A politikai korrektség ámokfutása vezetett Trumphoz

Publikálás dátuma
2016.11.18 07:21

Fotó: /

(...) Donald Trump győzelmét sokféleképpen magyarázzák. Vannak, akik szerint Trump a kékgalléros munkások globalizációtól és bevándorlástól való félelmét használta ki. Mások szerint az ország egyszerűen alapjaiban rasszista vagy csak egy nagyon népszerűtlen alternatívát utasítottak el az emberek. (...) „Trump azért nyert, mert az amerikaiak nagy számát meggyőzte, hogy el fogja pusztítani a politikai korrektséget” (...) Ahogyan a szélsőbaloldal az intézményi hatalmát arra használta, hogy megbüntesse a máshogy – szerintük rosszul – gondolkodó embereket. Az emberek annyira dühösek a PC-re, hogy bárkinek hajlandók hatalmat adni, aki ezzel szembehelyezkedik. (...) De micsoda igazából a politikai korrektség(PC)? Sally Kohn szerint az udvariasság és jó modor.(...) A Trump által megszólított választók számára a PC azt jelenti, hogy „önelégült, felhatalmazott, elitista, kiváltságos baloldaliak azoknak a hétköznapi emberek torkának esnek, akik nem tájékozottak a progresszív társadalom legfrissebb elvárásairól”. (...) A baloldal mindenkit identitáscsoportokba osztott. Az „alacsonyan iskolázott, fehér férfiak” csoportját pedig könyörtelenül támadta. Azért büntette őket, mert nem nyílt ki eléggé a szemük, rasszistának és szexistának bélyegezte meg őket.(...) Az Obama-kormányzat túlterjeszkedett és a változások túl gyorsan valósultak meg (...) a „politikai korrektség ámokfutása” egy ellenforradalomhoz fog vezetni, ami meg is történt.

Szerző
2016.11.18 07:21

Tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.08.16 14:21

Fotó: Shutterstock/
Pintér Sándor augusztus 15-ével hirdette ki az úgynevezett tartósan vízhiányos időszakot - speciális szabályok léptek érvénybe a vízkészletjárulékkal kapcsolatosan.
A vonatkozó előírások alapján a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, a halgazdálkodás és a rizstermelés során használt víz mennyisége után - adta hírül csütörtökön a Fővárosi katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A járulék kiszámításáról szóló kormányrendelet alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napban, jelen esetben az augusztus 1. és 14. között kivett víz után járó vízkészletjárulék összege húsz százalékkal csökkentendő. A kedvezmények érvényesítésekor fontos eljárási szabály, hogy a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdő- és végnapja között mért, vagy számított felhasznált vízmennyiséget fel kell tüntetni a vízkészletjárulékkal kapcsolatos adatszolgáltatásban.
Témák
vízhiány
2018.08.16 14:21

Trump és Orbán közeledéséről ír a New York Times

Publikálás dátuma
2018.08.16 13:45

Fotó: AFP/ Alexey Vitvitsky
A lap szerint megváltozott Magyarország megítélése.
Hosszú elemzést közölt a magyar–amerikai kapcsolatokról, a két ország vezetői közti közeledésről a New York Times.   A lap a cikkben felidézi, hogy az amerikai kormány a vidéki, független magyar sajtó támogatására 700 ezer dolláros támogatást hirdetett tavaly novemberben, azonban július végén ezt váratlanul lefújták. „Hatalmas siker” a magyar kormánynak – kommentálta mindezt a lapnak a korábbi washingtoni nagykövet, Simonyi András. Szerinte ez azt üzeni, hogy „Magyarország rendben van, Magyarország demokrácia”. A lap azt írja: Orbán kormánya éveken keresztül több millió dollárt fordított arra, hogy Washington elismerje, többnyire hiába. A Trump-adminisztrációval viszont ez megváltozott, és más lett Magyarország (valamint Lengyelország) megítélése. A New York Times cikkében David B. Cornsteint, az USA budapesti nagykövetét is idézi, aki arról beszélt: Trump „nagyon erős vezetőnek” tartja Orbánt. A cikkben kitérnek arra is, hogy az amerikai elnök bírálja az Európai Uniót, de sokak szerint barátjának tekinti az EU-val szembehelyezkedő, populista erőket. Jiri Pehe, a korábbi cseh elnök, Václav Havel kabinetvezetője pedig arról is beszélt: Trump mindezzel csak legitimálja Magyarország orosz közeledését.
2018.08.16 13:45
Frissítve: 2018.08.16 13:45