Ha nagyon menni kell, de nincs hova

Publikálás dátuma
2016.11.12 06:07
Ezekből a klasszikusnak számító köztéri illemhelyekből alig-alig maradt a fővárosban FOTÓ: FORTEPAN
Nincs elegendő nyilvános illemhely Budapesten, és ez nemcsak a magyar fővárosba látogató turistáknak, hanem a város lakóinak, leginkább a hajléktalan embereknek is gondot jelent. A Város Mindenkié és az Utcajogász csoport közös közvécé kampányba kezdett, törvénymódosítást javasolnak, valamint a Vécé Világnapja alkalmából jövő hétre demonstrációt is hirdettek a Fővárosi Közgyűlés épülete elé. Azt szeretnék, hogy Budapesten, illetve az egész országban megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működjön.

Az 1,7 millió lakosú Budapesten mindössze 70 nyilvános illemhely található A Város Mindenkié (AVM) csoport összesítése szerint, ez a szám elenyésző más nagyvárosokéhoz képest. Az ugyancsak 1,7 millió lakosú Bécsben több mint 200 található, a 2,2 millió lakossal rendelkező Párizsban legalább 400-at működtet a városi önkormányzat, ezek nagy része ráadásul már ingyenesen használható. Ám a tapasztalatok szerint gyakran még ezek sem elegendőek az ekkora lakosságú városok számára.

A lakásszegénységben élő és hajléktalan embereket segítő AVM azután fordult közérdekű adatigénylésekkel a kerületi önkormányzatokhoz, hogy egyre több, a közterületeken uralkodó elfogadhatatlan állapotokról szóló bejelentést kaptak magánszemélyektől, civil szervezetektől, de a hatóságoktól is. Ezekben a megkeresésekben leggyakrabban arról panaszkodtak a szervezetnek, hogy az utcán élő emberek közterületen vizelnek és székelnek (a köztisztasági szabálysértések legnagyobb része, mintegy 75 százaléka is a hajléktalan embereket érinti). Ezt a helyzetet az AVM is elfogadhatatlannak tartja, de szerintük nincs rendben az sem, hogy valakit azért büntessenek, mert nem tudja máshol elvégezni a dolgát.

A szervezet összeszámolta a fővárosi illemhelyeket; a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) üzemeltetésében 39 közvécé működik, a közérdekű adatigénylésből pedig az derült ki, hogy a kerületi önkormányzatok összesen 31 nyilvános illemhelyet tartanak fenn. Az FCSM vécéit 180 forintos térítési díj ellenében lehet igénybe venni, az önkormányzatoké változó, de vannak köztük ingyenesek is. "A XVII. kerületben például van térítési díj, de ha valaki nem tud fizetni, ingyen is bemehet. Leteszteltük, tényleg így van" - mondta lapunknak Udvarhelyi Tessza. Az AVM aktivistája hozzá tette: a bevásárlóközpontok, gyorséttermek illemhelyeit nem számolják a nyilvános kategóriába, az ilyen egységek használata ugyanis problémás a hajléktalan emberek számára.

Az AVM szerint a fővárosi kerületek közül a VII. és a VIII. kerület jár élen a nyilvános illemhelyek működtetésében (mindkettőben hét darab van), előbbiben ráadásul az összeset, utóbbiban pedig ötöt lehet ingyen használni. Viszont kilenc olyan kerület is van, ahol az önkormányzat nem üzemeltet közvécét, a XXIII. kerületben pedig még az FCSM üzemeltetésében sincs nyilvános illemhely. Udvarhelyi Tessza szerint problémát jelent, hogy az önkormányzati törvény nem írja elő kötelező feladatként közvécék üzemeltetését, azok kialakítása és fenntartása az önkormányzatok önkéntes vállalása. Éppen ezért Utcajogász csoportjukkal közösen olyan törvénymódosító javaslat kidolgozásába kezdtek, amely előírná, hogy a közvécék fenntartása kötelezően ellátandó önkormányzati feladat legyen.

Figyelemfelhívó kampányt is indítottak, jövőhét péntekre pedig demonstrációt hirdettek a Fővárosi Közgyűlés épülete elé a Vécé Világnapja alkalmából, egy tisztább, élhetőbb Budapestért. A szervezők hangsúlyozták: a közillemhely kérdése nem csupán az utcán élő embereket , hanem mindenkit érint, a hajléktalan embereken kívül főként a turisták, idős emberek, kisgyerekes szülők, az inkontinenciával (vizelettartási problémákkal) küzdők és azok, akik sokat dolgoznak közterületen, mint a taxisok, futárok vagy a közmunkások. "November 18-án ünnepélyes keretek - vécécsésze, vörösszőnyeg - között fogjuk tudtára adni a főváros vezetőségének, hogy miért probléma, hogy az utcán topogva, a dolgot végezni nincs hova" - írták.

Kicsi a rakás
Budapesten jelenleg minden 20 ezer emberre jut egyetlen nyilvános illemhely. Pedig amikor a Fővárosi Csatornázási Művek (FSCM) 2010-ben átvette a közvécék üzemeltetését a fővárostól, a nagyreményű tervek szóltak arról, hogy rövidesen 200 fölé emelkedik a számuk. Való igaz, az FCSM azon nyomban nekikezdett az üzemképtelen vécék felújításának, az illemhelyek száma és színvonala valamivel emelkedett, többségük kezelő személyzettel működik. Számos helyen, például a Déli pályaudvarnál, a Hősök terénél vagy a Műcsarnok mögötti területen a mosdókat "vandálbiztos" és energiatakarékos berendezésekkel szerelték fel. Az FCSM weboldalán közzétett térkép szerint a működő illemhelyek mintegy fele akadálymentesítve van. A nagy növekedés ennek ellenére elmaradt. A fejlesztések állapotával kapcsolatban kerestük az FCSM-et, lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.