Csodában reménykedik a volt kormányfő

Publikálás dátuma
2016.11.21. 09:30
Francois Fillon ünnepelhetett. Fotó Getty Images, Francois Durand
Francois Fillon egykori francia kormányfő a nagy nyertese, Nicolas Sarkozy előző köztársasági elnök pedig az egyértelmű vesztese a jobboldali előválasztásnak. 

Fillon hatalmas meglepetésre már majdnem az első fordulóban megszerezte a végső győzelmet, s a jogot ahhoz, hogy a jobboldali tábort képviselje a jövő tavasszal esedékes államfőválasztáson. 44,2 százalékos eredményére senki sem számított annál is inkább, mert a közvélemény-kutatók rendre azt sulykolták: minél magasabb lesz a részvétel, annál nagyobb fölénnyel nyert Bordeaux polgármestere, Alain Juppé. Ehhez képest az egykori kormányfő csak 28,5 százalékot ért el, mintegy 16 százalékkal lemaradva Fillon mögött. Sarkozy 20,6 százaléka szintén nagy meglepetés.

Fillon szinte a semmiből jött fel. Sokáig mintegy tíz százalékos eredményt jósoltak számára, az utolsó két televíziós vitában azonban rendkívül jól teljesített, a múlt csütörtöki utolsó vitában pedig egyértelműen mindenkit maga mögé utasított. A választás finisében még felesége is arra kérte a választókat, voksoljanak férjére.

Fillon amolyan sötét ló volt. Első helye azért is meglepő, mert az elmúlt hónapokban a lapok azt kérdezgették, vajon ki képviseli majd a jobboldalt az elnökválasztáson: Juppé vagy Sarkozy? Harmadik esélyesről szinte az utolsó pillanatig szó sem volt. Juppé képviselte a nyugodt erőt, a centrumt, Sarkozy viszont már elnökként is „örökmozgó” volt, aki nem riadt vissza attól sem, hogy a szélsőjobboldallal kokettáljon. Fillon ugyan Sarkozy elnöksége idején töltötte be a kormányfői tisztséget, szélsőségekkel azonban semmiképpen sem lehet vádolni, stílusa sokkal inkább Juppéhez hasonlít, mintsem a magyar gyökerekkel rendelkező politikuséhoz. Sarkozy bukása után Fillon többször is elhatárolódott egykori kenyéradójától, akit a mostani kampányban több ízben is igen élesen bírált szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Sarkozy vasárnap este elismerte vereségét, s azt közölte, hogy a második fordulóban egykori miniszterelnökét támogatja majd. Ez komoly fegyvertény Fillon számára, aki akár nagy fölénnyel is maga mögé utasíthatja majd a korábban egyértelmű favoritnak számító Juppét a második körben.

Fillon azt ígérte, hogy a következő egy hét folyamán még jobban felgyorsítja kampányát. Minden franciának azt üzente, együttesen építenek egy erős országot. Mint mondta, senki vereségén sem szabad örvendezni, mert mindenkire szükség van a közös munkában. Fillon az egykori brit kormányfő, Margaret Thatcher nagy csodálója. Szigorú költségvetési politikát képzel el, amely akár komoly megszorításokat is magával vonhat. Komoly nevekről álló szakértői csapattal rendelkezik, melynek egyebek mellett az a Pierre Danon is tagja, aki egykor a British Telecom és a Numericable élén is állt.

Alain Juppé érthető módon csalódott volt az eredmények közzététele után, de azt közölte, nem adja fel a harcot. Esélyei azonban minimálisra zsugorodtak. A nagy visszaesés talán arra vezethető vissza, hogy a kampány utolsó heteiben biztos előnye tudatában túlságosan is kerülte a konfrontációkat. Másrészt mégsem számíthatott a baloldali szavazókra olyan mértékben, ahogyan azt szakértők jövendölték. Egy felmérés szerint az első fordulóban részt vett szavazók 15 százaléka a baloldallal rokonszenvez. Juppé egyébként összesen 570 ezer vokssal maradt le Fillon mögött, ami túlságosan soknak tűnik. Hívei előtt kifejtette, hogy most vasárnap meglepetés született, de következő vasárnap „egy másik meglepetés születik majd” – fejtette ki.

A közvélemény-kutatók nem támasztják alá derűlátását. Az Opinionway iroda felmérése szerint ugyanis Fillon a második fordulóban 56 százalékot szerezhet, Juppét pedig 44 százalékra tartja jónak.

Szerző

Orbán hétfő reggeli ígéret cunamija

Publikálás dátuma
2016.11.21. 09:08
A miniszterelnök egy korábbi rádióinterjún MTI FOTÓ: Illyés Tibor
Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a hétfő reggel sugárzott rádióinterjúban, amelyben azt mondta: azért emelkedhet nagy mértékben a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.

