Amnesty: elfogult ítélet Röszke-ügyben

"Megmondtuk előre, teleplakátoltuk az országot, ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket" – jelentette ki Orbán Viktor, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén. A miniszterelnök a Szegedi Törvényszék szerdai első fokú ítéletét kommentálta, amelyben egy Cipruson élő szír férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, tíz év fegyházra ítélték. 

Az Amnesty International európai irodájának igazgató-helyettese, Gauri van Gulik Szegeden követte a tárgyalást - írta a brit Guardian. „A döntés a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról árulkodik, másrészt a Magyarország által a menekültek és migránsok irányában tanúsított szörnyű magatartásról” – mutatott rá van Gulik.

Szabadságot Ahmednak!
"Freedom for Ahmed H.", azaz "Szabadságot Ahmed H.-nak". Ezzel a felirattal lógattak ki egy molinót szerda este a Nyugati felüljáróra. Az Indexnek a molinót kirakók azt mondták: szombatra tüntetés is szerveződik a brutális büntetés ellen.

A férfi egyébként nem is volt menekült, 10 éve tartózkodási engedélye volt Cipruson, idős szüleinek szeretett volna segíteni, hogy bejussanak az Európai Unió területére. Az Amnesty igazgató-helyettese azt mondta: Ahmed nem is lázította a tömeget, hanem megpróbált párbeszédet folytatni a tömeg és a rendőrség között. „Az általunk tudottak ismeretében ez az ítélet az igazság megcsúfolása” - fogalmazott van Gulik. A Guardian kitért arra is, hogy a bíró több mint húsz, a védelem által hozott tanú meghallgatását utasította vissza és azt sem vette figyelembe, hogy az ügyészség koronatanúja, egy rendőr, nem tudta biztosan azonosítani H.-t. A szír férfi egyébként elismerte ugyan, hogy eldobott valamit az összecsapások alatt, de utána viszont ő próbált közvetíteni a két oldal között. A bíróság tényként állapította meg: H. háromszor dobott tárgyakat a rendőrség felé, de arról nincs semmiféle információ, hogy bárkit eltalált volna, nem sérült meg senki – derült ki az Index helyszíni tudósításából. A szerdai döntés ellen az ügyész és a védelem is fellebbezett.

Szerző

Ismét Brüsszelnek üzent Lázár

Publikálás dátuma
2016.12.02. 06:03
Lázár érkezik FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Ragaszkodnak a közös külső határvédelemhez, az EU-török megállapodás ugyanis bizonytalan. Ha ez meghiúsul, az eurómilliárdokba kerülhet az Unió polgárainak. Lázár János ezzel riogatott a tegnapi Kormányinfón, majd Brüsszelnek ismét megüzente, értékeljék szolidaritásként azt, amit a magyarok határvédelemre fordítottak.

A kvótaügy még egyáltalán nem zárult le. A migrációt befolyásolni fogja az olasz népszavazás, az osztrák és francia államfőválasztás - jósolta a csütörtöki Kormányinfón a kancelláriaminiszter. Lázár János bejelentette, ragaszkodnak a közös külső határvédelemhez, mert az EU-Törökország megállapodás labilis, az sem biztos, hogy az afrikai országok támogatása megállítja az illegális bevándorlást. Ha mindez hatástalan lesz, az eurómilliárdokba kerülhet az uniós adófizetőknek. A Miniszterelnökség vezetője megismételte, a magyar kormány szerint a schengeni övezeten belül nem szabad határátkelő állomásokat létesíteni, ahogyan azt ma Ausztria teszi Hegyeshalomnál. Magyarországot és Ausztriát is a magyar határon kell megvédeni. A december közepén sorra kerülő uniós-csúcs kapcsán Brüsszelnek azt üzente, ragaszkodnak hozzá, hogy az Unió ismerje el szolidaritási kiadásként a határvédelemre szánt költségeket, amelyek Magyarországon az idén 200 milliárd forintot tettek ki. Közölte, jelenleg 705 olyan személy tartózkodik Magyarországon, aki menekültkérelmet adott be.

