Előfizetés

Az MSZP nem asszisztál a Fidesz és a Jobbik cicaharcához

Az MSZP szerint a Jobbik letelepedési kötvényeket vizsgáló árnyékbizottsága jogilag nem létezik, működésének semmilyen politikai következménye nincs.

Az ellenzéki párt közleményében arra reagált, hogy Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese bejelentette: megkezdte munkáját az árnyékbizottság. A szocialisták úgy fogalmaztak, nem járnak "nem létező fórumokra" és nem asszisztálnak az alaptörvény módosításához. Hozzátették: sokkal szigorúbb javaslatban követelik a letelepedési kötvények eltörlését, mint a Jobbik.

Kiemelték, hogy Vona Gábor pártja az alaptörvény megváltoztatásához köti a letelepedési kötvények eltörlését, "erre pedig a magyar választók többsége nem adott felhatalmazást sem a Jobbiknak, sem pedig a Fidesznek".

Az MSZP ezért "nem vesz részt egy nem létező fórumon, nem asszisztál a Jobbik és a Fidesz jobboldali cicaharcához". A szocialisták arra kérték a jobbikos képviselőket: ha valóban fontos nekik az ország biztonsága és "a fideszes urizáló elit korrupciójának megszüntetése", feltételek nélkül szavazzák meg a szeptemberben benyújtott, "sokkal szigorúbb" MSZP-s törvényjavaslatot a letelepedési kötvények eltörléséről, valamint a kötvényforgalmazók átvizsgálásáról és 75 százalékos megadóztatásáról.

Ezeket a járatokat sűríti a BKK

Sűríti a forgalmasabb közösségi közlekedési járatok menetrendjét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az adventi időszakban.

A közlekedési társaság pénteki közleménye szerint december 21-ig a járatok hétköznap a megszokott menetrend szerint járnak, a hétvégi napokon pedig ismét sűrűbb közlekedéssel könnyítik és gyorsítják az utazást a fővárosban.

Sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességű járművekkel üzemel a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 17-es, a 48-as és az 50-es villamos, a 80-as és a 82-es trolibusz, valamint a 85-ös, a 135-ös, a 158-as, a 162-es és a 162A, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 224-es és a 236-os busz.

A BKK tájékoztatása szerint december 22-én és 23-án a tanítási szünetben érvényes menetrend lesz érvényben, 24-én pedig a szombati napnak megfelelő rendben közlekednek a nappali járatok, de szokás szerint csak 15-16 óráig, utána az éjszakai járatokkal lehet utazni. December 25-én és 26-án az ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

Utazott már állomáspótló ingahajóval?

December 3-ától (szombattól) három hónapon keresztül az M2-es metró mindkét irányban megállás nélkül halad majd át a Kossuth Lajos tér állomáson az MTESZ-székház bontási munkái miatt. A Kossuth Lajos tér a Deák Ferenc tér felől az M2A jelzésű állomáspótló busszal érhető el. Újdonság, hogy a pótlóbuszok mellett a BKK hajójárattal is segíti az utasok eljutását: a Batthyány tér felől a D2 jelzésű állomáspótló ingahajó közlekedik.

A Kossuth tér és környéke a többi, megszokott közösségi közlekedési járattal – a 2-es villamossal, a 15-ös, a 115-ös busszal, a 70-es és a 78-as trolibusszal – a város minden pontjáról továbbra is elérhető. A Kossuth téri metróállomáson hangbemondással, az M2-es metró szerelvényein pedig a kihelyezett tájékoztatókkal segítik az arra közlekedőket. Közleményünkből megtudhatják, a Kossuth Lajos téri metróállomás lezárásának idején Budapest egyes városrészeiből hogyan, miként közelíthetik meg a teret.

Az M2-es metró Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér megállói között közlekedő állomáspótló buszjárat, valamint a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő állomáspótló hajójárat mellett a gyakran induló 2-es villamos, a 15-ös és a 115-ös autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz is közvetlen eljutási lehetőséget kínál a Kossuth térre. A tér tágabb értelemben vett környéke az M3-as metróval, a 9-es és a 105-ös autóbusszal, vagy a 72-es, illetve a 73-as trolibusszal is megközelíthető.