Előfizetés

Magyar-svéd - Király és Juhász kezdőként búcsúzik

Pályafutása utolsó válogatott labdarúgó-mérkőzésén kezdőként lép pályára Király Gábor és Juhász Roland.

A magyar rekorder Király 108. válogatottbeli fellépésén a csapatkapitányi karszalagot is viseli majd a Groupama Arénában a svédek ellen 19.45 órakor kezdődő összecsapáson.

A kezdőcsapatok:
Magyarország:

Király Gábor - Fiola Attila, Pintér Ádám, Juhász Roland, Kádár Tamás - Vida Máté, Elek Ákos - Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő - Priskin Tamás

Svédország:

Kristoffer Nordfeldt - Emil Krafth, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Oscar Wendt - Marcus Rohdén, Jabo Johansson, Oscar Hiljemark, Sam Larsson - Isaac Thelin, Christopher Nyman

Brexit - Nincs összefogott terv?

Kiszivárgott információk szerint a brit kormánynak nincs összefogott terve a Brexit, vagyis az EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat irányítására, és több tízezer fővel kellene bővíteni a közalkalmazotti gárdát a Brexit jelentette pótlólagos munka elvégzésére. Theresa May brit kormányfő szóvivője  határozottan cáfolta az értesülést.

A The Times című konzervatív brit napilap egy meg nem nevezett tanácsadó átiratát idézte kedden. A memorandumban - amelyet a lap szerint a tanácsadó a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda számára készített - az áll, hogy a minisztériumok jelenleg ötszáznál is több, a Brexit-folyamathoz valamilyen módon köthető cselekvési terven dolgoznak, és e munkateher elvégzéséhez 30 ezer új alkalmazottra lenne szükség a kormányzati szektorban.

A The Times által látott dokumentum szerint jelenleg nincs egységes tárgyalási stratégia, a kormányon belül megosztottság tapasztalható, és akár további hat hónapba is beletelhet, mire a kabinet egyezségre jut a legfontosabb feladatokról. A brit EU-tagságról június 23-án megtartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A jelenleg érvényes tervek alapján London 2017 márciusának végéig aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

A The Times által idézett dokumentumra a kormány nevében elsőként reagáló közlekedési miniszter, Chris Grayling - a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb vezető tisztviselője - a BBC rádiónak kedden kijelentette: fogalma sincs arról, hogy a memorandum honnan ered, neki teljesen más tapasztalatai vannak a Brexittel kapcsolatos kormányzati munkáról, és a laphoz eljutott átirat nem kormányzati dokumentum.

Grayling elvetetette azt is, hogy 30 ezer új kormányzati alkalmazottra lenne szükség a Brexit-folyamat irányítására, mondván: nem tudja elképzelni, hogy milyen feladat juthatna ennyi embernek a kilépési folyamatban.

Később a Downing Street hivatalosan is cáfolta a The Times által idézett memorandum tartalmát, és azt, hogy hivatalos dokumentumról lenne szó. Theresa May miniszterelnök szóvivője közölte: "a kormány nem ismer olyan állapotokat", amilyenekre a memorandum tartalma utal, az irat kormányzati megbízás nélkül készült, és a kormányon belül nem köröztetik.

A szóvivő szerint "valaki a Deloitte nevű könyvvizsgáló cégtől" írta a feljegyzést, de az illető nem a kabinetirodának dolgozott, soha nem is járt a miniszterelnöki hivatalban és nem állt kapcsolatban kormánytisztviselőkkel azóta, hogy Theresa May nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget.

Több ezren tüntetnek Kijevben

Több ezren vonultak kedden utcára Kijevben különböző megélhetési problémák miatt tiltakozva, a kijevi vezetés szerint viszont a megmozdulás mögött Moszkva áll, melynek célja a helyzet destabilizálása Ukrajnában.

A kijevi rendőrség közlése szerint délre összesen mintegy hatezer tüntető gyűlt össze több különböző helyszínen a belvárosban. A hírforrásokban megjelent becslések szerint több mint háromezren tüntetnek a parlament épülete előtt, de demonstrálók állnak a nemzeti banknál és az elnöki hivatal előtt is. Helyszíni beszámolók szerint a jegybanknál tüntetők a bankbezárások miatt elvesztett betétjeikért kártérítést követelnek, illetve ragaszkodnek Valerija Hontarjeva jegybankelnök lemondásához. A betétesek kártérítéséről éppen kedden tűzött napirendjére egy előterjesztést a parlament.

Egyes tüntetők azt mondták újságíróknak, hogy a rezsiköltségek növekedése, mások pedig azt, hogy a kenyér árának emelkedése miatt vonultak utcára. Egy helyi újságíró a Facebook-oldalán azt állította, hogy a tüntetésen való részvételért 125 hrivnyát (mintegy 1400 forintot) ajánlanak a "szervezők", ezt azonban több demonstráló a jegybanknál tagadta.

A hatóságok több utcát lezártak, több helyen fémdetektoros kapukat állítottak fel. A rendfenntartásra körülbelül ötezer rendőrt és nemzeti gárdistát vezényeltek ki. Komolyabb atrocitás egyelőre nem történt. Egyes sajtóforrások szerint a nemzeti banknál mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert szeszes italt osztottak a demonstrációra érkezőknek.

Szintén a Facebookon posztolt ki egy helyi újságíró videofelvételt arról, miszerint több tucatnyi, a Majdan-tüntetésekről jól ismert, úgynevezett "tyitusko", azaz sportos öltözetű fizetett provokátor gyülekezik a kormány épületének környékén.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előzetesen figyelmeztetett: Oroszország provokációkra készül Ukrajnában, amelyeknek az a célja, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki. Az SZBU előre jelezte, hogy az akciót november 15-én tervezik megkezdeni.

Az SZBU-nál nemrég közölték, hogy olyan dokumentumok jutottak a birtokukba, amelyek szerint "hajtókar" fedőnéven az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló terv készült Moszkvában, és ezt novemberben készülnek elindítani. Ez egybeesik azokkal az információkkal, amelyeket egy ukrán hackercsoport hozott nyilvánosságra a múlt hónap végén. Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport állt elő azzal, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának e-mail-fiókját, s ebben ők is találtak az említett "hajtókar" fedőnevű tervről szóló levelet.