Előfizetés

Tarsoly kitálalt - Az MNB visszavág: büntetőfeljelentést tesz

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) büntető feljelentést tesz Tarsoly Csaba, a Quaestor volt elnök-vezérigazgató ellen a jegybankkal, illetve annak tisztségviselőivel szemben napvilágot látott "a rágalmazás és becsületsértés tényállításait kimerítő valótlanságai miatt" - közölte a jegybank.

A közleményben a MNB visszautasította a Magyar Narancs hetilapban csütörtökön megjelent - a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt - Tarsoly Csabával készült interjúban, a volt elnök-vezérigazgatónak "az MNB-vel vagy annak tisztségviselőivel kapcsolatosan megfogalmazott valótlan állításait".

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az MNB 2015 tavaszán, alig 15 hónappal a pénzügyi felügyeleti jogkör átvételét követően, megújított felügyeleti módszertani vizsgálataival több mint 15 éves visszaélés-sorozatra derített fényt három befektetési szolgáltató, a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária brókercégeinél. A jegybank ezt követően folyamatos információnyújtással segítette a nyomozó- és vádhatóságokat, valamint a bíróságot a brókercégeknél történtek feltárásában, az érintett vezetők, tulajdonosok felelősségének tisztázásában. Az MNB szakmai közreműködésének is köszönhető, hogy a jogalkotó törvényi előírásokban szigorította meg a piacon tevékenykedő befektetési szolgáltatók védelmi vonalait és felügyelésüket - írják a dokumentumban.

A jegybank közölte, hogy "az interjúban megjelent hamis állítással szemben" Tarsoly Csaba 2015. március 9-én tett vallomásának jegyzőkönyvben való azonnali rögzítéséhez az MNB alelnöke ragaszkodott, erre a meghallgatás során sor is került. A jegybank a Tarsoly Csaba által elmondottakról és az aznap a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. (QÉP) székhelyén végzett helyszíni vizsgálat tapasztalatairól a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját még aznap, azonnal tájékoztatta.

A vádlott kijelentésével ellentétben az MNB alelnöke "határozatlanság" helyett a valóságban tisztázó kérdéseket tett fel a Quaestor Financial Hrurira (Hrurira) állítólagos - s mint utóbbi kiderült, hamis - "öncsődjét" március 9-én bejelenteni kívánó Quaestor-vezetőknek. A Hrurira jegybank által ismert adatai azonban ezeket az állításokat nem támasztották alá, ezért indokolt volt az állításuk alátámasztására szolgáló adatok, információk, analitikák bekérése.

A jegybank szerint valótlan Tarsoly Csaba azon állítása is, hogy az MNB március 9-i, a QÉP-nél lefolytatott helyszíni célvizsgálata azt állapította volna meg, hogy az ügyfelek vagyona maradéktalanul megvan. A valóságban a jegybank e napon azt tárta fel, hogy a QÉP-nél jelentős, mintegy 150 milliárd forintnyi ügyfélvagyon hiányzik.

Az MNB szerint félrevezető a vádlottnak az az állítása, hogy a Hrurira vagy más Quaestor-kibocsátó számára az MNB 440 milliárd forintnyi kötvény-kibocsátást engedélyezett volna hosszú éveken át. A valóságban a pénzügyi felügyelet nem hagy jóvá kötvénykibocsátásokat, kizárólag azt ellenőrzi, hogy a kötvény-kibocsátási tájékoztatók felhívják-e az ügyfelek figyelmét a kockázatokra. Az uniós felügyeleti hatóságoknak nincs jogkörük a kibocsátók gazdasági működésének megítélésére.

Megjegyzik azt is, hogy az MNB egyetlen, 70 milliárd forintos kötvény-kibocsátási tájékoztató közzétételét hagyta jóvá 2014-ben - ezt megelőzően a feladatot a PSZÁF végezte - a kiadott határozat pedig teljes mértékben jogszerű volt.

lásd még: Tarsoly Csaba borít - "Kaptam egy ígéretet megfelelő helyről"

Szálló por - Nyíregyházán már "veszélyes" a levegő

Publikálás dátuma
2016.11.24. 12:39
Forrás: Google Earth
A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán veszélyes, négy másik településen - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben - egészségtelen a levegő minősége. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának csütörtöki adatai szerint északkeleten a legmagasabb a légszennyezettség. Nyíregyházán a legutóbbi 48 órában a szálló por (PM10) koncentrációja meghaladta a 100 mikrogramm köbméterenkénti határértéket, emiatt érvénybe lépett a riasztási fokozat. 

Parillák Gabriella, a város polgármesteri hivatalának sajtófőnöke azt mondta: a levegő szennyezettsége miatt változatlanul azt kérik a lakosságtól, hogy kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást, csak a déli órákban szellőztessék az épületeket, utazásaikhoz a saját járműveik helyett lehetőleg a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe, a lakóházak fűtésénél pedig részesítsék előnyben a gáztüzelést. A levegő tartós kitisztulását a hétfőn viharos széllel érkező hidegfront hatásától várják a szakemberek.

Az OKK környezet-egészségügyi igazgatóságának adatai szerint a szálló por magas koncentrációja miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben egészségtelennek, Salgótarjánban és Egerben kifogásoltnak számít a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön elsősorban a Kisalföld térségében lesz élénk, néhol erős a szél. Pénteken és szombaton többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Zsidó gimnáziumot nyit Óbudán az EMIH

Kéttannyelvű zsidó gimnáziumot nyit 2017 szeptemberében Óbudán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - közölte a szervezet. A felmenő rendszerben induló, 1+4 osztályos Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnáziumban a tervek szerint kis létszámú osztályokban tanulnak majd a diákok. A vallási tárgyakat angolul, a világi tantárgyakat magyarul oktatják majd, emellett idegen nyelvként a teljes képzés során tanítják a héber nyelvet is.

A saját kerettantervet kifejlesztő intézmény a magas szintű angol képzés mellett külföldi tanulási programokat és továbbtanulási lehetőséget is biztosít a diákjai számára. Szilánk Zsuzsa, az iskola operatív igazgatója kiemelten fontosnak tartja, hogy a gimnázium egyszerre biztosítson magas színvonalú világi oktatást, vallási ismereteket és anyanyelvi szintű angol nyelvtudást a tanulók számára, mindezt egy jó hangulatú közösség keretei között - olvasható a közleményben.

Az iskola már működő honlapja szerint a gimnázium a volt Óbudai Önkormányzati Iskola Tímár utcai épületben kap helyet. A több mint 2000 négyzetméter hasznos területű épületet a 2016-2017-es tanévben teljesen felújítják és korszerűsítik. A közlemény szerint az EMIH kiemelten fontosnak tartja az oktatást, a jövő generációjának képzését. A szervezet 1996 óta működő óvodája 2009-ben bővült a Bét Menáchem oktatási központtá. Az intézmény héber-magyar kéttannyelvű bölcsőde, óvoda és általános iskola is egyben.

A felnőtteknek a 2003 óta működő Zsidó Tudományok Szabadegyeteme nyújt lehetőséget a zsidó tudományok megismerésére. Kevésbé formális keretek között, a 3 és 12 év közöttiek vasárnapi iskolájában, az Alefkidsben pedig interaktív oktatási módszerek segítségével ismerhetik meg a fiatalok a zsidó hagyományokat, ünnepeket és a héber nyelv alapjait - írták.