A Való Világ a mérce a Médiahatóságnál

"Való Világ-barométerrel" lép fel az aggályos tartalmak tudatosítása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a http://adattar.nmhh.hu/vv/vv8 cím alatt - áll az NMHH közleményében.

Az NMHH a televíziózás idén húszéves nemzetközi napján felhívja a figyelmet arra, hogy a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférésen túl a tévénézők kezében ott a távirányító, azaz a döntés, a szabad műsorválasztás joga, és ezzel együtt a káros tartalmak elkerülésének lehetősége.  Az ENSZ kezdeményezésére a tévétársaságok ezen a napon olyan magasabb témákról ejtenek szót műsorrendjükben, mint a béke, az együttműködés, a fejlődés - áll a közleményben.

A hatóság a kifogásolható jelenetek sorozatos vetítését elsősorban a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni sebezhetősége miatt még a jogszabályok betartása mellett is aggályosnak tartja. A Való Világ 8 - és általában a valóságshow-k - esetében ez azért különösen fontos, mert a műsor nézettségi mutatói a 13-17 éves korosztályban a legmagasabbak - írják. 

A tájékoztatás szerint a kizárólag az esti kiadásokra fókuszáló "VV-barométer" az előző sorozatok tapasztalatait felhasználva hat kategória - a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás - mentén vizsgálja a valóságshow nyolcadik sorozatát, amely augusztus 27. óta, várhatóan jövő év februárjáig látható az RTL 2-n.

Az NMHH célja a barométerrel az, hogy a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutatva bemutassa a morálisan aggályos tartalmak sűrű megjelenését, és látványosan szemléltesse azok gyakoriságának nézettségi trendekkel összekötött elmozdulásait. A programban előforduló káros motívumok elemzése kvantitatív módszeren alapul, így lehetőséget ad az időbeli változások kimutatására, valamint a folyamatos összehasonlításra is - jegyezték meg.

Összegzésük szerint november közepéig, a Való Világ 8 sorozatának félidejében a káromkodásrekordot egy óra alatt 113 trágár kifejezés elhangzásával a szeptember 20-i adás tartja, de az NMHH honlapjáról elérhető barométer több korábbi valóságshow-val kapcsolatos kimutatást is tartalmaz.

A korábbi évadokhoz hasonlóan ebben a műsorsorozatban is sok szexualitás, obszcén kiszólás, dohányzás, alkoholfogyasztás jelenik meg, amelyek statisztikáját hétről hétre nyilvánosságra hozza honlapján annak érdekében, hogy a hatósági eljárásokon túlmutatva is felhívja a figyelmet az ártalmas tartalmak negatív hatásaira és a józan médiafogyasztásra.

Megemlítik: a cigarettafogyasztás megjelenítésében 23 a rekord (október 11.), a direkt alkoholfogyasztásban a második nap (augusztus 28.), amikor 42 jelenetben tűnt fel ivászat a képernyőn. "Nem mondhatni, hogy a villalakók és a szerkesztők túlzottan szemérmesek volnának, hiszen már a második napi adásban 22 alkalommal jelent meg meztelenség. Az erotikus, szexuális tartalmú jelenetek rekordja 29 megjelenés (szeptember 18.)" - olvasható a kutatás összegzőjében.

A vizsgálati metodikáról szólva jelezték: a használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jeleneteket annyiszor regisztrálják, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok - azaz előfordulások - átlagolásával számítják ki. 

A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaznak eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák törvényi kritériumrendszere, illetve a médiatanács ajánlásában foglaltak alapján végzik a munkatársak - olvasható az NMHH tájékoztatásában.

Jelezték: szoros összefüggésük miatt a szexualitás és a meztelenség megjelenését egy kategóriába vonja össze a vizsgálat, a szexualitás szóbeli és képi megjelenését egyaránt ide számítva.

A korhatárkarika nem díszítőeleme a képernyőnek, hanem a nézőnek szánt fontos információ - hívja fel közleményében a figyelmet a hatóság, amely arra is kitér: mivel a Való Világ-műsorszám szolgáltatója luxemburgi joghatóság alá tartozik, a médiatanács csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben. Egyben emlékeztetnek: amióta a műsor az RTL 2-re került, a médiatanács már négy alkalommal fordult az európai hatóságokhoz részben a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések miatt is. 