Az Országgyűlés december 12-ig ülésezik, a kormány viszont az év végéig dolgozik - jelentette be Lázár. Jövő kedden és szerdán a kabinet Sopronbánfalván tart kihelyezett ülést, ekkor stratégiai kérdéseket vitatnak meg, értékelik az eddigi munkát és az uniós-csúcs várható döntéseiről is beszélnek. Brüsszelben ezúttal a migrációval kapcsolatos európai bizottsági, illetve a szlovák elnökségi javaslat szerepel napirenden. Orbán Viktoréknak egyelőre mind a kettő ellen van kisebb, nagyobb kifogása. A kihelyezett ülésről a miniszter közölte, "dolgozni megy a kormány, nem ünnepelni, nem szerepelni és nem kampányolni". Azért esett erre a helyszínre a választás, mert itt állami tulajdonú ingatlanba mehetnek.

A kormány szerdai ülésén egyebek mellett lezárták az új büntetőeljárási törvény tárgyalását, amit ötpárti egyeztetés után terjesztenek az Országgyűlés elé. Lázárnak a miniszterelnök tegnapi kijelentése miatt magyarázkodnia kellett. Megkérdezték ugyanis tőle, Orbán mit értett az altalajcsere-kísérlet kifejezés alatt, amelyet a Magyar Állandó Értekezlet ülésén használt. A Miniszterelnökség vezetője szerint a választók kicserélése zajlik. Ha ugyanis megszervezik a bevándorlást, azzal Európa demográfiai, népességi és politikai folyamatait érdemben befolyásolják. Kérdésre az is világossá vált, hogy a kormány azért csoportosít át 3,3 milliárdot az országvédelmi alapból stadionrekonstrukcióra, mert terven felül teljesül az idei pénzügyi bevétel, így minden alapot megnyitnak.

Lázár továbbra is helyesnek tartaná, ha a Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteket, alapítványokat átvilágítanák. Azt ugyanis állítása szerint más országokban is vizsgálják, hogyan próbálja az amerikai üzletember befolyásolni a belpolitikát. A miniszter helyesnek tartja, "ha egy kormány átnézi, ki, vagy kik akarnak kívülről beleszólni az ország belügyeibe".

Két napja, a Gresham Hotelben formális beszélgetést folytatott Zaid Naffával, a jordán tiszteletbeli konzullal, aki közel áll Ghaith Pharaonhoz. - ismerte el Lázár, amikor ismét a szóba került a körözött szaúdi üzletember és a kormány kapcsolata. Kiderült, Pharaon kétszer kért, két különböző vízumot, ezt a miniszter nemzetbiztonsági jelentésekből tudja. Az ügyben most egyetlen hatóság sem folytat vizsgálatot, mivel nincs nemzetbiztonsági kockázat. Lázár ennek kapcsán feltette a kérdést: amikor a szaúdi milliárdos Magyarországra érkezett, az amerikai hatóságok miért nem szóltak, hogy tartóztassák le?

Ujhelyi: ez kellemetlen Orbánnak
Négypontos javaslatot fogadott el a menekült-ügy kezelésével kapcsolatban a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt (EPP), amely több szempontból is kellemetlen Orbán Viktornak – közölte Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint ugyanis a mostani program egyes megállapításai élesen szemben állnak a Fidesz eddigi, „hiszterizált” menekültpolitikájával. A Néppárt vezetése az európai egységet támogatja, mondván a tagállamok egyedül képtelenek kezelni a migrációs krízist. A javaslatok között kiemelten szerepel az is, hogy a menekülteknek nyújtandó segítség és az illegális csempészhálózatokkal szembeni harc mellett tájékoztatni kell az érintetteket az Európai Unióba történő biztonságos és legális belépési lehetőségekről és letelepedési programokról.

Szerző

Nyugdíjasok - Mikulás helyett kormányhivatalnokok jönnek

Publikálás dátuma
2016.12.02. 06:00
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
A járási és kormányhivatalok munkatársai személyesen adják át decemberben a nyugdíjasoknak az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, lehetőleg még a karácsonyi ünnepek előtt. A 2,8 millió embert 30 ezeren szolgálják ki. A nyugellátásban részesülők jövő évi járadékemelése 56 milliárd forint többletkiadást jelent majd a költségvetésnek.

