MSZP: törvénysértő módon választhatják meg az alkotmánybírókat

 Az MSZP frakcióvezetője szerint törvényellenes az alkotmánybírókat jelölő folyamat, ezért az Országgyűlés kedden törvénysértő módon választhatja meg a négy új alkotmánybírót.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a bírákat jelölő eseti bizottságnak legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből kell állnia.

A szocialista politikus azt mondta, csütörtök délután lemondott alelnöki tisztségéről és bizottsági tagságáról, a testület így pénteken nyolc taggal döntött a jelöltekről. Hozzátette: lemondását nem vette figyelembe Rubovszky György (KDNP), a jelölőbizottság elnöke és a testület sem, ahogy az igazságügyi bizottság is figyelmen kívül hagyta és hétfőn törvényellenesen hallgatta meg a jelölteket.

Bemutatott egy iratot, amelyen a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztását javasolja Rubovszky György. Tóth Bertalan szerint a dokumentum "nem felel meg a valóságnak", mert a bizottság nem november 17-én, hanem november 18-án 9.30-kor hozta meg döntését a jelöléséről.

Közölte, az Országgyűlés plenáris ülésén ügyrendi indítványt tett volna, hogy a parlament ezen a héten ne válassza meg az alkotmánybírókat, de ezt "Kövér László teljesen házszabály- és törvényellenesen megakadályozta", ugyanis megvonta tőle a szót.

Tóth Bertalan elmondta, kezdeményezte az ügyben a házbizottság összehívását.

A Fidesz és az LMP bűnben fogant paktumát, most törvénysértés követi - fogalmazott. Felszólította a "törvényességre oly érzékeny" LMP-t, hogy ne vegyen részt a voksoláson, ne járuljon hozzá egy "illegitim" Alkotmánybíróság létrehozásához. Kérdés, hogy ha a négy új bírát törvényellenesen megválasztják, akkor az Ab későbbi döntései mennyire lesznek legitimek - mondta. A frakcióvezető jelezte, ha mégis megválasztják az alkotmánybírókat, akkor az MSZP a megfelelő jogi fórumokon megtámadja a döntést.

Tóth Bertalan a keddi parlamenti szavazásokról közölte, támogatják a Honvéd Egészségpénztár tagjainak kártalanítását, de a honvédségi törvény módosításának egészét nem, mert az a mozgásszabadságot korlátozó rendelkezéseket tartalmaz.

A rendőrségi törvény módosításáról azt mondta, ugyan a fideszes többség elfogadta javaslataikat, amely megakadályozza, hogy egy fogyasztó százezres nagyságrendben vásárolhasson SIM-kártyákat. A módosítás viszont tartalmaz egy harmincéves titkosítási záradékot a telekommunikációs infrastruktúrával kapcsolatban, ezért nem fogják megszavazni - tette hozzá.

Szerző

Új főszerkesztője lett a Nemzeti Sportnak is

Szöllősi Györgyöt nevezték ki a Nemzeti Sport főszerkesztőjévé - adta hírül a Mediaworks Zrt.

A 39 éves szakember a Szegedi Tudományegyetemen szerzett kommunikáció szakos diplomát 2005-ben. Korábban már csaknem egy évtizeden át volt a Nemzeti Sport és a kiadó hetilapja, a Képes Sport újságírója. 1995-ben jelent meg első cikke a Nemzeti Sportban.

Szöllősi György ezt követően a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtóosztályát vezette, majd a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója volt, annak 2007-es indulásától kezdve 2014-ig. A magyar FourFourTwo magazin főszerkesztője 2010 óta. Tavaly választották meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének - idézi a kiadó közleményét a napi.hu .

Buzgó József, a sportnapilap korábbi főszerkesztő stratégiai sportkapcsolati menedzserként folytatja tovább munkáját a Mediaworks-nél.

A kiadónál további személycserék is történtek, Szakács Árpádot nevezték ki például a megyei lapok központi szerkesztőségének élére. Székely előbb a Nagy Magyarország, később a Történelemportál című folyóiratokat adta ki, majd a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány főigazgatójaként ő kezdeményezte a Szabó Ervin fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását. A napilapos újságíráshoz mindössze néhány hete tért vissza: október elsején lett a Magyar Idők munkatársa. 

Szerző

A Magyar Időktől érkezett a Mediaworks új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2016.11.21. 16:24
Emlék a Népszabadság bezárása miatti tüntetések egyikéről. Forrás: Facebook/Népszabi szerkesztőség
Új főszerkesztőt választottak a Mediaworks-nél - írja a hvg.hu. Szakács Árpád a kiadó megyei lapjainak országos tartalmáért felel majd, és a Magyar Időktől érkezett.

Tovább erősíti a kormányhoz közeli irányvonalat a Népszabadság kiadását felfüggesztő Mediaworks: a cég átszervezése után a kiadó megyei lapjainak országos tartalmát előállító szerkesztőség élére a Magyar Időktől érkező Szakács Árpádot nevezték ki Takács Zoltán helyére.

Akárcsak az új tartalomelőállítási vezető, Csermely Péter helyettesének, Pauska Zsoltnak, úgy Szakács Árpádnak is van tapasztalata a megyei lapok készítésével kapcsolatban - írja a portál. Az új főszerkesztő először a rövid életű Reggel című napilapnál, éppen Pauska vezetése alatt dolgozott.

A cikkben emlékeztetnek, hogy Székely előbb a Nagy Magyarország, később a Történelemportál című folyóiratokat adta ki, majd a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány főigazgatójaként ő kezdeményezte a Szabó Ervin fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását. A napilapos újságíráshoz mindössze néhány hete tért vissza: október elsején lett a Magyar Idők munkatársa. 

Új főszerkesztője lett a Nemzeti Sportnak is
Szöllősi Györgyöt nevezték ki a Nemzeti Sport főszerkesztőjévé - adta hírül a Mediaworks Zrt. A 39 éves szakember a Szegedi Tudományegyetemen szerzett kommunikáció szakos diplomát 2005-ben. Korábban már csaknem egy évtizeden át volt a Nemzeti Sport és a kiadó hetilapja, a Képes Sport újságírója. 1995-ben jelent meg első cikke a Nemzeti Sportban. Szöllősi ezt követően a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtóosztályát vezette, majd a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója volt, annak 2007-es indulásától kezdve 2014-ig. Buzgó József, a sportnapilap korábbi főszerkesztő stratégiai sportkapcsolati menedzserként folytatja tovább munkáját a Mediaworks-nél.

Szerző
Frissítve: 2016.11.21. 16:54