Előfizetés

Sztrájkra készülnek a szociális szférában

Folytatja a december 5-re tervezett szociális ágazati sztrájk előkészítését a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), bár szerdán tárgyalóasztalhoz ülnek a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárral a 30 százalékos bérkövetelés részleteiről egyeztetni.

A hírt azt követően jelentette be a szakszervezetet vezető Boros Péterné, hogy az utóbbi napokban, sőt még a hétvégén is folytatódott a pengeváltás a humántárcával a sztrájkszervezés jogszerűségével kapcsolatban. A várható sztrájktárgyaláson a kormányt képviselő Nyitrai Imre múlt pénteken még közleményben állította, hogy nem kaptak hivatalos bejelentést a munkabeszüntetés terveiről, márpedig a jogszabályok értelmében ágazati sztrájk e nélkül nem indítható. Az MKKSZ elnöke ezzel szemben tegnapi sajtótájékoztatóján dokumentumokkal igazolta, hogy időben bejelentették a szervezés megkezdését, bár az elektronikusan és hivatalos levélben is megerősített tájékoztatás állítólag nem jutott el az államtitkárságra. A technikai vis major helyzetet telefonon tisztázta a két vezető, így holnap le tudnak ülni a tárgyalóasztalhoz.

Más kérdés, hogy a sztrájk bejelentése óta eltelt néhány napban a kormány drasztikus lépésekre szánta el magát, ami óvatosságra inti az érdekvédőket. Azon ugyanis lehet vitázni, mennyire etikus a kabinet részéről, hogy az egyik fontos érdekvédelmi követelés teljesítése mellett másoktól megvon megszerzett jogokat. Lázár János kancelláriaminiszter és Balog Zoltán, a humántárca vezetője egyéni indítványa alapján a parlament a héten már tárgyalhatja is, hogy munkaszüneti nap legyen a szociális munka november 12-i ünnepnapja. A javaslatot nyilván elfogadja majd a Fidesz-többség, hiszen a látszólagos gesztus mellett azt is belevették a jogszabály tervezetébe az említett vezetők, hogy szűnjön meg a köztisztviselők napján eddig járó szabadnap. A cinikus megoldás sajnos nem más, mint az utóbbi körben nagy támogatottságot élvező, de a szociális területen kicsinek számító MKKSZ megregulázása.

Junior Prima - Ők a sajtó kategória díjazottjai

Publikálás dátuma
2016.11.21. 13:29
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Átadták az idei Junior Prima-díjakat sajtó kategóriában hétfőn Budapesten. Az ünnepségen Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, a kategória zsűrielnöke azt hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet példája is mutatja, hogy mekkora szerepe van napjainkban a sajtónak.

"Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani" - fogalmazott, hozzátéve, az, hogy van egy jó ötlet, termék, program, "az önmagában még nagyon kevés", ha az nem jut el azokhoz, akiknek szól.

Mint mondta, 2014-ben, amikor a KAVOSZ elvállalta a kategória támogatását, "mi sem gondoltuk volna, hogy ennyi tehetséges lány és srác van ebben az országban". Több év teljesítményét ismerték el a félszáz jelölt közül kiválasztott hét újságíró díjazásával - közölte.

Jelezte: azért is szálltak be két esztendővel ezelőtt a programba, mert céljuk, hogy visszaadjanak valamit annak a közösségnek, amelytől kapnak is. A kétmillió forintos pénzjutalommal járó díj valódi elismerés a fiatal tehetségek számára - tett hozzá.

"Szeretnénk, ha ezeket a fiatalokat a teljes hazai média a fókuszba állítaná, azt szeretnénk, hogy ezek az emberek olyan példát kapjanak és olyan példát mutassanak, hogy mindenki azt érezze: van egy ösztönzője, (...) van egy olyan gondolkodás- és mentalitásbeli húzóerő, amit ezek a srácok megadtak nekik" - mondta Krisán László.

Az idén a díjazottak között volt Rátonyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető (MTVA). Mellette Bolcsó Dánielnek, Fábián Tamásnak, Kovács Bálintnak (mind Index), Sarkadi Zsoltnak (444), Turzó Ádámnak (Portfolio) és Urfi Péternek (Magyar Narancs) ítélték oda az elismerést a zsűri tagjai.

A testület munkájában részt vett Gazsó L. Ferenc MTI-igazgató (Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.), Vaszily Miklós vezérigazgató (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap), Vitray Tamás, Kálmán Olga és Krizsó Szilvia televíziós újságíró, Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára és Krisán László.

Hans Zimmer újra koncertet ad Budapesten

Publikálás dátuma
2016.11.21. 06:46
A legendás Hans Zimmer örömmel tér vissza a magyar fővárosba is FOTÓ: EUROPRESS/GETTYI IMAGES
Hans Zimmer Oscar-díjas filmzeneszerző tavalyi nagy sikerű koncertsorozata után 2017 májusában ismét visszatér Európába, június 1-jén Budapesten is fellép zenekarával, közölték a szervezők. 

Az oroszlánkirály dallamiért 1995-ben Oscar-díjat nyert és ezt leszámítva még kilenc alkalommal Oscar-díjra jelölt Zimmer saját tizenöt fős stúdiócsapatával és szimfonikus zenekarral, valamint egy kórussal lép színpadra, tehát több mint hatvan zenész játszik a koncertjén. A jövőre 60. születésnapját ünneplő muzsikus több mint száz filmhez komponált zenét, legújabb művei a BBC Bolygónk, a Föld című sorozatának második évadában, és a II. Erzsébet brit királynőről szóló, Netflixen futó The Crown című szériában hallhatóak.

A kétrészes produkció első felében a Gladiátor, Az oroszlánkirály, A Karib-tenger kalózai című filmek dallamai csendülnek fel, a második részben pedig többek között A sötét lovag - Felemelkedés és az Eredet című film zenéinek feldolgozása hallható a rock- és popzene világából érkező vendégekkel. Zimmer maga is több hangszeren játszik, például gitározik és bendzsózik.

"Mindig is arra vágytam, hogy egy hasonló koncertkörutat csináljak, és nagyon lelkes vagyok, hogy a nyugati-parti és az ausztrál előadásokat követően visszatérünk Európába, ahol idén tavasszal rengeteg csodálatos élményben volt részünk" - idézték a német származású Zimmer nyilatkozatát a koncert szervezői.