Előfizetés

Ferenc pápa a menekültválság súlyos következményéről

Publikálás dátuma
2016.11.19. 15:15
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
"A megosztottság és ellenségeskedés vírusának" a katolikus egyházban és a szélesebb társadalomban fenyegető terjedésére figyelmeztetett Ferenc pápa szombaton a 17 új bíboros beiktatására összehívott bíborosi találkozón.

 "A megosztottság és az ellenségeskedés vírusa behatol abba, ahogy gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Nem vagyunk immúnisak ezzel szemben, ezért vigyáznunk kell, hogy ez a fajta magatartás ne verjen gyökeret a szívünkben" - tette hozzá.

A konzisztórium alkalmából a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén - egy nappal az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév lezárására előtt - Ferenc pápa 17 új bíborost kreált, köztük három-három európait, latin-amerikait és egyesült államokbelit, valamint két-két afrikai és ázsiai bíborost, amivel a katolikus egyházfő - mint korábban közölték - "az egyház egyetemességét" kívánja kifejezni.

Tizenhárom közülük nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztásra jogosult bíboros. Ferenc pápa az ilyenkor szokásos szertartással egyenként az új bíborosok fejére helyezte a bíborosi süveget, átadta nekik a bíborosi gyűrűt és kijelölte római címtemplomukat. Az új bíborosokat a konzisztóriumra a Vatikánba érkezett bíborosi testület tagjai köszöntötték, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is.

A bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy korunk problémái ma már világméretűek. Ezek között a migrációt emelte ki, hangsúlyozva, hogy az idegen gyakran a fenyegetés és az ellenség jelképévé válik csak azért, mert "távoli földről érkezik, vagy más szokásai vannak, más a bőrszíne, nyelve vagy társadalmi helyzete, másképpen gondolkodik és más a vallása".

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, a különbségek apránként ellenségességgé, fenyegetéssé, erőszakká változnak, miközben társadalmainkban egyre többek maradnak némán magukra szenvedéseikkel és az őket övező közönnyel szemben. Ferenc pápa hozzátette, vigyázni kell hogy ez a magatartás ne hassa át az egyházat is, amelynek tagjai szintén eltérő nemzetek, szokások, társadalmak, vallási hagyományok képviselői. "...és mindez nem ellenséggé tesz bennünket, ellenkezőleg egyik legnagyobb gazdagságunk" - hangsúlyozta. Ferenc pápa az új bíborosokkal mutatja be vasárnap az irgalmasság rendkívüli szentévét lezáró szentmisét, amelyen az egyházfő bezárja a Szent Péter-bazilika szent kapuját.

Merkel újra lenne kancellár?

Publikálás dátuma
2016.11.19. 12:01
FOTÓ: Pool/Getty Images
Angela Merkel kancellár "nagyon elkötelezett a hatalom iránt", ezért nagy a valószínűsége, hogy bejelenti, újra vállalná a jelöltséget a jövő évi választásokon - mondta Galló Béla politológus szombat reggel.

A szakértő hangsúlyozta: Merkelnek a saját pártján - a kereszténydemokrata CDU-n - és a koalíciós partner szociáldemokrata párton (SPD) belül sincs igazi kihívója. Hozzátette, hogy az egyik lehetséges ellenfele, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sem jelent fenyegetést, hiszen éppen szerdán jelölték a német szövetségi elnöki tisztségre. "Merkelnek az a szerencséje (...), hogy nincs körön kívüli, tehát a hatalmi eliten kívüli kihívója" - hangsúlyozta.

Beperelték Donald Trumpot

Publikálás dátuma
2016.11.19. 10:52
Pillanatkép a Trump elleni tüntetések egyikéről. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Donald Trump megválasztott amerikai elnök beleegyezett abba, hogy 25 millió dollárt fizet az általa alapított Trump Egyetem volt hallgatóinak, akik beperelték őt, mert elégedetlenek voltak a tanintézet oktatási színvonalával - jelentette az amerikai média pénteken.

A megválasztott elnök ezzel pontot tesz a régóta tartó pereskedésre, és a november végére kitűzött tárgyaláson San Diegóban már meg sem kell jelennie. A döntés értelmében az időközben megszűnt Trump Egyetem mintegy hatezer volt hallgatója kap kártérítést. 

A Trump Egyetemet a milliárdos üzletember 2005-ben alapította, üzleti tanulmányokat oktattak ott busás tandíj ellenében. Néhány volt hallgató azonban - már évekkel a tanulmányok befejezése után - elégedetlenségét fejezte ki az oktatás színvonalával, azzal érvelve, hogy nem lett belőle gazdag ember - ahogyan azt az egyetem reklámjában ígérték -, és a tanárok sem megfelelő színvonalúak voltak. A volt hallgatók kártérítési keresetei másfél évvel ezelőtt különösen megszaporodtak, amikor Donald Trump bejelentette, hogy indul az elnökjelöltségért. 

A választási kampány idején Trump egyáltalán nem hajlott arra, hogy megegyezzen a felperesekkel, mondván, hogy nincs igazuk, a tananyagban foglaltakat elsajátíthatták, és aztán már csak az egyéni képességeiken múlt, hogyan hasznosították a tanultakat. "Ezt az ügyet nagyon könnyen lezárhattam volna, de nem szoktam könnyen lezárni olyan ügyeket, amelyekben nekem van igazam" - mondta Trump még a tavasszal. Amióta azonban elnökké választották, Gonzalo Curiel szövetségi bíró megállapodásra próbálta bírni a feleket, hogy elkerüljék a komplikált peres eljárást, amellyel a megválasztott elnöknek - miközben éppen a leendő kormány összeállításával foglalkozik - szembe kellene néznie. 

Trump ügyvédjei már a múlt héten jelezték, hogy ügyfelük valószínűleg megváltoztatja korábbi álláspontját, és hajlandó a megegyezésre. 
    A megállapodás értelmében az összegből több mint hatezer volt hallgatónak fizetnek kártérítést, ezenkívül Trumpnak be kell fizetnie egymillió dollárnyi büntetést New York államnak, az ott érvényes oktatási törvények megsértése miatt. A megállapodásban ugyanakkor nem szerepel az a megállapítás, hogy Donald Trump csalt volna.