NATO-bázist adtak át Székesfehérváron

Átadták a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit - NFIU) bázisát Székesfehérváron, a Nagysándor József laktanya területén.

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón mérföldkőnek nevezte a parancsnokság létrehozását, amely tovább erősíti Magyarország szövetségesi elkötelezettségét a NATO-hoz. Elmondta, hogy Garas László ezredes lett a magyarországi, 43 fős NFIU parancsnoka és a szervezetben a magyar katonák mellé az Egyesült Államok, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia is delegált tagokat.

A tárcavezető hangsúlyozta, az egység fő feladata a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtásában való részvétel, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása. Simicskó István meggyőződésének adott hangot, hogy a parancsnokság létrehozásával erősödik Magyarország biztonsága.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1999. március 12. óta tagja a NATO-nak, azóta a magyar katonák sok hadgyakorlaton vettek részt a szövetségesek oldalán, ami komoly tapasztalati tőkét eredményez a Magyar Honvédség számára.

Ernest J. Herold a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár helyettese kiemelte: az NFIU élő példa arra, hogy Magyarország milyen fontos szerepet játszik a NATO-ban, egyúttal megmutatja az ország jövőbeni szerepét is a szövetségen belül. Emlékeztetett arra, hogy hét hasonló parancsnokság már megnyílt Európában és ezek mindegyike hozzájárult a NATO-erők készültségének erősítéséhez.

Úgy vélte, a hidegháború vége óta rendkívüli mértékben sikerült megnövelni az észak-atlanti szövetség készenléti szintjét, ennek egyik állomása az NFIU-k létrehozása. Hozzátette: az egység magyarországi jelenléte azt üzeni, hogy a NATO itt van, a szövetség tagjai pedig nincsenek egyedül.

Salvatore Farina vezérezredes, a NATO összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka felidézte, hogy Magyarország másfél éve, 2015 februárjában kérte az NFIU létrehozását, amely rekordgyorsasággal, mostanra elkészült. Hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai helyen fekszik, kulcsfontosságú a szövetség számára a "kelet-nyugati keresztúton". Hozzátette: az új NFIU elem elősegíti majd a reagáló erők kijutását a műveleti területekre, felderítést, hírszerzést végez és előretolt információs központként segíti az egész NATO munkáját.

A szalagátvágást követő sajtótájékoztatón Simicskó István arról beszélt, hogy Magyarország a nemzetközi színtereken együttműködésre törekszik, formálni, alakítani akarja a világ biztonságát, amit a NATO-n keresztül tud megvalósítani.

Kérdésre elmondta, 26 évvel a rendszerváltás után katonai kultúraváltás történt, a katonai képességvesztés és szinten tartás időszaka lezárult, ma már a képességnövelés a cél. A kormány döntése értelmében a GDP 0,1 százalékával nő a költségvetés a következő 10 évben, de a cél, hogy a GDP 2 százaléka jusson védelemre.

A tárcavezető közölte, hogy hamarosan bemutatják a honvédelmi és haderő-fejlesztési programot. Példaként említette: a stratégia keretében létrehoznak egy honvédelmi sportszövetséget, hogy a fiatalokat így is "közelítsék a haza védelmének feladataihoz".

Simicskó István arra a kérdésre, miszerint lengyel gyártású Blackhawk helikopterek beszerzéséről tárgyalnak, azt mondta: a légierőt, a szárazföldi erőket és a légi szállítást is erősíteni kívánják, a közeljövőben erről döntések lesznek. Hozzátette: a honvédség szakmai igényeinek legmegfelelőbb, árban is megfelelő eszközöket fognak beszerezni, miközben természetesen NATO-tagországokban gondolkodnak és a V4-ek, az uniós együttműködés erősítése is szempont.

Az MTI kérdésére Garas László NFIU parancsnok elmondta: a parancsnokság épületének teljes felújítása, a berendezési tárgyakkal, valamint hét új járművel együtt összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg, melynek 80 százalékát a NATO, míg 20 százalékát Magyarország finanszírozta. Megjegyezte, hogy a fenntartás már kizárólag hazánk felelőssége, a következő évre 180 millió forint van betervezve erre a célra.

