Előfizetés

MOB: nem nyilatkoztak a vagyonukról

Információnk szerint a jogkörök átadása-átvétele közben derült ki, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetői eddig nem nyújtottak be vagyonnyilatkozatot, pedig a törvény és a szervezet működési szabályzata is erre kötelezte volna őket.

A mulasztást most készülnek pótolni. Nemcsak nekik kellett volna ezt megtenni, hanem az elnökségi tagoknak is, nyolc napon belül kell mindenkinek nyilatkoznia.

A 2007. évi CLII-es törvény a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről a 3. paragrafus 1. bekezdésének c. pontja szerint nyilatkoznia kell annak, aki „közszolgálatban álló személy, aki - önállóan vagy testület tagjaként - javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult, feladatai ellátása során költségvetési vagy egyéb pénzeszközök felett.”

Mivel a MOB vezetői és elnökségi tagjai állami források, tehát költségvetési pénzeszközök felhasználásáról döntenek, kötelességük lett volna vagyonnyilatkozatot tenni. Ezt az elmúlt négy évben elmulasztották, ami négy évig senkinek sem tűnt fel.

Mindez azért különös, mert a felügyelő bizottság is folyamatosan ellenőrizte a MOB jogszerű és törvényes működését - és minden évben rendben találta -, de a szervezet jogásza sem jelezte, hogy nem szabad kibújni a nyilatkozattétel alól.

Borkai Zsolt MOB-elnök a sporttörvény módosítása előtt tartott sajtótájékoztatóján többször elmondta, hogy az általa vezetett szervezet működése minden törvényi előírásnak megfelelt. Most már megállapíthatjuk, ez az állítás nem igaz, hiszen nem készültek el a vagyonnyilatkozatok, és a Kúria jelenleg is vizsgálja, hogy mennyire volt törvényes a MOB működése.

Atatürkre emlékeztek a törökök

Musztafa Kemal Atatürk, a modern és szekuláris Törökország megteremtője halálának évfordulóján, tegnap néhány percre megállt az élet a török településeken.

Atatürk 1938. november 10-én hunyt el, halálának időpontjában, 9 óra 5 perckor megszólaltak a szirénák és két perc gyászszünetet tartott az ország. Ezrek álltak sorban a modern ország megalapítójának ankarai mauzóleumánál illetve Isztambulban a Dolmabache palotánál, ahol elhunyt.

Az atatürki örökség lebontásával egyre gyakrabban vádolt Recep Tayyip Erdogan államfő megemlékező beszédében párhuzamot vont az 1919-1922 közötti, Atatürk által irányított függetlenségi háború és a július 15-i puccskísérlet között. Nincs különbség a két esemény között, állította Erdogan és azt ígérte, hogy tovább küzd Törökország függetlenségéért.

A puccskísérlet utáni tisztogatások, a sorozatos emberi jogok ellenes intézkedések miatt a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került török elnök ünnepi beszédében olyan kijelentéseket tett, amelyekkel ismételten azt bizonyította, országát inkább az Oszmán Birodalom, mintsem az atatürki Törökország mintájára fejlesztené tovább.

„Szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálják népünk történelmét 90 évre korlátozni. Ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk, beleértve az iskolai történelemkönyvek felülvizsgálatát is, mondta Erdogan.

Athéni robbantás a francia követségnél

A görög kormány elítélte a francia nagykövetségnél történt gránáttámadást, s terrortámadásnak minősítette azt. Egy ismeretlen merénylő kézigránátot robbantott a külképviselet épülete előtt. Egy rendőr megsérült.

Az akció néhány nappal Barack Obama amerikai elnök athéni látogatása előtt történt. „A Görögország s Franciaország közötti barátságot és szolidaritást nem befolyásolhatják az effajta terrorakciók” – közölte Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő.

Elítélte a merényletet a kormányzat nagyobbik tömörülése, a Sziriza. „Együttérzésünket fejezzük ki azzal az őrrel, aki a nagykövetség épületénél teljesített szolgálatot, s sérüléseket szenvedett” – hangzik a baloldali párt közleménye.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Új Demokrácia (ND) elnöke, Kiriakosz Micotakisz aggodalmát és felháborodását fejezte ki a merénylet kapcsán. Mint mondta, semmi más sem lehet fontosabb az emberek biztonságánál.

Az Ekathethimerini honlapjának közlése szerint egy motorkerékpárról dobtak kézigránátot a nagykövetség épülete felé Az akcióért egyetlen szervezet se vállalta a felelősséget. Athénban azért is keltett komoly aggodalmaz az akció, mert a főváros egyik legszigorúbban ellenőrzött körzetében, az amerikai elnök látogatását megelőzően kevesebb, mint egy héttel történt. Rendőrségi közlés szerint a külképviselet épületében nem esett kár.

Görögországban nem ritkák a hasonló, főként szélsőbaloldali, anarchista szervezetek által üzletek, rendőrőrsök, bankok, nagykövetségek ellen elkövetett robbantások.

Tegnap kiürítették a görög parlament közelében lévő pénzügyminisztérium épületét bombariadó miatt, később azonban kiderült, vaklármáról volt szó.