Szolidaritási sztrájkot hirdetett a PDSZ

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:07
Mendrey László FOTÓ: Népszava
Szolidaritási sztrájkot tervez december 5-ére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szociális ágazatban dolgozók sztrájkra idejére - jelentette be a PDSZ elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján. Mendrey László közölte, arra hívják a közoktatásban dolgozókat, hogy reggel 8-tól 9 óráig csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez.

A sztrájk meghirdetésének okai között említette a szociális szférában tapasztalható lehetetlen munka- és bérkörülményeket. Azt is szeretnék megmutatni az országnak, hogy nem sikerül kiölni a magyar emberekből, a szakszervezetekből, a munkavállalókból az együttérzést. A szolidaritási sztrájk lebonyolítása egyszerűbb mint a hagyományos értelemben vett pedagógus sztrájké. Mindössze bejelentéssel kell élniük az érintett munkáltatóknál, és azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek az esetlegesen szükséges, még elégséges szolgáltatás kérdésében.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) november 10-én közölte: országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért. A sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete. A szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

Marad a cafeteria, de nem úgy
Nem "ugrik" a cafetéria, a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőn sajtóinformációkra reagálva. A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: elveszthetik a cafetériát az iskolákban dolgozó önkormányzati alkalmazottak, például portások, karbantartók, takarítók, akik az intézmények államosítása miatt a Klik munkavállalói lesznek. A Klik reagálása: a fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait 2017. január elsejével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok, amelyek önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között ők maguk dönthetnek a költségvetésük függvényében. Helyi szinten, az ottani igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is. A fentiek következtében nem lehet a jövőbeni átlagfizetéseket, egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét, azok országos átlagát a megállapodások véglegesítése, illetve a fenntartói döntések meghozatala előtt meghatározni.Szerző

Orbán megvédte Rogánt

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:05
A kormányfő védőbeszéde FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Minden támadás csak megerősíti Rogán miniszter úr pozícióját - tette világossá tegnap a parlamentben a miniszterelnök. Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában az ellenzék sorozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének hazugságai, kétes kapcsolatai, urizálása miatt. A kormányfő érdemben semmire nem válaszolt, ehelyett politikai blöffnek nevezte mindazt, ami a propagandaminiszterről elhangzott.

Meddig maradhat miniszter Rogán - tudakolta Szél Bernadett. Az LMP társelnöke Orbánt arra figyelmeztette, a kormány összetételéért neki kell felelősséget vállalnia. Felidézte, hogy a miniszter az ATV-ben nem mondott igazat a letelepedési kötvényről, majd arról sem, hogy milyen kapcsolatban van Kertész Balázs ügyvéddel. Mára kiderült, hogy Kertésszel együtt szokott "kávézgatni", annak Aulich utcai irodájában. "Politikai blöffökkel, politikai bulvárral nem foglalkozom, politikai blöfftámadással sem, csak a kormányon belüli teljesítménnyel" - reagált a miniszterelnök, majd hozzátette, "ami eddig Rogán ellen irányult, az az ő pozícióját megerősítette. További jó munkát kívánok neki." Szél erre úgy reagált, akit három alkalommal is hazugságon érnek, az nem méltó a miniszteri posztra. A kormányfő viszont közölte, Rogán korábban már válaszolt a feltett kérdésekre, amiket nem akar megismételni,

"Meddig védi még ezt a fiút, minek kell még kiderülnie, hogy elhatárolódjon tőle és leváltsa?" Ezt az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezte tegnap Orbántól. Az ellenzéki képviselő szerint a propagandaminiszter neve összefonódott a hazudozással és a korrupcióval, a legvállalhatatlanabb akciója a helikopterezés volt, a népszavazás napján. A miniszterelnöki válasz úgy hangzott: "Ha egy szó is igaz lenne az ügyeiből, már büntetőfeljelentést tettek volna. Ezek politikai blöfftámadások, amiket nem veszek komolyan. Minden támadás, amit eddig hallottam, a miniszter iránti bizalmam növelte." A szintén szocialista Varga László a propagandaminiszter ügyei kapcsán arról beszélt, "nem csoda, hogy nem látja a helikopteréről a valóságot, mert néha a saját nappalijának méretét sem tudja megmondani". Válaszában a kormányfő közölte, ma az a magyar valóság, hogy amikor az MSZP éhségmenetet szervezett, nem sokkal később kiderült, hogy azt egy "dúsgazdag euromilliomos vezeti".

