Átverés volt a rezsicsökkentés - A számlák megmutatják

Publikálás dátuma
2016.11.18. 12:11
Illusztráció/Thinkstock
Egy átlagos gázfogyasztó számlái egyértelműen megmutatják, hogy átverés a rezsicsökkentés. Csak vissza kell menni a kormányváltás előttig. Valójában nem megtakarításról, hanem túlfizetésről van szó.

Holoda Attila beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában kifejtette: szorosan véve az árak valóban csökkentek, de sok egyéb más rakódott rá. Ha összehasonlítjuk a számlákat, szomorúan fogjuk tapasztalni, hogy a rezsit ugyanolyan megterhelő kifizetni, mint korábban. Kamunak minősíthető a rezsicsökkentés – mondta. Arról nem beszélve, hogy 2008-tól egy nagy áresés következett be a nemzetközi energiapiacon, amit a rezsicsökkentésben résztvevő állami irányultságú vállalatok szépen lenyeltek és tartalékolnak. Vagyis a versenypiacon nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amennyit a lakosság érzékelhetett a kormány nagy csinnadrattával körített árfaragása révén.

Szerző

Jelentősen drágulhat jövőre a kenyér

Publikálás dátuma
2016.11.18. 10:44

A kenyér harmincszázalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól. A sütőiparban növelni kell a béreket, hogy megtartsák a munkaerőt, most háromezer pék szakmunkás hiányzik - informálta a Magyar Hírlapot a Pékszövetség.

Az elmúlt öt évben nem volt áremelés a sütőiparban, de erre mindenféleképpen sort kell keríteni az ágazat rossz helyzete, valamint a valószínűsíthetően jelentős minimálbér-emelés és a szakmunkásokra vonatkozó garantált bérminimum növelése miatt – mondta a szövetség elnöke, aki szerint valójában már januártól meg kellene lépni az emelést, a reális mérték harminc százalék lenne. De minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és hogyan emeli az árait. 

Szerző

Kiegészítés

Egyszer volt Budán kutyavásár és csak egyszer sikerült megakadályozni a parlamentben, hogy a Fidesz keresztül vigye akaratát. Igaz, ez nagyon is fontos ügyben, az alaptörvény hetedik módosításával történt meg. Az kellett hozzá, hogy a hatalom egyetlen ellenzéki pártot se tudjon maga mellé állítani. Majdnem azt mondtam, megvenni, de hát mindenki tisztában van azzal, hogy ezek a pártok nem "biodíszletek" - bármennyire is annak látszanak -, hanem önálló akarattal rendelkező és a kormánytól független csapatok.

De azért a jelek szerint mindig akad közöttük, amely - természetesen kizárólag elvi alapon - képes támogatni a központi akaratot. Így aztán végre kiegészülhet az alkotmánybíróság is. Valóban nem egészséges az a helyzet, hogy négy bíró is hiányzik már a testületből. Abból a testületből, amelyet a hatalom az utóbbi időben hű kiszolgálójává tett. Csökkentette hatáskörét, miközben olyan embereket ültetett oda, akik előtte - sok éven át - megbízható támaszai, netán fogaskerekei voltak a Fidesznek. Joggal mondta tehát az LMP társelnöke, hogy a bíróság működése aggályos volt, a kormánypártoknak kellemetlen vagy kedvezőtlen döntéseket nem nagyon hoztak. Az viszont már kérdéses, ilyen esetben az-e a jó megoldás, hogy egy kis párt - néhány képviselőjével - megteremti a kétharmados többség lehetőségét. Bízva egyébként abban, hogy a négy új jelölttel azok kerülnek többségbe a talárosok között, akik nem feltétlenül támogatják a hatalmat, bármilyen ügyről legyen is szó. Ebben ugyanis jelenleg csak reménykedni lehet, ami bizonyosan nem elég ahhoz, hogy együtt szavazzanak a kormánypártokkal.

Tudjuk azonban, hogy az LMP sosem akart csatlakozni a demokratikus ellenzéki pártok együttműködéséhez. Ez eddig sok eredményre nem vezetett, de legalább nem vádolhatók azzal, hogy "komcsik", vagy "libsik", vagy hasonló nem kívánatos egyedek lennének. Viszont legalább jó néhány ügyben egyetértettek pártunkkal és kormányunkkal, bár ennyire látványosan ritkán álltak mellé.

Végül is jó, hogy kiegészül az alkotmánybíróság. De nem jó, hogy ilyen áron. És az főleg rossz, hogy ez a testület már régen elvesztette kiemelt szerepét a demokrácia és a jogállam védelmében.

Szerző