Ha nagyon menni kell, de nincs hova

Publikálás dátuma
2016.11.12 06:07
Ezekből a klasszikusnak számító köztéri illemhelyekből alig-alig maradt a fővárosban FOTÓ: FORTEPAN
Fotó: /
Nincs elegendő nyilvános illemhely Budapesten, és ez nemcsak a magyar fővárosba látogató turistáknak, hanem a város lakóinak, leginkább a hajléktalan embereknek is gondot jelent. A Város Mindenkié és az Utcajogász csoport közös közvécé kampányba kezdett, törvénymódosítást javasolnak, valamint a Vécé Világnapja alkalmából jövő hétre demonstrációt is hirdettek a Fővárosi Közgyűlés épülete elé. Azt szeretnék, hogy Budapesten, illetve az egész országban megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működjön.

Az 1,7 millió lakosú Budapesten mindössze 70 nyilvános illemhely található A Város Mindenkié (AVM) csoport összesítése szerint, ez a szám elenyésző más nagyvárosokéhoz képest. Az ugyancsak 1,7 millió lakosú Bécsben több mint 200 található, a 2,2 millió lakossal rendelkező Párizsban legalább 400-at működtet a városi önkormányzat, ezek nagy része ráadásul már ingyenesen használható. Ám a tapasztalatok szerint gyakran még ezek sem elegendőek az ekkora lakosságú városok számára.

A lakásszegénységben élő és hajléktalan embereket segítő AVM azután fordult közérdekű adatigénylésekkel a kerületi önkormányzatokhoz, hogy egyre több, a közterületeken uralkodó elfogadhatatlan állapotokról szóló bejelentést kaptak magánszemélyektől, civil szervezetektől, de a hatóságoktól is. Ezekben a megkeresésekben leggyakrabban arról panaszkodtak a szervezetnek, hogy az utcán élő emberek közterületen vizelnek és székelnek (a köztisztasági szabálysértések legnagyobb része, mintegy 75 százaléka is a hajléktalan embereket érinti). Ezt a helyzetet az AVM is elfogadhatatlannak tartja, de szerintük nincs rendben az sem, hogy valakit azért büntessenek, mert nem tudja máshol elvégezni a dolgát.

A szervezet összeszámolta a fővárosi illemhelyeket; a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) üzemeltetésében 39 közvécé működik, a közérdekű adatigénylésből pedig az derült ki, hogy a kerületi önkormányzatok összesen 31 nyilvános illemhelyet tartanak fenn. Az FCSM vécéit 180 forintos térítési díj ellenében lehet igénybe venni, az önkormányzatoké változó, de vannak köztük ingyenesek is. "A XVII. kerületben például van térítési díj, de ha valaki nem tud fizetni, ingyen is bemehet. Leteszteltük, tényleg így van" - mondta lapunknak Udvarhelyi Tessza. Az AVM aktivistája hozzá tette: a bevásárlóközpontok, gyorséttermek illemhelyeit nem számolják a nyilvános kategóriába, az ilyen egységek használata ugyanis problémás a hajléktalan emberek számára.

Az AVM szerint a fővárosi kerületek közül a VII. és a VIII. kerület jár élen a nyilvános illemhelyek működtetésében (mindkettőben hét darab van), előbbiben ráadásul az összeset, utóbbiban pedig ötöt lehet ingyen használni. Viszont kilenc olyan kerület is van, ahol az önkormányzat nem üzemeltet közvécét, a XXIII. kerületben pedig még az FCSM üzemeltetésében sincs nyilvános illemhely. Udvarhelyi Tessza szerint problémát jelent, hogy az önkormányzati törvény nem írja elő kötelező feladatként közvécék üzemeltetését, azok kialakítása és fenntartása az önkormányzatok önkéntes vállalása. Éppen ezért Utcajogász csoportjukkal közösen olyan törvénymódosító javaslat kidolgozásába kezdtek, amely előírná, hogy a közvécék fenntartása kötelezően ellátandó önkormányzati feladat legyen.

Figyelemfelhívó kampányt is indítottak, jövőhét péntekre pedig demonstrációt hirdettek a Fővárosi Közgyűlés épülete elé a Vécé Világnapja alkalmából, egy tisztább, élhetőbb Budapestért. A szervezők hangsúlyozták: a közillemhely kérdése nem csupán az utcán élő embereket , hanem mindenkit érint, a hajléktalan embereken kívül főként a turisták, idős emberek, kisgyerekes szülők, az inkontinenciával (vizelettartási problémákkal) küzdők és azok, akik sokat dolgoznak közterületen, mint a taxisok, futárok vagy a közmunkások. "November 18-án ünnepélyes keretek - vécécsésze, vörösszőnyeg - között fogjuk tudtára adni a főváros vezetőségének, hogy miért probléma, hogy az utcán topogva, a dolgot végezni nincs hova" - írták.

