Bejött, amire számítottak

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:50
Nagy Ádám Andorra ellen is 90 percet töltött a pályán FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Andorra magabiztos legyőzésével csupán a tétmeccsek sorozatát zárta le a magyar labdarúgó-válogatott erre az évre, hiszen a nemzeti tizenegyre ma este még vár egy Svédország elleni barátságos mérkőzés a Groupama Arénában. A csapat negyedik gólját szerző Szalai Ádám boldog, hogy nagyarányú sikert arattak vasárnap, Nagy Ádám pedig abban bízik, hogy győzelemmel búcsúznak a közönségtől.

A csoportban pont nélkül álló, sorozatban 86. egymást követő válogatott mérkőzésén is nyeretlenül maradó Andorra legfeljebb annyiban cáfolt rá az előzetes várakozásokra, hogy az együttes játékosai sárga lapot érő szabálytalanság nélkül teljesítették a budapesti párharcot. A magyar labdarúgók négyszer törték át a vendégkapu elé 90 percen át felsorakozó élőfalat, míg a kontrákra berendezkedő andorraiak az első félóra két lehetőségét leszámítva nem jelentettek veszélyt Gulácsi Péter kapujára.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, hiszen mindenki láthatta, hogy a vendégek öt védővel betömörülve végig tördelni próbálták a játékot. Boldog vagyok, hogy végül négy gólt szerezve, hazai győzelemmel zártuk az évet” – értékelt lapunknak Szalai Ádám, aki az őszi négy selejtező mérkőzést követően négy szerzett góllal áll.

Szalaival egyetértésben a magyar válogatott valamennyi idei mérkőzésén pályára lépő, a nyári Európa-bajnokság után a Ferencvárostól az olasz élvonalbeli Bolognához szerződő Nagy Ádám is a pozitívumokat emelte ki a sereghajtóval szembeni selejtező után.

„Andorra ellen azt kaptuk, amire számítottunk, hiszen arra készültünk, hogy az ellenfél a szoros védekezésre, illetve az esetleges kontrákra alapozza majd a játékát. Úgy érzem, az első gólig is irányítani tudtuk a játékot, Gera találatát követően pedig tudtuk, hogy okos, türelmes futballal később tovább növelhetjük az előnyünket” – nyilatkozta a Népszavának Nagy Ádám, aki beszélt az őszi selejtező mérkőzések alakulásáról is.

„Nem így akartuk kezdeni a selejtezősorozatot, a Feröer-meccs miatt rettenetesen szégyelltük magunkat. Fontos pontokat veszítettünk a Feröer-szigeteken. A Svájc ellen nyújtott játék már-már az Európa-bajnoki formánkat idézte, kis szerencsével a végén akár pontot is szerezhettünk volna. Annak a mérkőzésnek a tapasztalatai mindenképpen bizakodásra adhatnak okot, Lettország és Andorra ellen pedig úgy gondolom, hogy a kötelező feladatot teljesítettük.”

Az Andorra elleni meccs lefújását követő beszélgetés során Nagy Ádám kiemelte a stadiont megtöltő közönség fantasztikus támogatását, egyszersmind bizakodva tekintett a keddi, idényzáró válogatott összecsapás elé, amelyen utoljára ölthet meggypiros mezt a válogatottságot korábban lemondó Király Gábor, Juhász Roland, Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos is.

Innen folytatják tavasszal
A magyar labdarúgó-válogatott Andorra vasárnapi legyőzésével lezárta a 2018-as, oroszországi világbajnokságra szóló selejtezősorozat idei szakaszát. Folytatás 2017 márciusában, amikor is Bernd Storck csapata az Eb-címvédő Portugália vendége lesz. Ilyen eredmények után, innen folytatják Szalaiék tavasszal…
Feröer-szigetek-Magyarország 0-0
Magyarország-Svájc 2-3
Lettország-Magyarország 0-2
Magyarország-Andorra 4-0
A B csoport állása a 4. fordulót követően: 1. Svájc 12 pont, 2. Portugália 9, 3. Magyarország 7, 4. Feröer-szigetek 4, 5. Lettország 3, 6. Andorra 0.

„Remélem, Svédország ellen is minél többen látogatnak majd ki a stadionba, hiszen ezúttal nem csak egy egyébként fontos felkészülési meccset játszunk. Ez a mérkőzés kedves gesztus a szövetség részéről. Biztosan egy érzelmekkel teli párharc következik, különösen a búcsúzók számára. Bízom benne, hogy jó játékkal ezt a különleges hangulatot a magunk javára tudjuk majd fordítani. Remek csapat a svédeké, abban azonban biztos vagyok, hogy ahogy nálunk, úgy náluk is lesznek változtatások a selejtezőn pályára lépő csapatokhoz képest.”

