék szóvivője.

Gyimesi Kinga közölte: a bíróság Sz. K. Gy.-t előre kitervelten, aljas célból, részben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés, kifosztás és személyes szabadság megsértésének bűntettében, valamint kábítószerrel visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. A nem jogerős ítélet szerint a férfi leghamarabb 26 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A rendszeresen drogozó Sz. K. Gy. gyermekkora óta ismerte a 65 éves férfit és 57 éves feleségét, valamint fiukat, aki iskolatársa is volt. Mindannyian Százhalombatta óvárosában laktak. 

A férfi eltervezte a gyilkosságot. 2014. november 25-én magához vett egy nagy konyhakést, és bement ismerősei házába a nyitott ajtón. Előbb többször megszúrta az őt fogadó asszonyt, aki összeesett, majd a férjre támadt, aki a szúrások, vágások miatt szintén elveszítette eszméletét. A vádlott ezután bezárta a lakás ajtaját és távozott. 

A házaspár munkából hazafelé tartó fia később, este hat óra körül találkozott a vádlottal, és együtt értek a szülők házához. Ott Sz. K. Gy. átadta a lakáskulcsot volt iskolatársának, közben megkérdezte, készen áll-e arra, ami várja, és felszólította, hogy ne sírjon. A fiú az ajtót kinyitva szembesült azzal, hogy szülei halottak. A vádlott reggelig nem engedte ki őt a házból, éjszakára a kezét és a lábát is összebilincselte. 

A vádlott reggel, a fiútól elvett mobiltelefonnal videofelvételt készített a halott házaspárról, majd vele együtt távozott a házból. Sz. K. Gy. néhány kést, valamint az egyik szülő és a fiú telefonját vitte el a lakásból.

Győrkös István fia a rendőrséget hibáztatja a bőnyi gyilkosságért

Publikálás dátuma
2016.11.10. 10:48
A bőnyi rendőrgyilkosság áldozatára emlékeznek rendőrök az Országos Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi, Teve utcai székháza elő
Egy elhibázott és otromba rendőri intézkedés vezetett Pálvölgyi Péter nyomozó halálához, és a mi családunkat ért traumához is - nyilatkozta a Borsnak Győrkös István fia. A rendőrgyilkossággal gyanúsított férfi hiába ígérte, mégsem tett vallomást hétfőn.

Győrkös István fia elmondta: érthetetlen számára, hogy a több mint húsz éve „na­gyító alatt” lévő édesapjánál miért pont most akartak házkutatást tartani. – Sok kérdés felmerül, amelyekre egyelőre nem kapunk választ. Nemcsak a rendőr családját, hanem a miénket is hatalmas trauma érte. Édesanyám az infarktusa után még most is kórházban van. Az apám is majdnem belehalt a haslövésbe, vele még egyetlen családtag sem beszélhetett, amióta előzetes letartóztatásba helyezték - nyilatkozott a gyanúsított fia, aki szerint a gyilkosság egy szakszerűtlen rendőri beavatkozás eredménye. "Otromba dolog így be­rontani egy 76 éves ember és 73 éves felesége házába. Még azt sem tudjuk, hogy egyáltalán ki lőtt először" - vetette fel az ifjabb Győrkös, hogy esetleg a rendőrök kezdték a támadást.

Hétfőn írtuk, hogy Győrköst kihallgatták a tököly rabkórházban, de akkor még nem lehetett tudni, hogy tette-e beismerő vallomást, ahogy azt az ügyvédje ígérte a múlt héten. A Bors információi szerint a gyanúsított végül elzárkózott a válaszadástól.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke korábban úgy nyilatkozott a gyilkosságról, hogy személyes véleménye szerint az szakmai hiba miatt következett be. Ennek nem szabad előfordulnia még egyszer, hiszen egy rendőrtiszt életébe került az akció. Hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó irodánál vizsgálat folyik az ügyben; személyesen azt gondolja, a Bőnyön történteknek következménye kell hogy legyen.