Összeül a Magyar Állandó Értekezlet

Publikálás dátuma
2016.11.22. 15:23
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
A Magyar Állandó Értekezlet jövő heti ülésének előkészítése jegyében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden az Országházban - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A romániai parlamenti választások is aktualitást adtak a megbeszélésnek, ennek kapcsán a tárgyaló felek elégedetten állapították meg, hogy a jelöltállítás és a választási felkészülés terén megvalósult a magyar összefogás.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor fontosnak nevezte, hogy a román törvényhozásban erős magyar képviselet legyen - mondta Havasi Bertalan. A keddi tárgyaláson áttekintették a magyar állam támogatásával megvalósuló, a romániai magyarság érdekeit szolgáló fejlesztések állását, végül Kelemen Hunor szatmárnémeti látogatásra hívta meg a magyar kormányfőt; erre a programra várhatóan még ebben az évben sor kerül - közölte a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Szerző

A jobbik alkalmasnak tartja az új alkotmánybírákat

A Jobbik az alkotmánybírókat jelölő eljárás miatt nem vett részt a keddi szavazáson, a megválasztott tagokat azonban alkalmasnak tartja a feladatra - közölte Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes.

Az ellenzéki politikus méltatlannak nevezte, hogy a Jobbikot "kirekesztették" abból, hogy formális keretek között elmondhassa véleményét. Szerinte nem korrekt, hogy csütörtök délután értesültek az egészről, s kedden már szavazás is volt.

Staudt Gábor közölte: az alkotmánybírókat személyükben alkalmasnak tartják a feladatra, azonban a jogásztársadalomban lettek volna olyanok is, akik a Jobbik értékrendjét meg tudták volna jeleníteni, róluk is lehetett volna egyeztetéseket folytatni.

A jobbikos politikus jó munkát kívánt a tagoknak és az elnöknek, s közölte: független és a törvényeknek alárendelt döntéseket vár tőlük.

Szerző

Csúnyán összeszólalkoztak az LMP és a DK politikusai

A DK politikusa kollaboránsnak nevezte az LMP-t az alkotmánybírák megválasztása miatt, az LMP azonban hazugsággal vádolta a pártot és kiállt a kedden megválasztott tagok mellett.

Varju László, DK alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a szavazással tovább nő a kormány hatalma, ami ellentétes az ország érdekeivel és azokéval, akik le akarják váltani. Értékelése szerint az LMP "kiiratkozott az ellenzéki pártok soraiból", ezért - mint mondta - jelképesen fideszes párttagkönyveket ajánl a két társelnöknek, akik meg is jelentek a sajtótájékoztatón a teljes LMP frakció kíséretében. Ezt Szél Bernadett társelnök azzal indokolta, hogy szeretnének válaszolni a DK kérdéseire, s kíváncsiak, mi alapján használnak olyan súlyos jelzőt, mint például a kollaboráns.

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke azt mondta: ha lesz olyan tény, ami megkérdőjelezi a független ítélethozatalt, akkor elgondolkodik, azonban most védelmére kel a bíráknak. Kifejtette: a DK az elmúlt napokban csak a bírák és a párt elleni hangulatkeltéssel foglalkozott. Szerinte az ellenzékkel ma az a baj, hogy egymástól szeretne elvinni szavazatokat és nem a kormánytól.

Varju László válaszul alkalmatlannak nevezte a megválasztott tagokat, bírálva Schanda Balázs egyházzal kapcsolatos egyik írását, továbbá Szabó Marcel és Horváth Attila személyét.

Szél Bernadett ugyanakkor azt felelte: a kormány akkor is működött volna, ha az Alkotmánybíróság kevesebb taggal folytatja munkáját, most viszont van esély arra, hogy az emberekhez közelebb álló döntések szülessenek. Megjegyezte azt is, hogy a DK maga is több alkalommal fordult az Ab-hez, ezt azonban Varju László visszautasította.

A vitán megjelent Schiffer András, az LMP volt társelnöke is, aki hazugsággal vádolta a DK-t, majd sorra vette és visszautasította a bírák személyét ért kifogásokat. Egyúttal hitványnak és alávalónak nevezte, amit a DK tesz. "Gyakorlatilag egyházellenes indulatokat szítanak fel, azt csinálják, amit az AVH-s szellemi elődeik" - fogalmazott.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője visszautasította a DK vádjait, mondván: a Demokratikus Koalíció nem tudja elképzelni, hogy van egy olyan parlamenti párt, amely az elvei szerint politizál.

Szerző