Betiltják a mecsetépítést és a muszlim viseletet Ásotthalmon

Publikálás dátuma
2016.11.24. 16:38
Forrás: Facebook/Toroczkai László
Két tartózkodás mellett szerdán megszavazta az ásotthalmi képviselő-testület Toroczkai László jobbikos polgármester javaslatát - írta a Délmagyar. 

A testület döntése nyomán Ásotthalmon nem lehet mecsetet, minaretet építeni, a településen nem énekelhet müezzin. Emellett a nők nem viselhetnek csadort, nikábót vagy burkát, azaz a teljes testet elfedő muszlim viseletet, sem burkinit.

Ásotthalmon emellett tilos minden "propaganda, ami nem férfi és nő kapcsolatán alapuló házasságot, illetve szülő-gyerek viszonyon nyugvó családot hirdet".

Toroczkai az intézkedéseket azzal indokolta, hogy úttörő jelleggel példát akarnak mutatni a többi településnek, illetve így akarják garantálni, hogy az Ásotthalomra költözők fogadják el a helyi közösség "sok évszázados hagyományait".

Szerző

Pont a hétvégén jön a lehűlés - Hó is eshet

Publikálás dátuma
2016.11.24. 16:16
Illusztráció: Thinkstock
A hétvégén felhősebb, borúsabb lesz az ég, helyenként eső, a hegyekben néhol hó is lehet. A leghidegebb órákban mínuszokra is számítani kell, a maximumok több helyen is 10 Celsius-fok felett alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken a köd feloszlása után általában erősen felhős lesz az ég, és az ország északi felén elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Mérsékelt lesz a légmozgás, csak este északkeleten várhatók élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és plusz 5 fok között várható, de északkeleten akár mínusz 2, míg az északnyugati határvidéken akár plusz 7 fok is lehet. A nappali maximumok 7 és 13 fok között alakulnak.

Szombaton is többnyire erősen felhős lesz az ég. Főként az ország déli felén várható helyenként eső. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű.

Vasárnap napközben elszórtan, estétől már csak helyenként várható eső, zápor, északon a hegyekben havas eső, hó is lehet. Sokfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 1-7 fok lehet. Napközben 6-11 fokig melegszik fel a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Szerző

Jóváhagyta fővárosi jelölt-esélyeseit az MSZP

Publikálás dátuma
2016.11.24. 15:47
Az MSZP választmányi ülése Molnár Gyulával és Hiller Istvánnal. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Jóváhagyta budapesti jelöltjeit a 2018-as parlamenti választásra az MSZP - értesült a Népszava. A 18 fővárosi választókerületben 16 reménybeli jelölésre esélyes politikust neveztek meg a szocialisták, kettőről még folynak az egyeztetések.

Az MSZP legnagyobb szervezetének párttanácsa délután döntött a nevekről, de - ahogyan azt az ATV-ben csütörtök reggel Hiller István választmányi elnök is megerősítette -, ha később együttműködésre lépnek a demokratikus ellenzék más pártjaival, a most összeállítandó lista változhat.

Információink szerint a kiválasztás alapelve az volt, hogy azokban a körzetekben, ahol 2014-ben nyerni tudott az összefogás tagjaként az MSZP jelöltje, ott nem cserélnek, a győztest indítják. Forrásaink szerint a párttanács számára nyilvánvaló volt, hogy mindenütt az egyéni választókörzeti felelősök lesznek a jelöltek, ám mert a II.-XII. kerületi körzetben Horváth Csaba a fővárosban szeretne továbbra is politizálni, helyette Tüttő Katát, az elnökség tagját indítanák. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, mint korábban is a 18. kerületben lesz jelölt, vagyis Budafok-Tétényben.

Azt a múlt szombaton jelentette be Molnár Gyula az országos választmány ülésén, hogy a szocialisták még az idén megnevezik jelöltjeiket mind a 106 egyéni választókerületben. Az MSZP elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a lista egyelőre ajánlat, ami nem jelenti azt, hogy a szocialisták nem akarják folytatni a tárgyalásokat a demokratikus ellenzék összefogásban érdekelt többi pártjával. Az ATV-nek adott interjúban a választmányi elnök ehhez hozzátette: meg akarják mutatni, hogy tart a pártban a választási felkészülés. Hiller István arról is beszélt, jó esélyét látja annak, hogy 2018-ban is ő induljon mostani körzete, Kispest és Pesterzsébet képviselői székéért, hiszen háromszor nyert már ott egyéniben, egyszer pedig országos listáról kapott mandátumot.

Emlékezetes, hogy a 18 fővárosi választókerület közül 8-ban győzött a baloldali összefogás. Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP koalícióban az egyetlen nem szocialista nyertes Oláh Lajos, aki DK-s színekben indult 2014-ben.

Szerző