"Ezek az intézkedések most azért jöhettek létre, mert a munkát elvégeztük. A magyar gazdasági modell, a munkaalapú gazdaság sikeres. Mi mindig is hittünk benne, most a külvilág is elismeri" - mondta a kormányfő. Közölte: most jön a következő szakasz, egy hatéves gazdasági tervről tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A tervezett minimálbér-emelést a miniszterelnök elérhetőnek tartja. Rámutatott ugyanakkor, hogy "a vállalkozókkal vannak gondjaink" az ügyben, de a következő napokban szeretnének megegyezni velük. A nemzetgazdasági miniszter "kapott mozgásteret" a tárgyalásokra - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a vállalkozóknak igazuk van abban, hogy a kifizetett bért túl nagy adó terheli, és ezért követelik annak csökkentését. Az arányok a kérdésesek, de Varga Mihály a munkabéreket terhelő adók hatéves csökkentési programjára tett javaslatot a munkaadóknak - erősítette meg, hozzáfűzve, hogy a magyar vállalkozók még soha nem kaptak ilyen ajánlatot az elmúlt 30 évben. Megjegyezte, hogy ha a vállalkozóknak kisebb az adójuk - márpedig a munkabért terhelő adók csökkenni fognak -, akkor magasabb fizetéseket adhatnak.

Kitért arra is - mint az az interjú vasárnap ismertetett előzeteséből már kiderült -, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és az annak következtében magasabb infláció lehetőséget ad majd magasabb nyugdíjemelésre.

A kormányfő úgy fogalmazott: a bértárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett - amely érthető módon bántja a nyugdíjasokat - az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre. Emlékeztetett arra, hogy kormánya megtartotta ígéretét, megőrizte, sőt növelte a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt években.

A következő évekre tervezett 40 százalékos reálbér-emelkedést firtató kérdésre a miniszterelnök úgy reagált: "kiinduló számnak ezeket el tudom fogadni, és ha ezt végre tudjuk hajtani, az szép siker lesz", de "még, még, még följebb" kell nyomni.

A társasági nyereségadó csökkentéséről Orbán Viktor kijelentette: minden magyar vállalkozónak előnyös lesz az egy számjegyű, 9 százalékos adónem. A kormány a régió legjobb vállalkozói világát akarja létrehozni Magyarországon - hangsúlyozta.

A csökkentéstől a kormányfő azt várja, hogy nőni fognak a Magyarországra érkező befektetések, valamint azt is, hogy mindenki "nyugodtan bevallhatja" majd, mije van. Ha jól csinálják az adócsökkentéseket - mondta -, akkor a gazdasági teljesítmény nő, és kisebb adókulcsok mellett is meglesznek az állam bevételei, mert nagyobb lesz a gazdasági aktivitás.

"Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adókkal színvonalasabb sport, kultúra teremthető ebben az országban, mert kisebb adókból is több pénz érkezhet be" - válaszolta a tao-pénzek sorsát firtató kérdésre. A kultúra és a sport ügye felívelő pályán halad, és ott is marad - mondta.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban közölte, ehhez az adónemhez nem nyúlnak, mert akkor az önkormányzatok bevételei megszűnnek.

Orbán Viktor ismét kifejtette azt is, hogy a külföldön dolgozó magyarok ügyéről ő nem "jajgatva" beszél, éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne. Szerinte arra kell felkészülni, hogy a következő időszakban "a mi embereink is jönnek, mennek, mikor hol látnak lehetőséget", és nem javasolja, hogy az állam korlátozza őket ebben.

Felidézte, 2010-ben Magyarország a görögnél rosszabb gazdasági helyzetben volt, és nem voltak világos alapjai a magyar gazdaságnak. Ezért "ökölszabályokat" kellett kijelölni - folytatta -, "az IMF-et haza kellett küldeni, a saját lábunkra kellett állni", és ki kellett mondani, hogy "nem akarunk segélyen élni". Ezért segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságpolitikát vezetett be a kormány, így ma már a 2010-es 1,8 millióval szemben 4,3 millió adófizető, munkaerő-felesleg helyett pedig munkaerőhiány van, "közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz" - mondta.

Szerinte a 20. század "kudarcra és pesszimizmusra iskolázta" a magyarokat, ezért derűs életszemléletű, bizakodó, nagy célokat kitűző emberek kellenek a kormányrúdhoz. Kiemelte: még sok-sok sikeres év kell a gazdaságban. Azt is mondta, úgy kell adni bért, nyugdíjat, szociális támogatást, hogy "közben ne fogyjon el, mindig újratermelődjön".

Végül szó volt a vasárnap és hétfőn a dél-szerbiai Nisben zajló magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozóról, amelyről szólva megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen. "Nincs az EU-nak fényes jövője, ha azokat az országokat, amelyek alkalmasak, képesek és kötődnek Európához, nem veszi fel. Szerbia ilyen ország" - fogalmazott. Kiemelte, hogy a kisebbségpolitika területén Szerbia magatartása több mint korrekt. Jelezte, hogy most szeretnék a magyar vállalkozások lehetőségeit Dél-Szerbiában is erősíteni.

