Előfizetés

35 teherautónyi ajándék jött össze a Nyíregyházi Állatparkban

Mintegy húszezren jótékonykodtak a Nyíregyházi Állatpark hagyományos karácsonyi adománygyűjtési akcióján szombaton. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta, hogy az állatkertbe belépők összesen 35 teherautónyi ajándékot vittek magukkal, amelyet 22 családsegítő szervezeten keresztül juttatnak el a rászorulókhoz.

Főként tartós élelmiszereket, felnőtt és gyermekruhákat, játékokat és könyveket vittek magukkal a látogatók, amelyeket az állatpark munkatársai mellett a Kölcsey Ferenc Gimnázium önkéntes munkát végző diákjai gyűjtöttek össze és adtak át a települési család- és gyermekvédelmi központoknak, kistérségi óvodáknak, valamint a Teréz Anya Egyesületnek és a Humán Net Alapítványnak. A szóvivő kiemelte: nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg településeiről, hanem a szomszédos megyékből is érkeztek jótékonykodó látogatók az állatkertbe, akik az ajándékok átadása mellett természetesen megtekinthették a 30 hektáros parkban élő mintegy ötezer állatot.

Tavaly a nyírségi állatpark jótékonysági akcióján kilencezren adtak karácsonyi ajándékot a rászorulóknak.

Néma Tanúk - Vonulás az erőszak ellen

Publikálás dátuma
2016.11.26. 18:19
MTI Fotó: Marjai János
Most hétvégén ismét kezdetét vette a 16 akciónap a nőkkel szembeni erőszak ellen.  A világ számos pontján egyazon időben rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet. Az idei magyarországi akciók kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. A szervezők célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak, és emlékeztessék a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért. A 16 Akciónap keretében került sor a Néma Tanúk felvonulásra. 

Az 1991 óta szerte a világon megrendezésre kerülő 16 Akciónap elnevezésű kampány számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával jön létre évről-évre. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván, melyben az elkövetők nem maradnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig a rendszer szavatolja.A nők ell eni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáért folytatott harcban nagy előrelépés az Európa Tanács 2011-ben elfogadott Isztambuli Egyezménye, amely konkrét lépéseket vár az államoktól. A 16 Akciónap során nem véletlenül kap tehát kiemelt figyelmet ez a dokumentum. Örvendetes, hogy Magyarország 2014-ben aláírta az Egyezményt, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban azóta sem került sor. Egy online petícióban hazánkban is ezrek sürgetik az intézkedések életbelépését.

(forrás: NANE egyesület)

Felhők, köd, zápor - Ilyen vasárnapunk lesz

Publikálás dátuma
2016.11.26. 17:08
Thinkstock illusztráció
Vasárnap a ködös reggel után többnyire erősen felhős lesz az ég, szórványosan várható eső, zápor, majd délután északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen lesz csapadék, de késő estétől északkeleten a hegyekben néhol már hózápor is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali  6 és 11 fok között alakul.

Hétfőn a napos időt időnként felhőátvonulások zavarhatják meg, de csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó hózápor. Erős, helyenként viharos lehet az északnyugati szél. Visszaesik a hőmérséklet, napközben már csak 2-6 fokot mérhetünk.

Kedden és szerdán túlnyomóan napos időre számíthatunk, de kedden keleten, északkeleten a felhőátvonulásokból egy-egy futó hózápor előfordulhat. A keddi szeles időt követően szerdára mérséklődik a légmozgás. A fagyos reggeleket követően napközben 1-5 fok várható - írja az Időkép.