Előfizetés

Kezdődik - Trump nekiment a liberális New York Times-nak

Publikálás dátuma
2016.11.14. 09:16
Fotó: Jonathan Torgovnik/Getty Images
Donald Trump megválasztott amerikai elnök vasárnap több Twitter-üzenetben bírálta a The New York Times című újság amerikai elnökválasztási kampány alatti munkáját. Bejegyzéseiben Donald Trump leszögezte, hogy a liberális napilap munkája rossz és nagyon pontatlan volt, amikor a kampány idején vele foglalkozott. Szerinte a The New York Times előfizetőket veszített ezzel a magatartással. 

Az első kommentárok ezzel kapcsolatban Trump sajtóellenességére utalnak, ám a lap kiadója, ifj. Arthur Sulzberger már pénteken - miközben megvédte a lap munkatársainak munkáját - az olvasókhoz írt levélben részben bocsánatot kért az olvasóktól, és elismerte, hogy a lapnál nem megfelelően mérték fel, értékelték Donald Trumpot- írja az MTI.

Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a lap a jövőben körültekintőbb munkát végez majd. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy munkatársai "mindkét elnökjelöltről korrekten tudósítottak", és leszögezte azt is, hogy a lap ismét a Times alapvető küldetésének szenteli magát. Ami azt jelenti, hogy tisztességesen, félelem és részrehajlás nélkül tudósít az Egyesült Államokról és a világról. 

Közben kiderült, hogy a Republikánus Párt vezetőjét, Reince Priebust választotta a Fehér Ház kabinetfőnökének Donald Trump megválasztott amerikai elnök. Reince Priebus, akinek kinevezését Trump jelentette be vasárnap, a Republikánus Országos Bizottság elnökének tisztségét töltötte be eddig, s a pártelit belső köreihez tartozó, többnyire a háttérben politizáló személyiség volt. A választási kampány kezdetétől támogatta Donald Trump elnökjelöltségét, s akkor is lojális volt hozzá, amikor egyes republikánus személyiségek távolságot tartottak Trumptól. A 44 éves Priebust szoros és jó kapcsolatok fűzik a Republikánus Párt vezető és meghatározó személyiségeihez. A héten több találgatás megjelent arról, hogy mit jelent, milyen iránymutatással szolgál Trump várható politikájáról az, hogy kit választ kabinetfőnökének. A washingtoni politikai berkekben bennfentesnek számító és kompromisszumkészségéről ismert Priebus melletti döntés elemzők szerint azt jelzi, hogy a megválasztott elnök korántsem kíván a republikánus elittel szemben politizálni Washingtonban. Sajtójelentések szerint Donald Trump döntött már a Fehér Ház új szóvivőjének személyét illetően is: a posztra Laura Ingraham, neves jobboldali újságíró kerülhet.

A kormányt kérdezik ma a képviselők az országgyűlésben

A kormányhoz intézett kérdések, valamint azonnali kérdések szerepelnek a parlament aktuális ülésének utolsó napirendjén.

Az előző héten kezdődött, hatnapos ülés befejező napja délelőtt 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kérdések és azonnali kérdések hangozhatnak el. A kérdések órájában a kormánypárti padsorokból két fideszes képviselő fordul a kabinethez: Nyitrai Zsolt azt kérdezi majd a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a kormány miként segíti az elektromos autók terjedését, míg Csizi Péter arról érdeklődik a belügyminiszternél, miként tartható meg Kocsis Zoltán öröksége. Ellenzéki oldalról ezúttal is a Jobbik teszi fel a legtöbb kérdést, a pártból tízen várnak válaszokat a kormánytól. Közülük Farkas Gergely a belügyminisztertől kérdezi, hogy a kabinet mikor zárja be a kiskunhalasi nyílt menekülttábort. A nyolc szocialista kérdező közül Burány Sándor a Kőbánya-Kispest vasútállomás rekonstrukciójának kezdetéről kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert. Az öt LMP-s kérdés egyikében Ikotity István azt kérdezi az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány tervezi-e a tanodák normatív finanszírozását. A parlament ülése napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Ismét kivégzett egy asszonyt egy férfi, aki valaha szerelemmel hitegette

Publikálás dátuma
2016.11.14. 08:47
Illusztráció/Thinkstock
Halálra szurkálta 37 éves élettársát, majd magával is végzett vasárnap késő este egy 61 éves férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon - informált hétfőn a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.   

A tájékoztatás szerint  a családi házukban a férfi több alkalommal mellkason szúrta élettársát, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A férfi ezt követően öngyilkos lett.  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben emberölés elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást.