Római-part - Tarlós felfüggesztette a munkát

Publikálás dátuma
2016.11.30. 18:57
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Maradjanak a Fák a Rómain csoport birtokába került az a szerződés, ami szerint a Vízművek már decemberben nekikezdett volna a Római-partra tervezett mobilgát alatti vízvezeték kiváltásának, méghozzá úgy, hogy a védmű nyomvonalának tervei és az alternatív nyomvonal vizsgálatai még el se készültek. Tarlós István közölte, azonnal felfüggeszti a munkát - írja az Index.

A főpolgármester másfél hete jelentette be, hogy új tervek készülnek a Római-parti mobilgátra, valamint megvizsgálják a Nánási út - Királyok útja alternatív védmű nyomvonal megvalósíthatóságát is. Ehhez képest a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Vízművek már kötött egy szerződést, amely alapján a napokban megkezdődik a munka a korábbi part menti védműnyomvonal alatt húzódó vízvezeték kiváltására. A Maradjanak a Fák A Rómain csoport szerint a közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyeget az azonnali kivágás, tovább a főpolgármester bejelentése ezek szerint porhintés volt.

A civil szervezet szerint a "trójai falóként előretolt" vízvezeték-építés úgyis tönkreteszi a Római-partot, így nem állhat a gát építés útjában több érv. Ezért, bár az általuk december 11-re tervezett Tél a Rómain esemény a part különleges, téli hangulatát lett volna hivatott bemutatni, a szervezők nem fognak habozni a családias hangulatú rendezvényt a Római pusztítását beindító munkálatok megállítására használni.

A teljes cikket itt olvashatják.

Szerző

Megjelent a Sport 2016 évkönyve

Publikálás dátuma
2016.11.30. 18:10
MTI Fotó: Illyés Tibor
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) gondozásában megjelent a Sport 2016 évkönyv.

Borkai Zsolt MOB-elnök a kötet szerdai bemutatóján elmondta, az idei sikerekre visszatekintve első helyen természetesen a nyolc aranyérmet hozó Rio de Janeiró-i olimpiát kell említeni. Hozzátette, az ötkarikás játékok mellett is számos sportesemény kapott helyet a könyvben, köztük olyan is, amellyel nincs közvetlen kapcsolata a MOB-nak, például a labdarúgó Európa-bajnokság.

Hangsúlyozta, hogy a következő évben is számos világversenyre kerül sor Magyarországon, amelyek közül kiemelkedik a vizes világbajnokság és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Kiemelte, mivel a két verseny szinte ugyanakkor lesz, a sikeres rendezéssel Magyarország ismét bizonyíthat, és ez jó üzenet lehet a 2024-es budapesti olimpiai pályázat szempontjából is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében, Limában dönt a 2024-es házigazdáról.

Bartha Csaba, a MOB főtitkára arról beszélt, hogy az olimpia mellett a paralimpia és az utánpótlásversenyek is szép magyar eredményeket hoztak. Számszerűen kiemelte, hogy idén Európa-bajnokságon 14, világbajnokságon pedig két aranyérem született olimpiai sportágban.

A mintegy 600 oldalas kiadvány 8490 forintért vásárolható meg.

Szerző
Témák
MOB évkönyv

A Haladás is elvérzett a Magyar Kupában

Az élvonalbeli csapatok közül a Haladás is búcsúzott alacsonyabb osztályú ellenfelével szemben a labdarúgó Magyar Kupa nyolcadik fordulójának szerdai játéknapján.

Az NB III-as Érdi VSE a rendes játékidő 94. percében egyenlített 2-2-re a 67. perctől emberhátrányban játszó vendég szombathelyiekkel szemben. A hosszabbításban mindkét együttes betalált, a tizenegyesek során viszont csak a Haladás hibázott, így nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Az NB I-es csapatok közül korábban a Debrecen és a Paks, szerdán kora délután pedig a Videoton FC és az MTK is elbúcsúzott a kupasorozattól.

Szerző