Végezetül Nagy Ádám kitért a Bologna színeiben eltöltött hónapokra, az olaszországi tapasztalataira is. „Örülök, hogy az olasz sajtóban is pozitív az eddigi teljesítményem megítélése, ez remek visszajelzés számomra. Őszintén mondhatom, hogy szakmailag jó döntést hoztam akkor, amikor a Bologna ajánlatát elfogadtam, hiszen hétről hétre egy technikailag és fizikailag is megterhelő, ám roppant erős bajnokságban futballozhatok.”

A búcsú és bemutatkozás(ok) estéje
Ma 19.45-től idei utolsó találkozóján lép pályára a magyar-labdarúgó válogatott Svédország legjobbjaival szemben a Groupama Arénában (Tv.: M4). A barátságos mérkőzés egyben a keddig 107 szerepléssel büszkélkedő válogatottsági rekorder Király Gábor, a címeres mezben máig 94 alkalommal szereplő Juhász Roland, illetve a válogatottságot korábban lemondó Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos utolsó válogatott fellépése lesz.
A régi közönségkedvencek ünneplése mellett – Bernd Storck szövetségi kapitány korábbi nyilatkozatainak megfelelően – várhatóan első alkalommal mutathatják meg magukat a korosztályos válogatottak mellett a klubjaikban bizonyító tehetségek: a Vasast erősítő Hangya Szilveszter és Berecz Zsombor mellett lehetőséget kaphat a Honvéd játékosa, Botka Endre és az FTC-futballista Nagy Dominik is.
A találkozóra a mérkőzés napján, a helyszínen is hat pénztárban lehet jegyet vásárolni: elhelyezkedéstől függően a belépők 2000, 3000, 4500, 6000 és 7500 forintért kaphatók. A vendég Svédország csapata egyébként pénteken, Franciaországgal szemben 1-0-s előnye ellenére is elszenvedte első vereségét az A jelű selejtezőcsoportban, így négy játéknap után a harmadik helyen áll.
További keddi, érdekesebb felkészülési mérkőzések Európában: Oroszország-Románia 17.00, Ukrajna-Szerbia 20.00, Ausztria-Szlovákia 20.45, Olaszország-Németország 20.45 (Tv.: Sport2), Anglia-Spanyolország 21.00 (Tv.: Sport1).

Szerző

Magyar-svéd - Kísérletezik a vendégek szakvezetője

Új csapatot épít a magyarokkal kedden barátságos mérkőzést játszó svéd labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem tudja, milyen játékra számíthat a meccsen.

Jan Andersson a találkozó helyszínén, a Groupama Arénában elmondta, mivel a magyar csapat vasárnap este még Andorra ellen játszott világbajnoki selejtezőt, biztosan számos változás lesz az együttesben, ezért nem is igazán tudnak készülni.
Hozzátette, klubedzőként értelmetlennek tartotta ezeket a válogatott mérkőzéseket, most szövetségi kapitányként azonban kifejezetten értékesnek gondolja, ugyanis az ilyen találkozókon tud kipróbálni olyan futballistákat is, akik korábban csak az edzésen bizonyítottak. Kiemelte, rengeteg új játékossal új csapatot épít, ehhez pedig nagy szükség van az ilyen összecsapásokra.

A csapatkapitány Andreas Granqvist a búcsúzó magyar játékosokkal kapcsolatban megjegyezte, egyedül "a kapusra emlékszik a szürke mackóalsóban", de a magyarok elleni összecsapásokra szívesen gondol, hiszen többnyire jó eredményt értek el ellenük.

A két csapat közelmúltbeli mérkőzésein többször az utolsó percek döntöttek, Granqvist ezzel kapcsolatban elmondta, bízik benne, hogy ezúttal már a találkozó elején gólt szereznek, és hamar el tudják dönteni a meccset.

Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány a sajtó rendelkezésére bocsátotta a kedd esti kezdő tizenegyet: eszerint a vendégek a Nordfeldt - Krafth, Jansson, Granqvist, Wendt - Rohdén, Johansson, Hiljemark, Larsson - Thelin, Nyman összeállításban lépnek pályára 19.45-től.

Szerző

Győzelemmel búcsúzott Lorenzo

Publikálás dátuma
2016.11.14. 06:53
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A trónfosztott spanyol Jorge Lorenzo nyert vasárnap a MotoGP kategóriában a gyorsasági motorosok világbajnokságának szezonzáró Valenciai Nagydíján, megelőzve idei világbajnok honfitársát, Marc Marquezt.

A háromszoros világbajnok Lorenzo pályafutása 44. futamán győzött, és harmadikként zárt az összetett pontversenyben. A 250. futamán szerepelt pilóta ezzel a sikerrel búcsúzott a Yamahától, jövőre ugyanis már Ducatival indul.

A Moto2-es és Moto3-as kategóriában a korábban behozhatatlan előnyre szert tett, azaz már világbajnokként induló francia Johann Zarco, illetve dél-afrikai Brad Binder diadalmaskodott.

Szerző