A jobbikos Szilágyi György viszont arra volt kíváncsi, miért tűri el a hazugságot a kormányában a miniszterelnök. A képviselő szerint nem az a kérdés, hogy Orbán hogyan ítéli meg az ügyeket, hanem az, hogy mit tesz, amikor bebizonyosodik egy miniszterről, hogy nem mond igazat. Amikor valaki ellen kampány indul tücsköt-békát kiabálnak rá - közölte a kormányfő, aki ezen a ponton azzal lepte meg a Házat, hogy az ellenzék valójában nem is a minisztert, hanem őt támadja és a kormányt akarja gyengíteni. Megismételte, ezek blöffök, amik nem rendítik meg és el sem gondolkodtatják. Szilágyit viszont figyelmeztette, "politikusként politikust lehazudozni nem valami eredeti, nincs is sportértéke".

Soros-közeli bankár az Aulich utcában
Egy Soros Györgyhöz közeli grúz bankár tárgyalt Rogán Antal bizalmasánál az Index által korábban bemutatott felvételen. Irakli Rekhviashvili 12 évig volt programmenedzsere egy civil szervezeteket támogató pénzosztó szervezetnek. Az Index múlt pénteken számolt be arról, hogy a külügyminisztérium helyett Rogán jobbkezének, Kertész Balázs ügyvédnek a belvárosi irodájában tárgyalt egy milliárdos erőműbizniszről a volt grúz miniszterelnök és két másik kaukázusi üzletember. A közzétett felvétel szerint a három külföldi férfi százalékokról egyezkedett az V. kerületi Aulich utcában, ahol Rogán bizalmasának, Kertésznek az irodája található.
Tájékozódni fog, és ha szükséges, vizsgálatot is elrendel a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke. Molnár Zsolt a Hír TV-nek azt mondta: a sajtóból értesült az ügyletről. „Az erőműépítésnek – bárkihez is kötődik – energiabiztonsági szempontból lehet nemzetbiztonsági kockázata” – mutatott rá Molnár. A Jobbik is kíváncsi, milyen kapcsolatban van a kormány egy grúz üzletemberrel. Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes szerint mind Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke "kemény nyilatkozatokat" tett a Soros Györgyhöz köthető szervezetekről, amelyek egyebek mellett befolyásolási kísérletekről, nemzetbiztonsági kockázatokról szóltak. Megjegyezte, hogy az Ökotárs Alapítványra és másokra "lesújtottak", hasonló szigort várnak máshol is.

Szerző

Szijjártó beolvasott uniós kollégáinak

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:03
A külügyminiszter hétfőn Brüsszelben FOTÓ: MTI/KKM/BURGER ZSOLT
Szánalmas és egyszerre szórakoztató az európai politikai eliten végigsöprő hisztéria, amelyet az új amerikai elnökválasztás eredménye okoz, Magyarország ebben nem vesz részt. Ezt Szijjártó Péter üzente tegnap Brüsszelből azoknak, akik számára Donald Trump megválasztása nem jó hír. A külügyminiszter világossá tette, az uniós kollégái által vasárnap estére összehívott, az amerikai elnök megválasztását értékelő informális ülésén politikai okok miatt nem vett részt.

