Előfizetés

Ferenc pápa: az egyház nem labdarúgócsapat

Publikálás dátuma
2016.11.18. 16:43
FOTÓ: Getty Images, Franco Origlia
Az ökumenikus találkozók, a keresztény egység szolgáló párbeszéd nem jelenti a katolikus doktrína "kiárusítását", hanem a II. Vatikáni Zsinat által megkezdett út folytatása - ezt a gondolatot fejti ki Ferenc pápa a l'Avvenire című olasz katolikus napilapban pénteken megjelent interjúban.

Az egyházfő a vasárnap véget érő rendkívüli szentévről, az egyház feladatairól és elsősorban a más keresztény egyházakkal, különösképpen a lutheránusokkal való egységkeresés miatt őt érő bírálatokról nyilatkozott.

Az Irgalmasság és egység című interjú az irgalmasság rendkívüli - tavaly december 8-án megnyitott - szentévének záró interjúja Ferenc pápa részéről. Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa - számtalan olasz és külföldi laikus sajtóorgánumnak adott interjú után - az olasz katolikus püspöki kar (Cei) napilapjának nyilatkozott.

Az interjú nagy része Ferenc pápának a többi keresztény egyházzal való viszonyát feszegeti. A szerző kiemeli, hogy Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki 2013-as megválasztása óta a keresztény egyház összes jelentős vezetőjével találkozott: többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, Kirill moszkvai pátriárkával és nemrégen a reformáció 500. évfordulóján a Lutheránus Világszövetség vezetőivel. Ferenc pápa az első egyházfő volt, aki az évfordulóról a lutheránusokkal együtt emlékezett meg.

Az egyházfő ezzel kapcsolatosan kifejtette: a keresztényekkel való párbeszéd és az egység keresésének folyamata nem más, mint amit az egyház a II. Vatikáni Zsinattal indított útjára. "Egyáltalán nem gyorsítottam (az említett folyamatot)" - mondja a pápa, emlékeztetve, hogy az ökumenikus párbeszéd már régen megkezdődött az ő elődei által.

Az interjú készítőjének arra a felvetésére, miszerint vannak, akik úgy gondolják, hogy a pápának a sok ökumenikus találkozó helyett a katolikus egyház dolgaival kellene több időt töltenie, vagyis nem kellene "kiárusítania" a katolikus doktrínát, s hogy kritikusai szerint "protestanizálja" a katolikus egyházat, a pápa ismételten csak azzal érvelt, hogy ő a zsinat doktrínáját folytatja, azt az utat, amelyre elődei léptek. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a bírálatok egy része rosszindulatból fakad, a megosztottság fokozását szolgálják.

A hittérítésre utalva kijelentette, hogy az egyház nem labdarúgócsapat, amelynek szurkolókat kell szereznie. Úgy vélte, az egyház "rákfenéje" tagjainak öndicsőítése". Hozzátette: egyesek továbbra sem értik meg, hogy nem fehér vagy fekete között kell választani, hanem az egyháznak a környező világ, a való élet körülményei között kell szolgálnia, felismernie a helyzeteket.
A szentév végén az olasz sajtóban és vatikáni körökben több vád érte Ferenc pápát a lutheránusokkal való megemlékezés miatt, más vélemények szerint pedig az egyházfő nem az egyház, hanem saját akarata szerint halad előre. Négy bíboros a héten nyilvánosságra hozta a tavalyi püspöki szinódust követő apostoli buzdításra vonatkozó kritikáit. Egyikük, Raymond Leo Burke úgy nyilatkozott, ha a pápa nem válaszol, a bíborosoknak lehetősége van korrigálni a pápát és a "súlyos tévedéseket". Szerinte Ferenc pápa egyházában nagy a zűrzavar és megosztottság.

A pápa az interjúban kijelentette, hogy az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév nem valamiféle előzetes terv vagy program megvalósításáról szólt, a kereszténység üzenetét kívánta középpontba helyezni, vagyis annak a felismerését, hogy a szeretet és a megbocsátás az az erő, amely segítséget nyújthat a bezárkózás, a megosztottság, az egymás közötti gyűlölettől uralt emberiségnek. Az egyházfő hozzátette - mintegy a szentévet is érő fenntartásokra válaszolva -, hogy ennek megértéséhez nem kellenek rendkívüli események vagy gesztusok, az irgalmasság szentéve nem a tömegeseményekről szólt.

Tényleg Kaczynski maradványai voltak a kriptában - A DNS-e igazolta

Krakkóban pénteken visszatemetik a hét elején exhumált Kaczynski elnöki házaspár földi maradványait, miután nem hivatalos sajtóértesülések szerint a vizsgálatok során vett DNS-minta megerősítette a 2010. áprilisi szmolenszki légikatasztrófában életét vesztett államfő azonosságát.

A krakkói Wawel-székesegyház kriptájában nyugvó Lech Kaczynski és felesége, Maria exhumálása az első volt a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, melyek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket vizsgálják, amelyeknek 2010-ben Oroszországból hazaszállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 

A Kaczynski házaspár maradványait a krakkói Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetében egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel vizsgálta, a jelentés mintegy 4 hónap múlva várható. Csütörtökön a lengyel sajtó széles köre idézte az RMF FM kereskedelmi rádió nem hivatalos értesüléseit, melyek szerint a boncolás során vett DNS-minták megerősítették Lech Kaczynski azonosságát. Az RMF FM szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy az elnöki házaspár "a közlekedési katasztrófákra jellemző többszörös sérülést szenvedett". Maria Kaczynska holtteste vizsgálatának eredményéről nincsenek értesülések.

A következő két kihantolás a jövő héten esedékes. A lengyel ügyészség által elrendelt exhumálások célja, hogy megállapítsák a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések hiányosságait is.  Az exhumálásoktól azt is várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg elcseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Maria és Lech Kaczynski esetében a kommentátorok nem tartották valószínűnek a téves azonosítást.

A péntek esti temetési szertartás magánjellegű lesz, de katonai tiszteletadás mellett tartják meg. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be, a néhai elnök ikertestvérén, Jaroslaw Kaczynskin, valamint az elnöki házaspár lányán, Marta Kaczynskán kívül jelen lesz több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda államfő és Beata Szydlo kormányfő is.

A Kaczynski házaspár koporsóit egy új, e héten készült márvány szarkofágba helyezik. Az eredeti alabástrom szarkofág ugyanis a felnyitáskor megrepedt, mert nem úgy tervezték, hogy felbontható legyen. Az új, felnyitható szarkofágot fehér márványkőből faragták, új eleme többek között az oldalán elhelyezett lengyel címer lesz, mely Marek Moderau neves lengyel szobrász műhelyében készült. Maria és Lech Kaczynski 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében haltak meg, amikor lezuhant az az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

Ha van anyai ösztön, akkor van testvéri ösztön is? - Elképesztő videó

Publikálás dátuma
2016.11.18. 09:40
Illusztráció/Thinkstock
Tudod, miért a nagy testvérek születnek elsőként? Hogy megvédjék a kistestvéreiket, akik utánuk következnek. A bonmot - amelynek eredetét homály fedi -  a lehető legjobban illik ahhoz a felvételhez, amit még a CNN is érdemesnek tartott arra, hogy bemutassa, noha a jelenet alig pár röpke másodperc.