Orbán: most esély van újragombolni kabátot

Publikálás dátuma
2016.11.21. 18:07
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Közös kormányzati csúcsot tartott a dél-szerbiai Nisben a magyar és a szerb kormány. Aleksandar Vucic miniszterelnök szerint történelmi csúcson vannak a két ország kapcsolatai. Orbán Viktor kijelentette: meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól.

Történelmi csúcson vannak a magyar-szerb kapcsolatok, és a közös kormányülésekkel azt az üzenetet közvetíti a két ország, hogy a kapcsolat további elmélyítésére törekszik az élet minden területén - jelentette ki a közös kormányzati csúcson tartott megnyitó beszédében Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök hétfőn, a dél-szerbiai Nisben. A szerb kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a közös kormányülés, valamint az üzleti fórum a politikai, a gazdasági, de a magyar és a szerb nép közötti nemzeti kapcsolatokat erősíti.

A két kormány közötti tárgyalások kiindulópontjának nevezte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, és a két ország együttműködik a migrációs válság megoldásában, valamint a terrorizmus elleni harcban. A fontosabb közös infrastrukturális projektek között a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, valamint több szerbiai autópálya kiépítését említette. Mint mondta: ezek az utak Szerbián keresztül vezetnek, de voltaképpen Magyarországot kötik össze Bulgáriával, Törökországgal, Macedóniával, Görögországgal, Koszovóval és Albániával.

A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő a csúcs alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte: ahová tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és" a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak". Orbán kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá. Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja. A migráció viszont teljesen más, amelyben, ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani - magyarázta. Úgy látja, ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahová törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet.

A kormányfő beszélt az amerikai elnökválasztásról is. Mint mondta: most esély van "újragombolni kabátot", hogy jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog. Mint kifejtette, több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában az eddig tapasztaltnál. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő "minden jónak tudója", minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket. Remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk. Kifejtette: a "sajátos közép-európai lelkiség" nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás. Európában is változások kellenek, "mert elegünk van a kioktatásból, abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket. Meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól". Most könnyebb lesz a dolgunk, mint korábban, és nagy reményekkel nézünk az Egyesült Államokban várható változások elé - tette hozzá.

Az utóbbi években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre - mondta a magyar-szerb kapcsolatokról. Emlékeztetett: Magyarországnak jó és rossz tapasztalatai is vannak a külföldi beruházókkal, és a jók ahhoz kapcsolódnak, amikor a befektetők egyeztették terveiket a magyar gazdaságstratégiával, és hosszú távon fennmaradó befektetések jöttek létre, amelyek nyereségesek voltak, és a magyarok elfogadták őket. Mi is így csináljuk most, és csak olyan területeken lesznek magyar befektetések, amelyek szolgálják Szerbia érdekét, kapcsolódnak az itteni gazdaságstratégiához - közölte. Orbán egyúttal azt kérte, hogy küldjenek szerb befektetőket Magyarországra. Orbán hangsúlyozta: Szerbia szívügyének tekinti az országban élő magyarokat, messze kiemelkedik Európában a kisebbségeket támogató politikájával, és a Magyarországon élő szerbek is számíthatnak a magyar kormányra.

A miniszterelnök megjegyezte: megtekintették az épülő a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely bár Szerbiában épül, Magyarországnak is fontos. Orbán arra is kitért, hogy két határátkelőt nyitnak, továbbá az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a gázellátás terén is. Szerbia ma Magyarországon keresztül juthat gázhoz, és Magyarország miatt egyszer sem került veszélybe az ország gázellátása, ezt vállaljuk a jövőben is - közölte. Hozzátette: ha Szerbia gázt akar tárolni, az is megoldható Magyarországon. Megjegyezte: a Déli Áramlat gázvezetéket ugyan Brüsszel egyelőre megvétózta, de mindkét ország érdeke, hogy előbb-utóbb meglegyen a vezeték.

Szerző

"Hazudott" a Fidesz

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a nyári gyermekétkeztetésről beszélt a Parlament hétfői ülésén. A szocialista politikus kifejtette: míg a kormány elismerte, hogy az elmúlt nyáron mindössze 140 ezer gyermek kapott ingyenes étkezést, addig a Fidesz egy közleményében azt "hazudta", hogy az ellátottak száma több mint 200 ezerre nőtt. Azért kapott kevesebb gyermek étkezést a szünidőben, mert szűkítették a jogosultsági kört - mondta a képviselő.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre azt felelte, hogy a szocialisták idején sem az őszi, sem a téli, sem a tavaszi szünetben nem volt ingyenes gyermekétkeztetés. Ezzel szemben a kormány ezekben a szünetekben 208 ezer gyermeknek tette lehetővé az étkezést, ennyien vannak a jogosulti körben. Közülük körülbelül 140 ezer gyermek után igényelték a szülők az ingyenes étkezést nyáron, de a fedezet mindenkinek biztosított - közölte.

