A közrádió több vezetője ellen indult eljárás Romániában

Bűnvádi eljárást indított a bukaresti első kerületi ügyészség szerdán Ovidiu Miculescu, a Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója ellen, akit - a közszolgálati médium más jelenlegi és volt igazgatótanácsi tagjaival együtt - hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak.

Múlt szerdán több házkutatást is tartottak az ügyészek a SRR, illetve egym a médiummal üzleti kapcsolatban álló utazási iroda telephelyein. Az ügyészek azt gyanítják, hogy 2011 júliusa és 2014 januárja között a terheltek törvénytelenül kötöttek közbeszerzési szerződéseket bizonyos cégekkel, 400 ezer lejnyi (28 millió forint) jogosulatlan haszonra téve szert ezek nyomán - közölte az Agerpres hírügynökség. A Romania Libera című lap úgy értesült, hogy az összegből első osztályú repülőjegyeket vásároltak Miculescunak és a rádió más vezetőinek.

A  tizenegy gyanúsítottat érintő ügyben többek között Demeter András volt elnök-vezérigazgató, jelenlegi igazgatótanácsi tag is érintett, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölt a testületbe. Demeter a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva korábban elutasította az ügyészek vádjait, miszerint az igazgatótanácsi tagok törvénytelen haszonban részesültek volna döntéseik révén.

Minden igényelt szolgáltatást törvényesen megkötött civil szerződés előzött meg, amely a munkavégzést és kifizetést lehetővé tette - hangsúlyozta a SRR volt elnök-vezérigazgatója. Az ügy mind a 11 gyanúsítottját rendőrök állították elő a múlt heti házkutatás alkalmával, az első kerületi ügyészség azonban nem kezdeményezett ellenük más kényszerintézkedéseket.

Szerző

Milliárdos nőt választott Trump oktatási miniszternek

Betsy DeVos személyében michigani politikusnőt választott Donald Trump oktatási miniszternek. Az 58 éves asszony el is fogadta a felkérést. DeVos eddig az Amerikai Szövetség a Gyermekekért nevű szervezet elnöke volt, s arról ismert az Egyesült Államokban, hogy szervezete határozottan küzdött és küzd a szabad iskolaválasztás jogáért, s azért, hogy egy speciális program keretében közpénzt is biztosítsanak családoknak arra, ha gyermekeiket magániskolába akarják beíratni. Betsy DeVos "briliáns és szenvedélyes szószólója az oktatás ügyének" - írta közleményében Donald Trump, leszögezve, hogy a leendő miniszter irányításával majd alapjaiban reformálják meg az oktatási rendszert. 

A korában a michigani Republikánus Párt elnökeként is tevékenykedő, milliárdos DeVos kiválasztása azt is jelezheti, hogy Donald Trump tartja magát választási ígéretéhez, miszerint olyan átfogó oktatási reformot akar, amely jelentős mértékben kiszélesíti az iskolaválasztási lehetőségeket. Ennek a speciális programnak a kidolgozását egyébként éppen a Betsy DeVos elnökölte szervezet vállalt oroszlánrészt.

Mindazonáltal az asszony korábban nem tartozott Trump támogatói közé, családja - amely a nagy republikánus adományozók egyike - nem adott egyetlen krajcárt sem a Trump-kampányra, sőt, maga Betsy DeVos még a tavasszal azt nyilatkozta, hogy Donald Trump nem jeleníti meg a Republikánus Pártot, ő pedig nem is Trumpra, hanem John Kasich ohiói kormányzóra voksolt az elnökjelölt-állító konvención. Betsy DeVos a második nő a megválasztott elnök leendő kormányában. Donald Trump szerdán reggel ENSZ-nagykövetnek választotta Nikki Haley dél-karolinai kormányzót, aki szintén az egyik nagy bírálója volt a kampányban. 

Szerdán Facebook-oldalán Ben Carson - korábban a republikánus elnökjelöltségért küzdő orvosprofesszor - is jelezte, hogy valószínűleg tagja lesz a Trump-kabinetnek. Carson korábban elhárította az esetleges felkéréseket, arra hivatkozva, hogy már nem szívesen vállalna ilyen, hivatali kötöttségekkel járó feladatot. Most arról írt, hogy a városfejlesztési és építési ügyekért felelős tárca irányítója lehet.

Szerző

Több száz Viagrát vásárolt az államfő hivatala

Publikálás dátuma
2016.11.23. 21:21
Thinkstock fotó
“Hegyi betegség ellen” vásárolt több száz Viagra-tablettát saját bevallása szerint Pak Gun Hje dél-koreai államfő hivatala. Egy ellenzéki képviselő hozta nyilvánosságra a 360 tabletta és utánzatkészítmény megvásárlásának tényét - adja hírül a Hiradó.hu.

A potencianövelő szereket egy éve vásárolták, hogy Pak Afrika magasan fekvő vidékeire vezető utazására előkészüljenek. A pirulákat végül nem használták – közölte szerdán az államfő szóvivője. Az államfő Etiópiába, Ugandába és Kenyába utazott, amely országok fővárosa 1000-2000 méterrel a tengerszint felett fekszik. Dél-Koreában azt tartják a szerről, hogy védelmet nyújt a magaslati területeken jelentkező betegség ellen. Az ottani orvosok gyakran írják fel például hegymászóknak is.

A pirulavásárlásról szóló híreket nagy érdeklődés övezi a kelet-ázsiai országban Pak egyik bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil politikai korrupciós botránya miatt is. Hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emeltek ellene és az államfő két tanácsadója ellen vádat vasárnap. A vádhatóság azt gyanítja, hogy az elnök összejátszott velük, de ő nem vonható felelősségre, mert az alkotmány jogi mentességet biztosít számára.

Azt róják a vádlottak terhére, hogy nyomást gyakoroltak az ország legnagyobb vállalataira, hogy jelentős, összességében mintegy 65,6 millió dollárnak megfelelő összeget utaljanak át az elnököt érintő botrány középpontjában álló két nonprofit alapítványnak.

Szerző