Előfizetés

Díjazták a Mancsot és a Tiszta szívvelt

Publikálás dátuma
2016.11.22. 06:47
Mancs rátermett kutya volt
Pejó Róbert Mancs című alkotása a legjobb gyerekfilmnek járó díjat hozta el egy finnországi fesztiválról, a Tiszta szívvelért pedig Till Attila vehette át a legjobb rendező díját Szkopjéban, az európai filmeket felvonultató Cinedays fesztiválon. 

A finnországi Ouluban a 35. gyerek és ifjúsági filmfesztivál Starboy-díjáról gyerekekből álló zsűri döntött. A fiatal ítészek méltatták a Mancs izgalmas történetét, továbbá a címszereplő négylábú "jellemfejlődését". A mozifilm a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól, történetét pedig az igazi Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájának élete ihlette.

Till Attila Oscar-díjra is nevezett filmjéért a macedón fővárosban november 10. és 19. között megrendezett Cinedays fesztiválon vehette át a legjobb rendezőt illető Ezüst Csillag díjat, amelyről nemzetközi szakmai zsűri döntött. A Tiszta szívvelt eddig mintegy 20 ország vezető nemzetközi filmes seregszemléje tűzte műsorra és 13 rangos elismerést nyert el.

Lezuhant gép - Az áldozatok rokonai is keresik a roncsokat

Madagaszkárra utaznak a két és fél évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt malajziai repülőgép utasainak hozzátartozói, hogy a roncsok után kutassanak, és fényt derítsenek a katasztrófa okaira.

A hétfős csapat december 3-tól 11-ig lesz a szigeten, és megpróbálja majd a helyieket rábírni arra, hogy vegyenek részt ők is a roncsok felkutatásában. Ausztrália, Kína és Malajzia 146 ezer négyzetkilométeres területen keresi a roncsokat, a kutatás költsége 160 millió dollár (47 milliárd forint).

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel azután, hogy felszállt Kuala Lumpurban.

Megbocsátható az abortusz

Ferenc pápa véglegesen az összes római katolikus papra kiterjesztette hétfőn a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök és a különleges gyóntatópapok kiváltsága volt.

A katolikus egyházfő az irgalmasság szentévének vasárnapi lezárulása után kiadott "apostoli levélben" tájékoztatott a változtatásról. A pápa az abortusz megbocsátását ideiglenesen már kiterjesztette az összes papra a tavaly december 8-án kezdődött és november 20-án véget ért különleges időszak idejére, de mostani bejelentésével végleg érvényben hagyta a rendelkezést.

Ferenc pápa ugyanakkor elmondta: amilyen határozottan csak lehet, újra le akarja szögezni, hogy az "abortusz súlyos bűn, mivel egy ártatlan életnek vet véget".