Közölte még, hogy a katonák a legmodernebb informatikai és híradástechnikai eszközöket használják majd, emellett NATO titkos- és nyílt-, illetve nemzeti titkos- és nyílt vonallal is rendelkeznek, vagyis minden fontos információ birtokában lesznek.

Szerző

"Keveseknek sokat, a sokaknak keveset se"

Az MSZP alelnöke szerint "csonka fizetésemelést" tervez a kormány, ennél Magyarország és a magyar emberek többet érdemelnek - Gúr Nándor erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

"Keveseknek sokat, a sokaknak keveset se" - így jellemezte a Fidesz politikáját Gúr Nándor, aki szerint a minimálbért és a garantált bérminimumot már 2011-ben emelnie kellett volna kormánynak, de ezt öt éven keresztül nem tette meg. Úgy fogalmazott: most a választások előtti évben, "a szajréból csepegtetnek" és "megpróbálják hülyíteni" az embereket, de a "magyar emberek nem hülyék".

Hangsúlyozta: míg 2010 előtt adómentes volt a minimálbér és összesen 32 ezer forint járulék terhelte, ma ez a teher 69 ezer forint. Közölte: 2018 után az MSZP mértékadó fizetésemelést hajtana végre a közszférában, és olyan utat járna, "ahol nincs százezer forint alatti nettó minimálbér".

A társasági nyereségadó csökkentéséről az MSZP alelnöke azt mondta: ez vagy "a haverokat szolgálja", vagy olyanokat, akik nem magyar dolgozókat foglalkoztatnak. Szerinte a kormány 1000-1100 cég érdekeit képviseli, miközben 500-600 ezer cég számára nem 19-ről 9-re hanem 10-ről 9 százalékra csökken a társasági adó mértéke.

Hangsúlyozta: az MSZP a dolgozók pártján áll, mert ők azok, akik nem jutnak hozzá a jogos jussukhoz, akik elől ellopják a pénzeket.

Szerző

Távozik Bánó András, az ATV Híradó főszerkesztője

Publikálás dátuma
2016.11.18. 16:02
2011-es felvétel. FOTÓ: Népszava
Bánó András közel egy évtizedes munkakapcsolat után távozik az ATV-től. A Híradó eddigi főszerkesztőjének december 31-én jár le a megbízatása, helyét jelenlegi helyettese, Schwajda Gergő veszi át. A csatornához igazol viszont a Népszabadság két korábbi munkatársa, Csuhaj Ildikó és Bednárik Imre - írja az Index.

Csuhaj Ildikó főmunkatársként, Bednárik Imre pedig egy neki kreált pozícióban, hírigazgató-helyettesként dolgozik majd az ATV-nél. Csuhaj jelenleg az ATV Szabad szemmel című műsorának felelős szerkesztője, a Népszabadság volt főmunkatársa.

Bednárik Imre 1994-ben került először a mára megszüntetett laphoz, ahol 2002-ig volt főmunkatárs. 2002-től 2008-ig a TV2 Tények és Jó estét, Magyarország! című műsorainak információs csoportvezetőjeként dolgozott. 2008-ban kinevezték az MTV hírigazgató-helyettesének, majd 2009-ben hírigazgatónak. 2010-ben tért vissza a Népszabadsághoz.

Bánó András, a csatorna híradójának főszerkesztője közel egy évtizedes munkakapcsolat után távozik az ATV-től, megbízatása december 31-én jár le. Az Index szerint nem akart aktívan részt venni az átszervezésben, ezért hagyja ott a tévét.   

Schwajda Gergő érkezik Bánó helyére, aki 2011 ősze óta dolgozik az ATV-ben. Először az Egyenes Beszéd társszerkesztője, majd a Híradó felelős szerkesztője és riportere, műsorvezetője lett. 2016 nyara óta a műsor főszerkesztő-helyettese - írja a portál a következő főszerkesztőről.

Szerző