Előfizetés

Búcsú Kocsis Zoltántól - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2016.11.19. 09:04
FOTÓ: Népszava
Hosszan kígyózó sor alakult ki szombat délelőtt a Zeneakadémia előtt, az épületben Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas és Liszt-díjas karmestertől és zongoraművésztől a tisztelők és pályatársak egy-egy szál fehér virággal búcsúztak. 13 órától a meghívottak előtt hangzottak el a beszédek. A zárt körű búcsúztatást a Zeneakadémia előtt kivetítőn, valamint a Duna televízióban élőben is követhették az érdeklődők.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az emlékezés virágait mások mellett Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester; Kun Vu Paik zongoraművész; Érdi Tamás zongoraművész; Báll Dávid zongoraművész; Lakatos György hegedűművész; Dubóczky Gergely karmester; Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója; valamint a Nemzeti Filharmonikusok tagjai helyezték el a ravatalnál.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A gyászolók szombat reggel 8-tól 12 óráig tiszteleghettek a november 6-án, életének 65. életévében elhunyt művész előtt a Zeneakadémián. Reggel óta folyamatosan érkeztek Kocsis Zoltán tisztelői, majd 11 óra után az épület egyik sarkától a másik sarokig tartó kanyargó sorban várakoztak, hogy egy szál virágot helyezhessenek el az alkotó ravatala előtt.

MTI Fotók: Balogh Zoltán

MTI Fotók: Balogh Zoltán

Lapunk érdeklődésére az egyik gyászoló elmondta: szerinte az, ahogyan Kocsis Zoltán játszott, világklasszis teljesítmény volt, a közönség minden percét élvezte. Chopin-szerzeményt az elmúlt évtizedekben más nem tudott megtölteni ilyen szenvedéllyel, élettel; rajta keresztül megelevenedett a zene, emelte ki a Népszavának.

Beszédet mondott Áder János köztársasági elnök, Kurtág György zeneszerző, Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Mocsári Károly zongoraművész, Perényi Miklós csellóművész, valamint Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója. 

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd

A szertartáson Áder János és felesége, Herczegh Anita mellett jelent volt Orbán Viktor miniszterelnök; Schmitt Pál volt köztársasági elnök; Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár; Gergely Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, valamint számos zenésztársa is. 

Áder János köztársasági elnök beszédében kiemelte, hogy Kocsis Zoltán a zenei világ élvonalának tagjaként is a magyarok kedvencévé vált. Felidézte, hogy a művész már tizenegy évesen tisztábban és igazabban játszotta Bach zongoradarabjait, mint sok felnőtt, majd Bartók "odaadó követe" lett a világban, de Richard Strauss, Liszt vagy Mozart műveit is egyedi hangon játszotta és vezényelte. "Kocsis Zoltán 64 évesen távozott, épp annyi esztendősen, mint Bartók Béla. De maradandó nyomot, örök zenét, örök jelen időt hagy ránk" - búcsúzott.

A 90 éves Kurtás György zeneszerző, zongoraművész személyes hangú beszédben búcsúzott egykori tanítványától és barátjától. Hangsúlyozta: Kocsis Zoltán ajándéka, hogy Bartók Béla művei elkezdtek közkinccsé válni és minden fellelhető zongorafelvételének közzétételével bebizonyította, hogy Bartók Béla korának egyik legnagyobb zongoraművésze is volt. "Olyan zenék, amelyek mellett vállat vonva mentünk el régebben, a te kezedben gyémánttá váltak" - emelte ki, hozzátéve, hogy számtalan kompozíció mintaértékű előadását köszönheti a művésznek.

Vigh Andrea

Vigh Andrea

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora arról beszélt, hogy Kocsis Zoltán mindent tudott a zenéről, mégpedig a tudás legtágabb értelmében. Elmondása szerint Kocsis Zoltán elképesztő memóriával rendelkezett, a legsűrűbb zenei szövetben is meghallotta a legapróbb intonációs bizonytalanságokat és egyedülállóan átfogó intellektussal bírt. Kiemelte: univerzalitása zenei ízlésében is megnyilvánult, hiszen repertoárját meghatározta két hangszere, a zongora és a szimfonikus zenekar, de nincs az utóbbi négyszáz évnek olyan jelentős zeneszerzője vagy stílusa, melyben ne mozgott volna otthonosan.