Donald Trumpot, a frissen megválasztott amerikai elnököt dicsérte és az uniós politikai elitet korholta tegnap Brüsszelben a magyar külügyminiszter. Szánalmas és egyszerre szórakoztató a politikai eliten végigsöprő hisztéria, amelyet az új amerikai elnökválasztás eredménye okoz, Magyarország ebben nem vesz részt - közölte Szijjártó Péter, aki az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek találkozójára érkezett Brüsszelbe. A tanácskozás szünetében kollégáinak újságírókon keresztül megüzente, Trump megválasztását az ország - vagyis az Orbán-kormány - jó hírnek tartja, az uniós külügyminiszterek vasárnap este tartott informális ülésén pedig, ahol a világban előállt új helyzetet vitatták meg, szándékosan, politikai okok miatt nem vett részt.

Mindenkit arra figyelmeztetett, az amerikai emberek véleményét és döntését akkor is tiszteletben kell tartani, ha nem úgy döntöttek, ahogyan azt az európai liberális politikai és médiaelit elvárt volna tőlük. Furcsának nevezte az olyan liberális demokrácia-felfogást, amely szerint, "amíg az egyes eliteknek tetsző döntéseket hozzák meg az emberek, addig rendben lévő és követendő a demokrácia állapota; amikor a döntés ellentétes az elit akaratával, akkor válságtanácsot hívnak össze és kritikával illetik". Ami az Egyesült Államokban történt, az a magyar külügyminiszter szerint jó hír a világ számára, Trump "demokráciaexportról" vallott elképzelései kedvezőek. A kritika és határok nélküli demokráciaexport korábbi felfogása ugyanis nagyon sok bajt okozott.

Felmondta az orbáni leckét, miszerint racionális és hidegfejű megközelítésre van szükség Törökországgal kapcsolatban, mert Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik. Az EU-Törökország paktumról közölte, azzal Ankara kezébe helyezték a kontinens biztonságát és a megállapodás be nem tartása komoly nehézségek elé állítja a közösséget. Ezért véleménye szerint csak óvatosan szabad bírálni a török vezetést.

Eközben a török elnök bejelentette, jövőre népszavazásra bocsáthatják az európai uniós csatlakozás kérdését. Recep Tayyip Erdogan a múlt héten kérte az EU-t, hogy döntse el végre, fel akarja-e venni Törökországot a tagállamok közé. Az államfő jelezte, hogy 2016 végéig várnak türelemmel, majd kilátásba helyezte, hogy a referendumon a halálbüntetés visszaállításának kérdését is felvethetik.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszteri találkozó előtt arról beszélt, hogy Európa védelmét meg kell erősíteni, de ez nem feltétlenül a közös hadsereg felállítását jelenti. A közösség ugyanis már most szuperhatalom. Federica Mogherini szerint a védelempolitikának kell a jelenleginél hitelesebbnek, hatásosabbnak és határozottabbnak lennie. Az európai védelmi akcióterv előkészítésére azért van szükség, hogy Európa autonóm módon tudjon válaszolni az agressziókra. A törökországi helyzet kapcsán úgy fogalmazott, Ankara fontos partner Európa számára, a kapcsolatokat azonban nehezíti a halálbüntetés visszaállításának lehetősége, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, valamint a török parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztése.

Ami Trump megválasztását illeti, azt Boris Johnson brit külügyminiszter üdvözölte, mert az új amerikai elnökkel az Egyesült Királyság és az Unió is "üzletelhet" a jövőben. Miroslav Lajcák, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia külügyminisztere közölte, Európának nem kell félnie Trump győzelmétől, viszont mielőbb fel kell majd vennie a kapcsolatot az új washingtoni kormányzattal. A vasárnap késő esti informális megbeszélésen a tárcavezetők egyetértettek, hogy az partnerséget a közös értékek és érdekek alapján az USA-val a jövőben is fenn kell tartani és az új amerikai külügyminisztert hivatalba lépése után a lehető leghamarabb meg fogják hívni az uniós külügyi tanács ülésére.

Szerző