Előfizetés

"Szánalmas" - Szijjártó kiosztotta Európa vezetőit

Publikálás dátuma
2016.11.14. 16:10
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt
Szánalmas és egyszerre szórakoztató az európai politikai eliten végigsöprő hisztéria, amelyet az új amerikai elnökválasztás eredménye okoz, Magyarország ebben nem vesz részt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében újságíróknak hétfőn.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország nem kíván részt venni az említett hisztériában, mert Donald Trump (republikánus párti jelölt) megválasztását jó hírnek tartja.

Hangsúlyozta, az uniós külügyminiszterek vasárnap este - a Trump megválasztásával előállt helyzet megvitatására - tartott informális ülésén szándékosan, politikai okok miatt nem vett részt. Véleménye szerint tiszteletben kell tartani az amerikai emberek véleményét és döntését akkor is, ha az emberek nem azt a döntést hozták meg, amelyet az európai liberális politikai és médiaelit elvárt volna tőlük - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

"Furcsa az a liberális demokrácia-felfogás, amely szerint, amíg az egyes eliteknek tetsző döntéseket hozzák meg az emberek, addig rendben lévő és követendő a demokrácia állapota; amikor a döntés ellentétes az elit akaratával, akkor válságtanácsot hívnak össze és kritikával illetik" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kijelentette, ami az Egyesült Államokban történt, az a világ számára "kifejezetten jó hír", mivel a megválasztott elnök elképzelései a "demokráciaexportról" kedvezőek a világ számára. A mindenfajta kritika és határok nélküli demokráciaexport korábbi felfogása nagyon sok bajt okozott - mondta a miniszter. Hozzátéve, hogy ennek folytatása azért veszélyes, mert nem vette figyelembe, hogy a világ különböző tájain és országaiban eltérő történelem, kultúra, hagyományok vannak.

"Mindezt nem figyelembe venni hiba, mivel olyan események következnek be általa, mint a keleti, vagy délkeleti szomszédság jó néhány országában" - mondta Szijjártó Péter részletek említése nélkül.

A túl sok turista miatt korlátozzák a városközpontba látogatók számát

Publikálás dátuma
2016.11.14. 13:36
FOTÓK: GETTY IMAGES
Túl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a városmagban egy időben tartózkodó látogatók számát - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn. Hasonló lépésre kell elszánnia magát a Plitvicei-tavak nemzeti parknak is, ellenkező esetben lekerülhet a UNESCO világörökség listájáról. A képre kattintva galéria nyílik!

Azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni Dubrovnik városát, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük - írta a lap. A következő szezontól ugyanis mindössze hatezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában. Andro Vlahusic polgármester kijelentette: a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Mint mondta, ha ennél többen vannak a városmagban, túl nagy a zsúfoltság, a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság. Nyolc évvel ezelőtt félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városmagot a nyári szezonban - magyarázta a polgármester.

A nyár folyamán többször is beszámoltak a híradások arról, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni.

A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni. A vendéglátó helyek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a sétára. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő. Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását.

Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének, hogy eleget tegyen kéréseiknek: akciótervet kell készíteniük arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a nemzeti parkot. A térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal. Ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.

A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.

"Európa már szuperhatalom" - De azért meg kell erősíteni a védelmét

A biztonság érdekében meg kell erősíteni Európa védelmét, de ez nem feltétlenül egy európai hadsereg felállítást jelenti. Európa már most szuperhatalom - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek találkozóját megelőzően.

Újságírói kérdésre válaszolva, Mogherini hangsúlyozta, hogy az európai védelempolitikának hitelesebbnek, hatásosabbnak, határozottabbnak kell lennie a jelenleginél. Az Európai Unió sokat tesz a világban az európai polgárok védelme érdekében. Mintegy 17 misszió teljesít szolgálatot uniós zászló alatt, amelyek közül több a migrációs válság megfékezésén dolgozik - tette hozzá. Ez azt mutatja, az uniónak van védelmi képessége, de vannak még kihasználatlan lehetőségei, amelyhez megvannak a feltételek. Az európai védelmi akcióterv előkészítésére azért van szükség, hogy Európa autonóm módon tudjon válaszolni az esetlegesen érkező agressziókra - tette hozzá Mogherini.

A főképviselő Törökországgal kapcsolatban elmondta, Európának fontos partner Törökország, ugyanakkor nehezíti a kapcsolatokat a halálbüntetés visszaállításának lehetősége, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása és a török parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztése. Ezekekről a kérdésekről az uniónak egységes álláspontot kell kialakítania - tette hozzá. A hiteles politikai folyamatokhoz való visszatérés és a politikai párbeszéd elengedhetetlenek a demokrácia gyakorlásához és a régió stabilitásához - tette hozzá.

Didier Reynders belga külügyminiszter kijelentette, Európának kötelessége megerősítenie védelmét és növelni védelmi kapacitását. Törökországgal kapcsolatban Reynders aggasztónak nevezte, hogy Ankara számos újságíró ellen adott ki elfogatóparancsot, és parlamenti képviselők ellen folytat eljárást. "Az Európai Uniónak át kell gondolnia kapcsolatait egy ilyen országgal" - szögezte le a belga miniszter.

Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa a tanácskozásra érkezve kijelentette, elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan megállapodás születik két keleti partnerország polgárainak uniós beutazását illetően. Ugyanakkor hangsúlyozta, Ukrajnának és Grúziának minden feltételt teljesítenie kell ahhoz, hogy előre lehessen lépni a vízummentesség megadásának ügyében.