Kovács Géza

Kovács Géza

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azt mondta Kocsis Zoltánról, hogy "sokak számára világítótorony, igazodási pont és a legmagasabb művészi élmény forrása volt". Kiemelte: a művész legnagyobb öröksége a megalkuvást nem ismerő, a gyakran az önkizsákmányolástól sem mentes elkötelezettsége volt a tökéletesedésre. "Sugárzó tehetsége és csak a legnagyobbakhoz mérhető tekintélye minden világi hatalmat meghátrálásra késztetett" - hangsúlyozta a főigazgató.

Mocsári Károly zongoraművész úgy fogalmazott: Kocsis Zoltán játékát hallgatva sokszor kegyelmi állapotot élhetett át a közönség.

Perényi Miklós

Perényi Miklós

Perényi Miklós gordonkaművész beszédében azt emelte ki, hogy az utókor, a pályatársak feladata, hogy még szélesebb körben segítsék megismertetni Kocsis Zoltán sokoldalú munkásságát, zenetudományi gondolatait. A gordonkaművész pályatársai nevében is köszönetet mondott, amiért Kocsis Zoltánnal dolgozhattak és átélhették a közös munka során mindig jelentkező zenei gondolatok szabad áramlását. Felidézte, hogy évtizedeken át megtapasztalhatták sugárzó zenei képzelőerejét, tökéletes belső és külső hallását, hatalmas munkabírását, legendás memóriáját és egészen egyedülálló arányérzékét. "Ezek és még sok más rendkívüli képesség méltó helyére emelték őt a magyar zenetörténetben" - fűzte hozzá.

A zártkörű búcsúztatáson a Zeneakadémia nagytermében a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Mozart Requiemjének tételei csendültek fel a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Kocsis Zoltánt a búcsúztatás után szűk családi körben helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. 

Magyar filmet vetítenek Amerikában

Publikálás dátuma
2016.11.19. 06:49
A Tiszta szívvel stábja. Forrás: Facebook
A Kino Lorber amerikai forgalmazó megvásárolta Till Attila Tiszta szívvel című filmjének vetítési jogait, a tengerentúli mozibemutató kora tavasszal esedékes, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. 

A sikeres gengszterkomédia azt követően érkezik az amerikai piacra, hogy a francia, görög, török, lengyel, román, cseh, szlovák, ex-jugoszláv és ázsiai területeken is moziforgalmazóra lelt. 

A Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Balsai Móni főszereplésével készült produkció amerikai fesztiválpremierje alkalmával a Chicago Sun Times néhai kritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el. A Tiszta szívvel eddig már több mint húsz ország rangos fesztiválján szerepelt, legutóbb egy hétvége alatt hét díjat zsebelt be. A filmet külföldön először a francia mozik tűzik műsorra, Roues Libres címmel január 25-én mutatja be a Pretty Pictures forgalmazó. 

Till Attila filmje Magyarország hivatalos Oscar nevezettjeként az Amerikai Filmakadémia díjáért indul. Az eredeti, szívhez szóló produkcióra itthon eddig 33 ezer mozinéző váltott jegyet.

A Financial Times brit pénzügyi lap e heti cikke arról ír, hogy hazánk Európa egyik leggyorsabban növekvő filmes helyszíne.

Színház máshogy

Másodjára rendezik meg az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivált a budai MU Színházban. 

A hétfőtől szombat estig tartó programsorozatban a részvételi színházé a főszerep: külföldi és hazai előadások mellett exkluzív prezentáció, workshop, filmvetítés, valamint közönségtalálkozó várja a látogatót. A hétfőn este hat órakor a MU Színházban tartott nyitóünnepséget Kelemen Kristóf rendezi. Ez játékos formában készíti fel a nézőt a részvételi előadások befogadására, valamint a hagyományos nézői komfortzónából való kilépéssel kapcsolatos félelmeivel való szembenézésre.