Előfizetés

Döntöttek: ennyit emelne a kormány a minimábéren

A kormány 15 százalékos minimálbér növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre, 2018-ban a minimálbér további 8, a grantált bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet a kormány javaslata szerint - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülését követő sajtótájékoztatón pénteken.

Tájékoztatása szerint a kormány azt is javasolja, hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot. A kormány szerint 6 éves ciklusban a béremelések mértéke reálérteken akár a 40 százalékot is elérheti, ennek természetesen a gazdaság teljesítőképességét nem szabad veszélyeztetnie - emelte ki a miniszter.

A kormány abban érdekelt, hogy a javaslat minden partner számára vállalható megoldás kiindulópontját jelentse - mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy folytatják az egyeztetéseket a következő napokban. Ennek a végén egy olyan, 6 évre szóló megállapodást szeretnének kötni, amely biztosítja mindenkinek, hogy előre látható pályát tudjanak megtervezni.

Eltérően értékelik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei a kormány béremelési ajánlatát, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be pénteken a VKF Kibővített Testületi Fórumán - a VKF munkáltatói, illetve munkavállalói oldalának egy-egy képviselője formált erről véleményt az MTI megkeresésére. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke szerint a tárcavezető jelentős mértékű minimálbér, illetve garantált bérminimumra vonatkozó béremelési ajánlatát a munkavállalói oldal minden tagja pozitív irányba tett jó lépésként értékelte. 

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke azonban úgy vélte, hogy a Varga Mihály által javasolt bérfelzárkózási program így összességében nem hajtható végre, különösen nem 2017-ben.
Varga Mihály a VKF kibővített testületi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány 15 százalékos minimálbér, illetve 25 százalékos garantált bérminimum emelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re.

Szijjártó és a kereszténység védelme

Publikálás dátuma
2016.11.11. 16:56
Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Paul Richard Gallagher érseknek a vatikánban - MTI Fotó: KKM
Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet fog játszani a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében - ezt hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel a Vatikánban pénteken folytatott megbeszélésén.

Szijjártó Péter azt is hozzátette: a magyar külpolitika egyik fő fókusza a keresztényüldözések elleni határozott fellépés.

"Európa keresztény identitását meg kell védeni, és soha nem fogjuk elfogadni, hogy akár Európa, akár Magyarország keresztény identitását bárki megkérdőjelezze" - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a keresztények hátrányos megkülönböztetése ellen küzdeni kell. Szerinte Európa keresztény identitását csak úgy lehet fenntartani, ha a család és a munka áll a középpontban.

Szijjártó Péter a szentszéki külügyminiszterrel tartott találkozón azt is közölte: álláspontjuk szerint a bevándorlás nem jó válasz sem a munkaerőpiaci, sem pedig a demográfiai problémákra. A migráció kettős veszélyt hoz Európára: terrorveszélyt és a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyét - szögezte le.

Az Európát sújtó bevándorlási válság ügyében Gallagher érsek ugyanakkor a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Szijjártó Péter azonban megmagyarázta: a szolidaritásnak nemcsak a bevándorlók befogadása az egyetlen megnyilvánulási formája, hanem a határok megvédése és a háborús területekkel szomszédos országok támogatása is. Magyarország korábbi álláspontját megerősítve a találkozón leszögezte: a magyar állam nem fog befogadni senkit a kötelező európai uniós betelepítési kvóta alapján.

lásd még: A szegényektől elforduló keresztények miatt a pápa kért bocsánatotFelkészült a havazásra a Budapest Airport

Publikálás dátuma
2016.11.11. 16:45
Forrás. Budapest Airport/Facebook
A "havas készültség" elrendelésével felkészült a havazásra a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport. A társaság közleményében azt írta, ennek értelmében a meteorológiai előrejelzésnek megfelelően mindig a szükséges létszámmal és eszközzel áll készenlétben a havas szolgálat, szükség esetén késlekedés nélkül elkezdi a hóeltakarítást, illetve a havazást megelőző előkészítést.

Idén új munkaszervezés bevezetésével alvállalkozó garantálja a repülőtér külső területeinek takarítását és síkosság mentesítését, így a Budapest Airport saját szakemberei a repülőtér légi oldali forgalmi területein dolgoznak majd. Összesen 180-200 ember és 41 jármű ad 24 órás készenlétet egészen márciusig, így akár napokig tartó havazás esetén is folyamatos maradhat a repülőtér üzemelése.

A Budapest Airportnak 2,4 millió négyzetméternyi betonfelületet kell megtisztítania. A szolgálat munkatársait hónapok óta készítik fel a feladatra, egyebek mellett számítógépes szimulátoron is vizsgázniuk kell a repülőtéri futópályák, a gurulóutak és beton előterek ismeretéből, majd gyakorlati oktatáson vesznek részt éjszakai vezetésből és a repülőtéri speciális közlekedési szabályok ismeretéből is.