Bangóné Borbély Ildikó nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban jóváhagyta: 107 igen szavazattal, 30 nem ellenében.

Szerző

A Való Világ a mérce a Médiahatóságnál

"Való Világ-barométerrel" lép fel az aggályos tartalmak tudatosítása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a http://adattar.nmhh.hu/vv/vv8 cím alatt - áll az NMHH közleményében.

Az NMHH a televíziózás idén húszéves nemzetközi napján felhívja a figyelmet arra, hogy a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférésen túl a tévénézők kezében ott a távirányító, azaz a döntés, a szabad műsorválasztás joga, és ezzel együtt a káros tartalmak elkerülésének lehetősége.  Az ENSZ kezdeményezésére a tévétársaságok ezen a napon olyan magasabb témákról ejtenek szót műsorrendjükben, mint a béke, az együttműködés, a fejlődés - áll a közleményben.

A hatóság a kifogásolható jelenetek sorozatos vetítését elsősorban a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni sebezhetősége miatt még a jogszabályok betartása mellett is aggályosnak tartja. A Való Világ 8 - és általában a valóságshow-k - esetében ez azért különösen fontos, mert a műsor nézettségi mutatói a 13-17 éves korosztályban a legmagasabbak - írják. 

A tájékoztatás szerint a kizárólag az esti kiadásokra fókuszáló "VV-barométer" az előző sorozatok tapasztalatait felhasználva hat kategória - a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás - mentén vizsgálja a valóságshow nyolcadik sorozatát, amely augusztus 27. óta, várhatóan jövő év februárjáig látható az RTL 2-n.

Az NMHH célja a barométerrel az, hogy a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutatva bemutassa a morálisan aggályos tartalmak sűrű megjelenését, és látványosan szemléltesse azok gyakoriságának nézettségi trendekkel összekötött elmozdulásait. A programban előforduló káros motívumok elemzése kvantitatív módszeren alapul, így lehetőséget ad az időbeli változások kimutatására, valamint a folyamatos összehasonlításra is - jegyezték meg.

Összegzésük szerint november közepéig, a Való Világ 8 sorozatának félidejében a káromkodásrekordot egy óra alatt 113 trágár kifejezés elhangzásával a szeptember 20-i adás tartja, de az NMHH honlapjáról elérhető barométer több korábbi valóságshow-val kapcsolatos kimutatást is tartalmaz.

A korábbi évadokhoz hasonlóan ebben a műsorsorozatban is sok szexualitás, obszcén kiszólás, dohányzás, alkoholfogyasztás jelenik meg, amelyek statisztikáját hétről hétre nyilvánosságra hozza honlapján annak érdekében, hogy a hatósági eljárásokon túlmutatva is felhívja a figyelmet az ártalmas tartalmak negatív hatásaira és a józan médiafogyasztásra.

Megemlítik: a cigarettafogyasztás megjelenítésében 23 a rekord (október 11.), a direkt alkoholfogyasztásban a második nap (augusztus 28.), amikor 42 jelenetben tűnt fel ivászat a képernyőn. "Nem mondhatni, hogy a villalakók és a szerkesztők túlzottan szemérmesek volnának, hiszen már a második napi adásban 22 alkalommal jelent meg meztelenség. Az erotikus, szexuális tartalmú jelenetek rekordja 29 megjelenés (szeptember 18.)" - olvasható a kutatás összegzőjében.

A vizsgálati metodikáról szólva jelezték: a használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jeleneteket annyiszor regisztrálják, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok - azaz előfordulások - átlagolásával számítják ki. 

A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaznak eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák törvényi kritériumrendszere, illetve a médiatanács ajánlásában foglaltak alapján végzik a munkatársak - olvasható az NMHH tájékoztatásában.

Jelezték: szoros összefüggésük miatt a szexualitás és a meztelenség megjelenését egy kategóriába vonja össze a vizsgálat, a szexualitás szóbeli és képi megjelenését egyaránt ide számítva.

A korhatárkarika nem díszítőeleme a képernyőnek, hanem a nézőnek szánt fontos információ - hívja fel közleményében a figyelmet a hatóság, amely arra is kitér: mivel a Való Világ-műsorszám szolgáltatója luxemburgi joghatóság alá tartozik, a médiatanács csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben. Egyben emlékeztetnek: amióta a műsor az RTL 2-re került, a médiatanács már négy alkalommal fordult az európai hatóságokhoz részben a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések miatt is. 

Szerző