Előfizetés

Blöff? - Lekerült a napirendről Matolcsy György meghallgatása

Publikálás dátuma
2016.11.15. 13:55
Na, ha ilyen csücsörítő a száj, még meggyanúsítja őket a TV2 - Fotó: Vajda József, Népszava
A "blöff" újabban kedvenc szó lett, a jegybankelnök után Orbán Viktor miniszterelnök használta hétfőn a parlamentben, amikor ellenzéki képviselők kérdezték Rogán Antal ügyeiről, de gyakorlatilag bármiről, az egyre egyszerűsödő kormányzati kommunikáció mára ott tart, hogy érdemi válasz helyett már szinte csak ez a böffentéshez hasonló szó érkezik. Az azonban korántsem blöff, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága kormánypárti képviselői javaslatra levette a napirendről Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, illetve Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke meghallgatását. 

A meghívó szerint a jegybank és a KSH elnökét a bizottság a tavalyi költségvetéssel összefüggésben hallgatta volna meg, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat uniós tagállamok 2015. évi költségvetési hiány- és GDP-adataira vonatkozó közleményének tükrében. A kormánypárti tagok azzal indokolták a napirend módosítására tett javaslatukat, hogy (blöff) nem lezárt, eldöntött ügyről van szó. 

A bizottság egyúttal elutasította Szabó Tímea (független) képviselő önálló indítványát, (mert blöff) amelyben 50 milliárd forintos átcsoportosítást javasolt a jövő évi költségvetésben a gyermekvédelem megerősítésére, béremelésre, szakképzésre, hogy, mint indokolta, megelőzzék a bicskei gyermekotthonhoz hasonló tragédiákat. Elmondta, a KSH szerint tavaly 23 ezer gyermeket emeltek ki családjából, nem bántalmazás, hanem elégtelen körülmények miatt. Havi ellátásuk fejenként 200 ezer forintba kerül az államnak, ezért Szabó Tímea képviselő szerint pártokon felül álló érek, és költségvetési szempontból is hatékonyabb, ha megerősítik a gyermekvédelem rendszerét és a gyermekek családon belül maradását.

A bizottság 3 igen és 10 nem szavazattal elvetette az indítványt.

Ne takargassák "terrorveszéllyel" a Várba költözés részleteit

Publikálás dátuma
2016.11.15. 13:08
Népszava fotó/Tóth Gergő
A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy tegyék teljesen nyilvánossá a kormány Várba költözésének árát és részleteit.

A párt alelnöke, Varju László keddi, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy a kabinet terrorveszélyre hivatkozva harminc évre titkosítani akarja, hogy mennyi pénzt költenek el "Orbán Viktor Várba költözésére". Korábban 200 milliárd forintot emlegettek, de a titkosításból "könnyen következhet az", hogy a költözés sokkal többe fog kerülni; nem csak azt nem lehet tudni, hogy mennyit és mire költenek, de azt sem, hogy ki kapja meg a beruházás során a megbízásokat - tette hozzá Varju László. A politikus szerint csak az titkolózik, aki lopni akar, a költözés részleteinek titkosítása a kormányzati korrupció nyílt beismerését jelenti.

"A fideszes elit milliárdokat lop a gyerekeknek szánt pénzből"

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a gyermekétkeztetésre szánt pénzt ne lehessen más célra felhasználni, mert véleményük szerint a fideszes elit évek óta milliárdokat lop vissza ebből a keretösszegből - ezt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője mondta sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nemrégiben azzal dicsekedett, hogy megemelték a gyermekétkeztetésre szánt keretösszeget, azt azonban elhallgatta, hogy az urizáló fideszes elit minden év végén, karácsony és szilveszter között milliárdokat lop vissza ebből a keretből. Bangóné ocsmány, fideszes trükknek nevezte, hogy miután megítélik a gyerekeknek a pénzt, visszaveszik azt, és szétosztják a fideszes önkormányzatok között. 2014-ben 2,6 milliárd forintot "loptak így vissza", és ezt a pénzt 68 fideszes önkormányzat között osztották szét, 2015-ben pedig 3,7 milliárd forintot adtak oda a keretből többek között Monornak és Hódmezővásárhelynek, de 20 millió forintot kapott Alcsútdoboz is. 

Az MSZP szakpolitikusa szerint idén is ez történik majd, Orbán Viktor ajtaja előtt már sorban állnak, azok, aki a gyermekek étkeztetésére szánt összegből próbálnak megint pénzt szerezni. Ennek megakadályozása érdekében határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, hogy a jövőben gyermekétkeztetésre szánt pénzt csak erre a célra lehessen felhasználni.