Amilyen váratlan volt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése arról, hogy mintegy karácsonyi ajándékként minden nyugállományban részesülő járadékos 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap, ugyanolyan meglepetést okozott Lázár János a tegnapi kormányinfón, amikor a kiosztás módjáról beszélt. A kancelláriaminiszter ugyanis bejelentette, hogy a járási és kormányhivatalok munkatársai személyesen adják majd át decemberben a nyugdíjasoknak az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, lehetőleg még a karácsonyi ünnepek előtt.

A 2,8 millió embert, akiket Lázár János, aligha véletlenül, választópolgárnak nevezett 30 ezer ember keresi fel. A takarékosság jegyében megszervezett kiosztás (a posta 480 forintért vitte volna ki a levelet), csak akkor valósulhat meg a határidőre, ha a nyomda időre elkészül a számukra is váratlan munkával. A tervek szerint két nap alatt, december 21-22-én csenget be a több tízezer kormányhivatalnok a lakásokba, s ha szerencséjük van, akkor két vagy több nyugellátottra is bukkanhatnak, miként az idősek otthonában is nagyobb a találati arány. Ez a kapkodás is bizonyítja - vélik a szakértők - , hogy a kormányfő minden előkészítés nélkül, improvizálva ajánlotta meg az Idősek Tanácsa előtt az Erzsébet-utalványosztást.

A nyugellátásban részesülők már ma megkapják a decemberi járadékukat 

A nyugellátásban részesülők már ma megkapják a decemberi járadékukat 

A nyugellátásban részesülők egyébként mától megkapják a decemberi nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság folytatja ugyanis azt a gyakorlatot, hogy decemberben a szokásos 12-14. közötti időszak helyett már a hónap első napjaira előrehozza a postai kifizetéseket és a banki átutalásokat. A már 1,6 százalékkal megemelt nyugdíjszerű ellátást az idén novemberben közölt kifizetési naptár szerint viszik majd ki 2017. januárjában a postások, akik a banki átutalást választották, azoknak 12-én jelenik meg a számlájukon a magasabb összeg. A nyugdíjemelést kérvényezni nem kell.

Lázár János a nyugdíjemelésre utalva tegnap azt mondta, hogy "ez nem a vége ennek a történetnek. 2017-ben is áttekinti a kormány a nyugdíjasok életkörülményeit." Elmondta: 56 milliárd forintos többletkiadást jelent az, hogy az eredeti 0,9 százalékos mérték helyett 1,6 százalékkal emelkednek 2017-ben a nyugdíjak. A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: "a nyugdíjasok értékes választópolgárok, akik nagyobb apanázst fognak kapni."

Az 1,6 százalékos nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a várakozások szerint nem 0,9 százalék lesz jövőre az infláció. A kormány új becslése 1,6-2 százalékos inflációról szól - mondta a miniszter. A nyugdíjemelések rendje sem fog megváltozni, vagyis, ha 1,6 százaléknál magasabb lesz a pénzromlás üteme, akkor jövő novemberben, az augusztusi fogyasztói árindexnek megfelelően a tizenegyedik havi járadékkal együtt fizetik ki a különbségnek megfelelő, januárig visszamenőleges korrekciót.

Az MNB is rendszeresen felülvizsgálja a várható inflációs folyamatokról alkotott képét - erre hivatkozott Tállai András, a gazdasági tárca államtitkára Szabó Timea független, az Együtt színeiben politizáló képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, hogy miért tévedett a kormány a pénzromlás előrejelzésében. A nemzeti bank szeptemberben adta ki utolsó inflációs jelentését, amelyben jövőre 2,3 százalékosra teszi a pénzromlás ütemét. Ez már önmagában azt jelenti, hogy az év nagyobb részében – januártól novemberig – az infláció elszalad a nyugdíjasok pénztárcája mellett.

Az idén jelentősen megnövekedett bértömeg-kiáramlás, a megemelendő minimális bérek mindenképpen érezhetően emelni fogják az inflációt. Rontja a forint értékét az is, hogy az olajtermelő államok kartellje szerdán megállapodott a nyersolaj-kitermelés csökkentéséről, amire évek óta nem volt példa. A hír nyomán drágulni kezdett a nyersanyag világpiaci ára, és elemzők szerint ez a trend folytatódni is fog. Így előfordulhat, hogy 2017 végén akár 3,5 százalékkal is emelkedhet a fogyasztói árindex.

Szerző