Sztrájkra készülnek a szociális szférában

Folytatja a december 5-re tervezett szociális ágazati sztrájk előkészítését a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), bár szerdán tárgyalóasztalhoz ülnek a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárral a 30 százalékos bérkövetelés részleteiről egyeztetni.

A hírt azt követően jelentette be a szakszervezetet vezető Boros Péterné, hogy az utóbbi napokban, sőt még a hétvégén is folytatódott a pengeváltás a humántárcával a sztrájkszervezés jogszerűségével kapcsolatban. A várható sztrájktárgyaláson a kormányt képviselő Nyitrai Imre múlt pénteken még közleményben állította, hogy nem kaptak hivatalos bejelentést a munkabeszüntetés terveiről, márpedig a jogszabályok értelmében ágazati sztrájk e nélkül nem indítható. Az MKKSZ elnöke ezzel szemben tegnapi sajtótájékoztatóján dokumentumokkal igazolta, hogy időben bejelentették a szervezés megkezdését, bár az elektronikusan és hivatalos levélben is megerősített tájékoztatás állítólag nem jutott el az államtitkárságra. A technikai vis major helyzetet telefonon tisztázta a két vezető, így holnap le tudnak ülni a tárgyalóasztalhoz.

Más kérdés, hogy a sztrájk bejelentése óta eltelt néhány napban a kormány drasztikus lépésekre szánta el magát, ami óvatosságra inti az érdekvédőket. Azon ugyanis lehet vitázni, mennyire etikus a kabinet részéről, hogy az egyik fontos érdekvédelmi követelés teljesítése mellett másoktól megvon megszerzett jogokat. Lázár János kancelláriaminiszter és Balog Zoltán, a humántárca vezetője egyéni indítványa alapján a parlament a héten már tárgyalhatja is, hogy munkaszüneti nap legyen a szociális munka november 12-i ünnepnapja. A javaslatot nyilván elfogadja majd a Fidesz-többség, hiszen a látszólagos gesztus mellett azt is belevették a jogszabály tervezetébe az említett vezetők, hogy szűnjön meg a köztisztviselők napján eddig járó szabadnap. A cinikus megoldás sajnos nem más, mint az utóbbi körben nagy támogatottságot élvező, de a szociális területen kicsinek számító MKKSZ megregulázása.

Szerző

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.