Drágul az olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a költségek korlátozására szólította fel a 2020-as nyári játékok szervezőit. A szervezet alelnöke, John Coates azok után beszélt erről, hogy találkozott a játékok szervezőivel, valamint a japán kormány képviselőivel.

Coates a találkozó utáni sajtókonferencián közölte: a NOB arra kérte Tokiót, hogy az olimpia eredeti terveitől egyre inkább elrugaszkodó költségvetést tartsák 20 milliárd dollár alatt. Az elmúlt hónapokban számtalan olyan hír látott napvilágot, hogy az eredetileg 3,5 milliárd dollárra becsült büdzsé többszörösébe, akár 18 milliárd dollárba is kerülhet a négy év múlva esedékes nyári olimpia megrendezése.

A költségek növekedésének megállítása érdekében a szervezők a nyertes pályázathoz képest jó néhány verseny helyszínét módosították, mivel sok tervezett létesítmény nem épül meg a japán fővárosban.

Ezek helyett – az új tervek szerint – már meglévő versenyhelyszíneket fognak használni.

Szerző

Érmet vár a kapitány

Publikálás dátuma
2016.11.30. 06:56
Sike András (középen) jobb folytatásban bízik FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Sike András kötöttfogású szövetségi kapitány leginkább a 71 kilós Korpási Bálinttól vár érmet a nem olimpiai súlycsoportok decemberi, budapesti birkózó-világbajnokságán. A posztján a múlt pénteken megerősített, és most már a teljes kötöttfogású szakágért felelős szakember kedden az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, hogy december 8-án és 9-én klubcsapat világbajnokságot rendeznek a BOK (korábbi Syma) Csarnokban.

"Bácsi Petinek a könyökét műtötték, Kis Balázsnak pedig még mindig a háta fáj, de rajtuk kívül mindenki, így a Lőrincz testvérek, Varga Ádám, Korpási Bálint és Szabó László is hadra fogható és indulni fog a világbajnokságon" - fogalmazott a kapitány. Hozzátette, a következő két napon, december 10-én és 11-én a riói olimpia műsorán nem szerepelt súlycsoportok számára tartják meg az idei vb-t ugyanott. Ezen az eseményen attól a 71 kilós Korpási Bálinttól remél érmes helyezést, aki a hétvégi bakui Golden Grand Prix-n ezüstérmet nyert.

Arra a kérdésre, hogy Korpási miért nem választ egy másik, olimpián is szereplő súlycsoportot, a kapitány azt mondta, a 66 kilóra sokat kellene fogyasztania, ezért nem tudná ugyanazt a teljesítményt nyújtani, 75 kilóban pedig próbálkozott már világbajnokságon, de oda meg "túl kicsi".

Sike szerint azért van ellenpélda is, hiszen Lőrincz Tamás most, 30 évesen döntött úgy hogy felmegy a 75 kilóra. A kapitány távlati célja, hogy a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon ismét legyen érmes magyar kötöttfogású birkózó. Úgy véli, vannak idehaza tehetséges utánpótláskorúak, név szerint az idén junior Eb-győztes Lévai Zoltánt és az U23-as Eb-aranyérmes Szilvássy Eriket említette. A szakágvezető szerint az egyik legnagyobb probléma a magyar birkózásban az, hogy nagyon sok tehetséges versenyző, akik diák és serdülő korosztályban magyar bajnokságot nyernek, később, ifi és junior korukra majdnem mind eltűnnek.

"Szeretnék odafigyelni ezekre a fiatalokra, megtartani őket a birkózás számára, hogy később, felnőtt korban nagyobb legyen a merítési lehetőség" - fogalmazott, s szerinte a riói olimpia óta bevezetett újabb szabálymódosítás negatívan fogja befolyásolni a birkózást. "Az új szabály szerint ezentúl intés után nem lehet kérni a lenti birkózást, amitől még kevesebb akció lesz, mint eddig. Az én időmben is kétszer próbálkoztak ezzel, de aztán csak néhány hónapig maradt érvényben ez a szabály" - jelentette ki a Szöulban aranyérmes birkózó.

Szerző

Egymásra mutogat a MOB és az Emmi

A mai napig nem kapták meg jutalmaikat a riói olimpián és paralimpián pontszerző helyen végzett sportolók és az őket felkészítő szakemberek. A kifizetés a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) feladata, a forrást azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kell biztosítani. A MOB az Emmit hibáztatja a jelentős késlekedésért, az Emmi azt állítja, a MOB adta le túl későn a jutalmazottak névsorát.

Lapunk tegnap délelőtt megkereste az Emmi sportügyekért felelős államtitkárságát, és arról érdeklődött, mikor várható a kifizetés. Arra is kíváncsiak voltunk, valós-e az az információ, hogy az államkincstárban nem áll rendelkezésre a jutalmak kifizetéséhez szükséges forrás, illetve, informális beszélgetések alkalmával tényleg szóba került-e, hogy esetleg két részletben kerül sor a jutalmak átutalására.

Az Emmitől délután az alábbi válasz érkezett: A magyar kormány maximálisan elismeri a sportolók és az őket felkészítő szakemberek nagyszerű teljesítményét. Az olimpikonoknak és a felkészítésben közreműködő szakembereknek kimagasló eredményükért nyújtható állami jutalmak kifizetése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik. A MOB a sportszövetségekkel történő egyeztetések után javaslatot állított össze a jutalmazottak körére és a jutalmak összegére vonatkozóan. Ez a javaslat november közepén érkezett meg az államtitkársághoz, így a szerződés aláírása a héten megtörténik, azt követően pedig a MOB intézkedik a jutalmak kifizetéséről.”

Őszintén reméljük, hogy a paralimpikonok csak véletlenül maradtak ki az Emmi válaszából. A MOB közleménye szerint azért nem történt eddig kifizetés, mert nem érkezett meg az ehhez szükséges forrás a minisztériumból: „A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak megfelelően határidőben döntött a Rio de Janeiróban megrendezett Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékokon elért eredményük alapján állami jutalomban részesíthető versenyzők, edzők, sportszakemberek és nevelőedzők személyéről és jutalmának összegéről, amelyet továbbított a sportpolitikáért felelős miniszter részére. Az olimpiai és paralimpiai jutalmak forrását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) biztosítja a MOB részére. Amint az olimpiai és paralimpiai jutalmak forrása megérkezik a MOB-hoz, azt haladéktalanul folyósítja a jutalomra jogosultak részére.”

Igazságot tenni lehetetlen, az biztos, hogy nem felhőtlen a viszony az Emmi és a MOB között, ami valahol érthető, hiszen a sportért felelős államtitkárság lett a sporttörvény módosításának kedvezményezettje, a MOB pedig elveszítette állami forrásainak és jogköreinek jelentős részét: mint ismert 2017. január 1-től a magyar sport teljes szakmai felügyelete, az állami források elosztása az Emmi hatáskörébe került, a MOB kizárólag a nyári és téli olimpiával kapcsolatos feladatokat látja el a jövőben, illetve részt vesz a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítésében.

Mindezek ismeretében érthető a feszültség az érintettek között, ez azonban nem magyarázat arra, hogy azoknak kell hónapokat várniuk a megérdemelt jutalmukra, akikért a honi sportirányításért felelőseknek dolgozniuk kellene, akiknek a jutalmak kifizetésében illetékesek az állásukat, a megélhetésüket köszönhetik.

Szerző