Előfizetés

Hét díjat nyert egy hétvégén a Tiszta szívvel

Egy hétvége alatt hét díjat hozott el három különböző európai filmfesztiválról Till Attila Tiszta szívvel című alkotása - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilm az 57. szaloniki filmfesztiválon elnyert fődíj és a legjobb férfi színésznek járó elismerés mellett vasárnap a franciaországi Arras Filmfesztiválon is kapott három díjat: a filmkritikus zsűri díja mellett a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri Regards jeunes díját is begyűjtötte.

Szombat este a cottbus-i fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta, valamint elhozta az ökumenikus zsűri díját is. A németországi fesztiválon a Karlovy Vary-i fődíjas Ernelláék Farkaséknál című alkotásáért Hajdu Szabolcsot is elismerték, aki a legjobb rendező díjával térhetett haza.

A Tiszta szívvel már számos külföldi elismerést kapott, egyebek között a chicagói nemzetközi filmfesztiválról, a luxemburgi CinÉast fesztiválról és a 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválról is hozott el díjakat.

A berlini székhelyű Európai Filmakadémia (EFA) beválogatta az alkotást a legjobb ötven európai film közé, a 2016-os Európai Filmdíj nevezések listájára, Magyarország pedig az akcióvígjátékot nevezte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

Az alkotást április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren váltottak rá jegyet.

A Havanna Tranzit lett a legjobb emberi jogi film

A Budapesten vasárnap véget érő 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon 37 ország 62 filmjét mutatták be.

A Legjobb Emberi Jogi Film 150.000 forintos díját a Havanna Tranzit, Daniel Abma filmje nyerte. Az egyetemi hallgatókból álló zsűri indoklása szerint: „A Havanna Transitot kiemeli a többi dokumentumfilm közül a téma figyelemreméltó vizuális reprezentációja. Mivel a transzszexuális emberek problémái nem mindennap szerepelnek a címlapokon, fontosnak tartjuk történeteik megjelenítését. Ezzel a döntéssel szeretnénk megerősíteni, hogy a transz emberek jogai, úgy, mint az egészségügyi ellátás, a gyógyszerek biztosítása, a foglalkoztatás, az oktatás és más szociális támogatások, az alapvető emberi jogok közé tartoznak.”

A Legjobb Diákfilm kategóriában az elsőfilmeseket díjazta a nemzetközi szakértőkből álló zsűri. A 200.000 forintos díjat A cselló jobb oldalán, Aleksandra Rek filmje nyerte. Dominik Połoński ragyogó csellista, aki leküzdötte a rákot, ám a betegség nyomot hagyott rajta. Részlegesen lebénult, és csak az egyik kezét tudja használni. Ez azonban nem tántorítja el, továbbra is gyakorol és koncertezik, csak egy másik repertoárral. Bár nem tud virtuóz darabokat előadni, tökéletesen kielégíti a kortárs zenei kísérletezés. Egy film a bámulatos akaraterőről, ami minden akadályt legyőz.

A 150.000 forintos Közönségdíjat a nézők szavazati alapján Rokhsareh Ghaem Maghami filmje, a Sonita kapta. Egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet.

Jelöletlen sírkő mögött nyugszik Leonard Cohen

Publikálás dátuma
2016.11.14. 12:44
Forrás:La Presse.ca/Facebook
Eltemették Leonard Cohen kanadai énekest Montréalban, szülei és nagyszülei mellé, a közeli rokonok és barátok jelenlétében - tette közzé fia, Adam Cohen a művész hivatalos Facebook-oldalán és honlapján vasárnap. 

A La Presse.ca hírportál azt írta, a Shaar Hashomayim zsidó hitközség péntek délután közleményben erősítette meg a temetés hírét. A szertartást csütörtökön tartották - hivatkozott a lap Adam Scheier rabbira és Gideon Zelermyer kántorra. A Montréal Westmount városrészében fekvő Shaar Hashomayim temetőben jelöletlen sírkő mögött nyugszik a művész - értesült a Toronto Star. A lap szerint a 82 éves énekes-dalszerző hétfőn halt meg Los Angeles-i otthonában, a hírt csütörtökön közölték a művész Facebook-oldalán.