Szerző

MSZP: törvénysértő módon választhatják meg az alkotmánybírókat

 Az MSZP frakcióvezetője szerint törvényellenes az alkotmánybírókat jelölő folyamat, ezért az Országgyűlés kedden törvénysértő módon választhatja meg a négy új alkotmánybírót.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a bírákat jelölő eseti bizottságnak legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből kell állnia.

A szocialista politikus azt mondta, csütörtök délután lemondott alelnöki tisztségéről és bizottsági tagságáról, a testület így pénteken nyolc taggal döntött a jelöltekről. Hozzátette: lemondását nem vette figyelembe Rubovszky György (KDNP), a jelölőbizottság elnöke és a testület sem, ahogy az igazságügyi bizottság is figyelmen kívül hagyta és hétfőn törvényellenesen hallgatta meg a jelölteket.

Bemutatott egy iratot, amelyen a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztását javasolja Rubovszky György. Tóth Bertalan szerint a dokumentum "nem felel meg a valóságnak", mert a bizottság nem november 17-én, hanem november 18-án 9.30-kor hozta meg döntését a jelöléséről.

Közölte, az Országgyűlés plenáris ülésén ügyrendi indítványt tett volna, hogy a parlament ezen a héten ne válassza meg az alkotmánybírókat, de ezt "Kövér László teljesen házszabály- és törvényellenesen megakadályozta", ugyanis megvonta tőle a szót.

Tóth Bertalan elmondta, kezdeményezte az ügyben a házbizottság összehívását.

A Fidesz és az LMP bűnben fogant paktumát, most törvénysértés követi - fogalmazott. Felszólította a "törvényességre oly érzékeny" LMP-t, hogy ne vegyen részt a voksoláson, ne járuljon hozzá egy "illegitim" Alkotmánybíróság létrehozásához. Kérdés, hogy ha a négy új bírát törvényellenesen megválasztják, akkor az Ab későbbi döntései mennyire lesznek legitimek - mondta. A frakcióvezető jelezte, ha mégis megválasztják az alkotmánybírókat, akkor az MSZP a megfelelő jogi fórumokon megtámadja a döntést.

Tóth Bertalan a keddi parlamenti szavazásokról közölte, támogatják a Honvéd Egészségpénztár tagjainak kártalanítását, de a honvédségi törvény módosításának egészét nem, mert az a mozgásszabadságot korlátozó rendelkezéseket tartalmaz.

A rendőrségi törvény módosításáról azt mondta, ugyan a fideszes többség elfogadta javaslataikat, amely megakadályozza, hogy egy fogyasztó százezres nagyságrendben vásárolhasson SIM-kártyákat. A módosítás viszont tartalmaz egy harmincéves titkosítási záradékot a telekommunikációs infrastruktúrával kapcsolatban, ezért nem fogják megszavazni - tette hozzá.

Szerző

Új főszerkesztője lett a Nemzeti Sportnak is

Szöllősi Györgyöt nevezték ki a Nemzeti Sport főszerkesztőjévé - adta hírül a Mediaworks Zrt.

A 39 éves szakember a Szegedi Tudományegyetemen szerzett kommunikáció szakos diplomát 2005-ben. Korábban már csaknem egy évtizeden át volt a Nemzeti Sport és a kiadó hetilapja, a Képes Sport újságírója. 1995-ben jelent meg első cikke a Nemzeti Sportban.

Szöllősi György ezt követően a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtóosztályát vezette, majd a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója volt, annak 2007-es indulásától kezdve 2014-ig. A magyar FourFourTwo magazin főszerkesztője 2010 óta. Tavaly választották meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének - idézi a kiadó közleményét a napi.hu .

Buzgó József, a sportnapilap korábbi főszerkesztő stratégiai sportkapcsolati menedzserként folytatja tovább munkáját a Mediaworks-nél.

A kiadónál további személycserék is történtek, Szakács Árpádot nevezték ki például a megyei lapok központi szerkesztőségének élére. Székely előbb a Nagy Magyarország, később a Történelemportál című folyóiratokat adta ki, majd a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány főigazgatójaként ő kezdeményezte a Szabó Ervin fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását. A napilapos újságíráshoz mindössze néhány hete tért vissza: október elsején lett a Magyar Idők munkatársa. 

Szerző