Előfizetés

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai fejlesztésű virtuális térkép

Publikálás dátuma
2016.11.15. 14:25
Forrás: Böddi-széki virtuális térkép
A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai fejlesztésű virtuális térkép, amivel a Böddi-szék természetvédelmi terület járható be - tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. Bankovics András, a Böddi-széken zajló élőhelyrehabilitációs program vezetője elmondta: a nemzeti parkok különleges élőhelyein ritkán jár a Google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképét. 

A 360 fokos tájképekkel ugyanúgy körbenézhetünk, mint a városban a Google Street View-val (Google Utcakép), csak itt juhhodályt, partifecsketelepet, gémeskutat és madármegfigyelő tornyot láthatunk, a járókelők helyett pedig gulipánokra, récékre, táplálkozó gólyatöcscsapatra vagy éppen egy különleges, pókot utánzó orchideafélére közelíthetünk rá. A virtuális túrát nem az igazi helyett, inkább az arra való felkészüléshez ajánljuk a természetet kedvelőknek, hiszen ha egy kirándulásra tudatosan készül az ember, sokkal több mindent fedezhet fel az őt körülvevő érdekességekből - fogalmazott Bankovics András.

A természetvédelmi program vezetője kiemelte, hogy a Böddi-szék első pillantásra "üres pusztának" tűnő területe rendkívül változatos és sokszínű élőhely, különleges sótűrő és sókedvelő élőlényekkel. Májusban a mélyebb fekvésű területeket a pozsgás zsázsa fehér virágtengere borítja, a szikpadkákon pedig kamilla virágzik, de megtalálhatók itt orchideafélék is, például az agárkosbor vagy a pókbangó. Madarak közül több fokozottan védett faj fészkel a Böddi-széken: többek között a széki lile, az ugartyúk vagy a gulipán, de láthatunk tavasszal fiókákat vezető récéket, vadludakat vagy a költőládája közelében vadászó kékvércsét is. A Böddi-szék nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár-élőhely Európában, így a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá is tartozik. Az őszi madárvonulás idején óriási rajta a forgalom. Számos faj - melynek vonulása és telelése tengerparti élőhelyhez kötött - Európát átszelve elsőként itt, a Kárpát-medence sekély vizű, szikes tavainál talál a tengerpartihoz hasonló életfeltételeket.

A Kárpát-medence szikes tavainak nagy része azonban az utóbbi évtizedekben eltűnt. A Böddi-széken is meginduló kedvezőtlen folyamatok megállítása és visszafordítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága nagyszabású természetvédelmi programot indított. Három éve egy csaknem kétmilliárdos költségvetésű élőhelyfejlesztési munka előkészületei kezdődtek meg a területen. A cél az, hogy a természetes vízjárás helyreállításával és a mélyebb fekvésű, elnádasodott, szikes gyepterületek kilegeltetésével jelentősen kiterjesszük a madarak által kedvelt, sekély, szikes vízzel borított nyílt vízi területet. Ez most körülbelül 180 hektár, de az elnádasodott gyepterületek megfelelő kezelésével ez 2019 júniusáig, a projekt végéig megduplázható - hangsúlyozta Bankovics András.

A Böddi-széki virtuális térkép itt megtekinthető.

Elkezdődött a madáretetési szezon

Publikálás dátuma
2016.11.14. 17:04
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Elkezdődött az idei országos madáretetési szezon, amely a Magyarországon maradó, illetve Eurázsia északi térségeiből ide telelni érkező énekesmadarak számára nyújt segítséget a téli évszakban.

Több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma, amely során a madárbarátok több tízezernyi etető segítségével igyekeznek megkönnyíteni az állatok táplálékhoz jutását - idézi fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye.

Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok késő őszi beköszöntésétől ezek megszűnéséig, többnyire november közepétől március végéig tart, az etetők madárforgalma pedig elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak és ilyenkor többnyire az északi inváziós fajok is elmaradnak. Ez a helyzet azonban gyorsan megváltozhat egy-egy markáns hidegfront betörése előtt, ami Eurázsia hatalmas területeiről hozhat jelentős madártömegeket a Kárpát-medencébe.