Szerző

Ékszerdoboz Budán

Publikálás dátuma
2016.11.21. 06:17
Ha elkészül, ilyen lesz...
A régi városháza az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén áll. Évente sok százezer turista fordul meg a budai Vár legszebb helyén, ahol nemsokára kívül-belül megújult kis palota várja a felfedezni vágyókat, hiszen - várhatóan egy év múlva - megnyitják majd a nagyközönség előtt is.

Az Óvárosháza épületének teljes rekonstrukciója és műemléki helyreállítása már a célegyeneshez ért. Az épület az elmúlt két év régészeti, művészet- és építészettörténeti kutatásai nyomán a budai polgárváros egyik legjobban feltárt és dokumentált műemlékévé vált. A tulajdonos Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány célja, hogy a régi korokhoz illeszkedve jöjjenek létre a 21. század elvárásainak megfelelő modern terek. A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület az értékmentő munkának köszönhetően 2017 őszén oktatási és közösségi térként nyílik meg.

Ma még természetesen nem a látvány vonzza a tekintetet, hanem az építkezés. A régi városháza – mint a várnegyed szinte minden épülete – a történelem egymásra rakódott pillanatait őrzi. A felújítás alatt - mint a hagyma héja - úgy bukkantak fel a reneszánsz, török kori, rokokó stíluselemek, melyekhez a XX. századi háború utáni felújítás is hozzáépítette a saját koncepcióját.

A török kiűzése után, a 17. század végén itt kapott helyet a budai városháza, melyet a régebbi épületek maradványainak felhasználásával építettek fel. A Tárnok, az Úri és a Szentháromság utca által határolt komplexumban azonban nem csak ülésterem és kancellária működött, hanem szolgálati lakások, fogda, kenyérbolt, mészárszék és borkimérés is. Később hozzáépítették a Szent Kereszt-kápolnát, aztán az 1723-as nagy tűzvész után a huszártornyot is. A középkori terekből a 18. század második felében Matthäus Nepauer, Buda egyik legjelentősebb barokk építőmestere hozott létre a három utca felől egységes homlokzatú, a szabadon álló sarkokat zárt erkéllyel hangsúlyozó emeletes épülettömböt. Akkor készült el a tükörmennyezetes főlépcsőház is a két belső udvar között.

Buda, Pest és Óbuda egyesülése után az I. kerületi elöljáróság költözött ide, majd egy elemi leányiskolát és egy fiú rajztanodát is elhelyeztek benne. 1928-ban állították a Szentháromság téri sarokerkély alá Városvédő Pallas Athéné szobrát, amely most szintén megújul.

Egyelőre ezt látni belülről...

Egyelőre ezt látni belülről...

A II. világháborúban súlyosan megrongálódott épületet 1949 és 1952 között állították helyre. Attól kezdve különféle múzeumok otthona volt. Itt működött a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és a rendszerváltás után a Collegium Budapest for Advanced Study. 2010-ben bezárták és most kezdődött meg az átalakítás, de a munkát jó két évi régészeti, művészet- és építésztörténeti feltárás előzte meg és kísérte.

Ez a felújítás szerencsére nem rohammunkában folyik – mondta el a sajtóbejáráson Bor Ferenc, a H-Y Építéstörténeti és Műemlékvédelmi Kft. képviselője. Van idő tehát a legaprólékosabban feltárni az elmúlt évszázadok emlékeit és alaposan megtervezni, mindez hogyan illeszthető be egy 21. századi koncepcióba, melynek lényege, hogy a régi Városháza egyszerre legyen közösségi tér, jelentős turisztikai látványosság és a tudományos kutatómunka helyszíne.

A kivitelezési munkákat végző DLA Hetedik Műterem Kft. ügyvezetője, Szabó Levente kiemelte, hogy nem egyszerű munka a három alapvető célkitűzésnek megfelelni.

A tervek szerint az Óvárosháza felső szintjén előadótermek, szemináriumi szobák, kutatótermek kapnak helyet. A tulajdonos alapítvány a sokáig zárt intézményt újra megnyitja az érdeklődők előtt, így bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát. Az épület földszintjén és a pincében a turisták számára nyitott terekben kap majd könyvesbolt, étterem és kiállítótér is.

A felújítás után néhány különleges helyen az épület múltja is láthatóvá válik, egykori kőkeretek, kapuk és ablakok jelennek meg, a látogatók a padlóba beépített üvegfödémeken keresztül láthatják a múlt egy-egy darabkáját. A terv szerint a középkori és barokk tereket magyar tervezők és iparművészek termékei töltik meg élettel, ezzel is támogatva a magyar kreatív ipart. A pinceszint és a földszint teljes egészében nyitott lesz az érdeklődők és a turisták számára.

Szerző