Téli gumi nem csak hóban kell

Publikálás dátuma
2016.11.21 06:16
Az 1-es főúton a karambolban a személykocsi vezetője életét vesztette FOTÓ: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN
Az autósok több mint nyolc százaléka még november közepén sem váltott téli gumira - derült ki a Goodyear Magyarország kutatásából. A legtöbben csak akkor eszmélnek rá, hogy szükségük lenne a téli gumira, amikor leesik az első hó. A szakemberek szerint azonban már akkor váltani kellene, ha a hőmérséklet tartósan hét fok alá csökken.

A megkérdezett női vezetők 13 százalékának, a férfi sofőrök 6 százalékának autóján volt nyári gumi a november 10-e és 13-a között végzett felmérés idején - olvasható a Goodyear Magyarország közleményében. A gumigyártó cég kutatásából kiderült az is, a válaszadók 17 százaléka nem tudja, milyen gyakran kell ellenőrizni a profilmélységet az abroncsain.

Több mint fele úgy gondolta, hogy elég, ha szezon elején megnézik. Pedig havonta, vagy hosszabb út előtt mindenképpen ajánlott lenne az ellenőrzés, mert a kopott abroncs a nagy mennyiségű vizet és hólét nem képes olyan mértékben kiszorítani, hogy a gumi tapadása fennmaradjon és az autó kormányozhatatlanul csúszhat.

Ugyanakkor elmondható, hogy a téli gumira váltás szükségességével jobban tisztában vannak a sofőrök, mint azzal, hogy miért kell nyáron nyári abronccsal közlekedni. A Goodyear egy korábbi felmérése szerint ugyanis az autósok több mint tíz százaléka nyáron is téli gumival járt, arra hivatkozva, hogy túl drágának találják lecserélni a téli gumikat nyárira, pedig ez egyáltalán nem kifizetődőbb, ugyanis a jármű nem megfelelő abronccsal nemcsak kevéssé biztonságos, hanem többet is fogyaszt.

Mindemellett számos kifogás és tévhit is él az autósokban: az egyik ilyen, hogy a téli gumit csak havas, jeges utakon kell használni. A gumigyártók viszont azt ajánlják, ha a hőmérséklet tartósan hét Celsius-fok alá süllyed, már akkor tanácsos téli gumira váltani. Hideg időben ugyanis a nyári gumik az alacsonyabb szilika-tartalom miatt megdermednek, tapadási képességük csökken, ezért megnő a balesetveszély.

Életeket követeltek
Azt nem tudni, hogy volt-e téli gumi a járműveken, de az biztos, hogy a télies időjárás, a reggeli köd fokozza a balesetveszélyt. Tegnap két halálos baleset is történt a Dunántúlon. Az 1-es főúton Biatorbágy és Bicske között egy menetrend szerinti távolsági busz ütközött össze egy személygépkocsival (képünkön). Az autót vezető férfi életét vesztette. Érd belterületén két személyautó karambolozott. Ott a járművek egyik utasa nem élte túl a balesetet.

Másik tévhit, hogy elég, ha csak a hajtott keréken van téli gumi. A téli abroncsok felszerelésének pontos szabályai vannak, így azt rá kell bízni szakemberre, aki az autó mind a négy gumiját télire cseréli. Lehetőleg mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken. Sokan úgy tartják, a téli gumik drágák, pedig nincs nagy árkülönbség a téli és a nyári gumi között. Az évszaknak megfelelő abroncsok használatával pedig az összes gumi élettartalma növelhető. Két szett gumiabroncs kétszer tovább tart, ha rendszeresen megtisztítják a sós latyaktól, mely öregíti az abroncsot, illetve ha az éppen nem használt gumikat megfelelően tárolják.

 Tippek a balesetek elkerüléséhez
 • Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok légnyomását (téli gumiknak 0,2 barral többnek kell lennie, mint a nyárinak).
 • Fokozottan ügyeljen a fékezési távolságra.
 • Hóban vagy jégen mindig egy sebességfokozattal alacsonyabban közlekedjen.
 • Ha fékezéskor csúszni kezd, azonnal nyomja ki a kuplungot.
 • Oldalirányú csúszáskor kormányozzon ellentétes irányba.
 • A sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot és így csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat.
Szerző

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
 • Bács-Kiskun
 • Békés
 • Borsod-Abaúj-Zemplén
 • Csongrád
 • Hajdú-Bihar
 • Heves
 • Jász-Nagykun-Szolnok
 • Nógrád
 • Pest
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.