A madárvédők az etetőkbe helyezhető madáreleségeket négy nagy csoportba sorolják. A legismertebb a napraforgó, amibe érdemes pluszban apró szemű magvakat, például kölest vagy muhart tenni. A második az állati zsiradék, a cinkegolyó, a háj, a faggyú és a főzéssel sótalanított szalonna, a harmadik a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma, illetve a télen is nélkülözhetetlen ivó- és fürdővíz, ezért az itatóból a jeget napközben legalább egyszer érdemes langyos vízre cserélni.

Az egyesület szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne etesse kenyérrel vagy morzsával a madarakat, mert ez több napig, hétig is az etetőben maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat az állatoknál.

A kihelyezés módja és működési elve szerint létezik ablak-, dróthenger-, dúc-, függő-, garatos önetető és talajetető, de vannak olyan tematikus etetőkertek is, amelyekkel a ritkább harkályok, küllők és ökörszemek látogatását lehet gyakoribbá tenni. Az etetőkre látogató madarak egy része jobban szeret a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért egy-egy etetőhelyen lehetőleg több szinten is érdemes eleséget kínálni. Az etetők közelébe érdemes kihelyezni néhány mesterséges madárodút is, amelyben a cinegék vagy a verebek akár csoportosan is tudnak éjszakázni.

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről évre akár több száz kilométerről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért a megkezdett etetést lehetőleg érdemes minden évben folytatni.
Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta a figyelmet A hasznos madarak védelméről című ismereterjesztő, szemléletformáló könyvében, amely 1890-ben jelent meg Budapesten. Ettől az évtől számítják a lakosság körében mind nagyobb népszerűségnek örvendő országos madáretetés elindulását, amely immár 127. téli-tavaszi szezonjába lépett.

A világ legszomorúbb jegesmedvéje - Szabadságra mehetett

Publikálás dátuma
2016.11.14. 12:20
Illusztráció/Thinkstock
 A "világ legszomorúbb jegesmedvéjeként" híressé vált állatot átmenetileg visszaköltöztették a kínai bevásárlóközpontból abba az óceáni víziparkba, ahol született.

A Pizza névre keresztelt jegesmedvét egy kuangcsoui bevásárlóközpontban kialakított lakhelyéről küldték vasárnap egy kis szabadságra, ám az üzletházban zajló felújítás után vissza akarják vinni, hogy tovább szórakoztassa a vásárlókat. A BBC News szerint korábban majdnem egymillióan írták alá azt a petíciót, hogy zárják be az áruházban lévő Grandview Akváriumot, ahol Pizzát tartják.

Peter Li kínai szakértő szerint a jegesmedve "nagyon kis, zárt helyen lakik a bevásárlóközpontban, nem érezheti a napsütést a bundáján, nem jut friss levegőhöz, és nem láthatja az eget". Hiába végeznek bármilyen átalakítást, hogy fenntarthatóvá varázsolják az otthonát, az áruház attól még nem lesz megfelelő lakóhely Pizza számára, "oda visszaküldeni kegyetlen és szívtelen döntés."  Li szerint az áruház valószínűleg azért költözteti el a jegesmedvét egy időre, mert láthatóan beteg és letört. Mint elmondta, a bevásárlóközpont illetékeseit figyelmeztették: hamarosan olyan rossz állapotba kerülhet az állat, hogy nem lehet majd mutogatni.

A Grandview Akvárium januári megnyitása óta áll a viták kereszttüzében. Az egész világot bejárta a felvétel, amelyen a jegesmedve végtelenül magányosan és leverten fekszik a földön, emiatt ragadt rá "a világ legszomorúbb jegesmedvéje" elnevezés. A bevásárlóközpont nem árulta el, hogy pontosan hová küldték az állatot, csupán annyit közöltek, hogy egy időre búcsút mondtak neki és távolléte alatt felújítják a lakhelyét. Az áruházban lévő Grandview Akváriumban továbbra is látható a többi állat, a fehér delfinek (belugák), a sarki rókák, egy farkas és a rozmárborjak.

Szeptemberben egy állatvédő szervezet jelezte, hogy az angliai yorkshire-i vadaspark befogadná Pizzát, ha a Grandview Akvárium beleegyezne, hogy nem költöztet másik állatot a helyére és ingyen adja át a jegesmedvét a brit intézménynek.