Kicsi a rakás
Budapesten jelenleg minden 20 ezer emberre jut egyetlen nyilvános illemhely. Pedig amikor a Fővárosi Csatornázási Művek (FSCM) 2010-ben átvette a közvécék üzemeltetését a fővárostól, a nagyreményű tervek szóltak arról, hogy rövidesen 200 fölé emelkedik a számuk. Való igaz, az FCSM azon nyomban nekikezdett az üzemképtelen vécék felújításának, az illemhelyek száma és színvonala valamivel emelkedett, többségük kezelő személyzettel működik. Számos helyen, például a Déli pályaudvarnál, a Hősök terénél vagy a Műcsarnok mögötti területen a mosdókat "vandálbiztos" és energiatakarékos berendezésekkel szerelték fel. Az FCSM weboldalán közzétett térkép szerint a működő illemhelyek mintegy fele akadálymentesítve van. A nagy növekedés ennek ellenére elmaradt. A fejlesztések állapotával kapcsolatban kerestük az FCSM-et, lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Szerző
2016.11.12 06:07

Puhítás: a köztévében ártalmatlan PR-fogásnak nevezték a rabszolgatörvényt

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:29

Fotó: MTI/ Honéczy Barnabás
A munkavállalók többsége meg sem érzi majd a túlóra-törvényt, és senkire nézve sem lesz kötelező -biztatta az M1 nézőit a Figyelő főszerkesztő-helyettese. Jó kérdés, hogy akkor minek kellett minden áron megszavazni.
A munkavállalók túlnyomó része nem fogja érzékelni azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a többlet önkéntes túlmunkát - jelentette ki Szajlai Csaba közgazdász, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában; nyilatkozatát az MTI is idézte.
Szajlai szerint munkaerőhiánytól feszített munkaerőpiacon a cégeknek sem érdeke, hogy akaratuk ellenére dolgoztassák az embereket, továbbá a leginkább érintett feldolgozóiparban jellemzően erős a dolgozói érdekképviselet. A kormánypárti lap helyettes vezetője szerint „a jogszabály csupán lehetőséget ad a többlet túlmunkára azzal, hogy 250 óráról 400-ra emeli a vállalható túlórák számát”, de önkényesen a jövőben sem lehet senkit többletmunkára kényszeríteni. 
A módosítás alapján azonban minden munkaadó megkövetelheti a 400 órás túlmunkát, – így az elvileg szabad dolgozó hiába váltana munkahelyet, mindenütt ugyanolyan olyan szerződést tolnának elé. A munkavállalót pedig senki sem védi meg a HR-osztályon, négy fal között érő nyomástól.
Ha a törvénymódosításnak ennyire nem lenne súlya, hatása, akkor nyilvánvalóan szükség sem lenne rá. Szajlai Csaba meghökkentő okkal magyarázta, hogy miért fogadták el mégis: „ A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben” - mondta a köztévének nyilatkozva. 
Utóbbi rögtön cáfolható azzal, hogy a kormány bevallottan a német nagyvállalatok kérését teljesítette a rabszolgatörvénynek is nevezett módosítással. Márpedig a német iparóriások nem elégednek meg a PR-ral, érezhető kedvezmények kellenek nekik, hogy összeszerelő üzemeiket ne vigyék tovább olcsóbb munkaerejű országokba.
2018.12.13 15:29

Tordai Bence feljelenti Kövér Lászlót

Publikálás dátuma
2018.12.13 15:03

Fotó: / Molnár Ádám
Az ellenzéki képviselő szerint rémhírterjesztés, hogy a házelnök puccskísérletnek nevezte a rabszolgatörvény megszavazása előtti parlamenti akciót.
"Kövér László házelnök puccskísérletről beszélt a tegnapi parlamenti események kapcsán. Én meg feljelentést teszek rémhírterjesztés miatt. Nem alkalmaztunk ugyanis erőszakot semmilyen formában, sőt, mindvégig hangsúlyoztuk: békésen, erőszakmentesen, de nagyon határozottan tiltakozunk a rabszolgatörvény átpasszírozása ellen" - közölte Facebook-oldalán Tordai Bence.
Szerinte ha valaki puccskísérlettel riogat, "vagy nem tudja, miről beszél, vagy végtelen cinizmusában felelőtlenül uszít". Tordai ezután a puccs fogalmának meghatározását közli oldalán, mintegy Kövér figyelmébe ajánlva.
Az Országgyűlés elnöke szerdán az Echo TV-nek nyilatkozott úgy az ellenzék akcióját minősítve, hogy: „Ez egyfajta puccskísérlet, egy parlamenti puccskísérlet volt”.  Az üléstermi ellenzéki tiltakozás egyik fő alakja egyébként Tordai Bence volt.
2018.12.13 15:03