Előfizetés

Teljesülhet Erdogan nagy álma

Publikálás dátuma
2016.12.02. 06:33
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Binali Yildirim török kormányfő jelentette be tegnap, hogy 2017 nyarán népszavazást rendezhetnek Törökországban. A miniszterelnök Devlet Bachelivel, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót a kérdésben. 

Bacheli nemrég a halálbüntetés visszaállításának kérdésében is felsorakozott Recep Tayyip Erdogan és a kormányzó AKP mögött. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint Yildirim elmondta, a kormánypárt már jövő héten előterjeszti a parlamentben erre vonatkozó javaslatát.

Erdogan elnök régi vágya a török alkotmány módosítása. Az államfői jogkörök kiszélesítését akarja, elnöki köztársasággá alakítaná Törökországot.

Barátokra van szüksége Vlagyimir Putyinnak

Publikálás dátuma
2016.12.02. 06:32
FOTÓ: EUROPRESS/IMAGES
Igencsak békülékeny hangú évértékelőt tartott tegnap Vlagyimir Putyin a Kremlben Az orosz elnök 13. alkalommal keríthetett sor a nagy nemzetközi érdeklődés mellett zajló eseményre. Az orosz mellett a nemzetközi média is nagy létszámmal képviseltette magát az eseményen.

Az orosz belpolitikát érintő szavai közül talán a civil szervezeteket kapcsán elhangzottak keltettek legnagyobb figyelmet, hiszen a putyini rezsim nem épp civilszervezet barátságáról és támogatásáról ismert. Putyin többek között azt mondta, az elkövetkezőkben nagy figyelmet fordítanak a fiatalok képzésére, nagyobb támogatásra számíthat az egészségügy és erősíteni kívánják a civil szervezetek hatáskörét az önkéntes munkában. Csakhogy amióta 2012-ben aláírta a külföldi ügynöktörvényként emlegetett jogszabályt, majd 2015-ben tovább szigorította azt, teljesen ellehetetlenítette az orosz civil szférát.

Az Amnesty International novemberi jelentése szerint már olyan szervezetet is kellett bejegyeztetni külföldi ügynökként, amely pusztán az AIDS megelőzéssel foglalkozik. A törvény megszületése óta 148 szervezetet minősítettek külföldi ügynöknek. A 2015-ös módosítás pedig azt tette lehetővé, hogy betilthassák azon civil szervezetek működését, amelyek „nem kívánatosnak” minősített tevékenységet folytatnak.

Putyin a külpolitika kapcsán mutatkozott rendkívül békülékenynek. Kiemelte, hogy Oroszország „kiáll az érdekeiért, és nem tűri ezek megsértését”, de nem szándékszik geopolitikai konfrontációkba bekapcsolódni. A több száz médiamunkás előtt elmondott beszédében Putyin úgy fogalmazott, “Nem keresünk és soha nem is kerestünk ellenséget. Barátokra van szükségünk”. Elmondta, Oroszország kész együttműködni az új amerikai elnökkel, kész arra hogy Donald Trump elnökké választása után jó kapcsolatokat építsen ki az új amerikai kormányzattal. Hangsúlyozta, reméli, hogy Moszkva és Washington együttműködik majd a terrorizmus elleni harcban, a két ország pedig osztozni fog a globális biztonság iránti felelősségben. Értékelése szerint azonban az orosz külpolitika prioritása az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Független Államok Közössége más tagországaival való együttműködés elmélyítése.

Érdekes módon, Putyin még akkor is tartózkodott az igazán nyugatellenes hangvételtől, amikor külföldi nyomásgyakorlásra panaszkodott. „Az elmúlt években külföldi nyomásgyakorlási kísérletekkel kellett szembenéznünk, amelyekben minden eszközt bevetettek, az orosz agresszióról szóló mítosztól, a külföldi választásokba történő beavatkozásra vonatkozó vádakon át a sportolóink zaklatásáig”, mondta Oroszország elnöke.

A kelet-ukrajnai konfliktusról nem beszélt Putyin.

 Nem lesz orosz-ukrán rakétaháború
Módosította Ukrajna fekete-tengeri rakétagyakorlatának helyszínét, így az már nem fenyegeti az orosz légteret – közölte csütörtökön az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság, a Roszaviacija. Moszkva ugyanis előzetesen hevesen tiltakozott az elcsatolt Krím félszigethez közeli ukrán hadgyakorlat megtartása ellen. Kijev azonban ragaszkodott a helyszínhez, tegnap reggel a tervezett időben meg is kezdte a hadgyakorlatot.
Az orosz légiközlekedési hatóság közleménye azt követően látott napvilágot, hogy Oroszország válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket és fekete-tengeri hadiflotta hajóit. Az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe.
Szerhij Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője is közölte, hogy az ukrán fegyveres erők hadgyakorlata nem veszélyezteti a krími lakosokat.

Jared Kushner, a szürke eminenciás

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2016.12.02. 06:31
Donald Trump lányával és vejével a választás éjszakáján FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARK WILSON
A Trump-adminisztráció legbefolyásosabb embere lehet. Valószínűleg nem lesz hivatalos rangja, de a január 20-án hivatalba lépő 45. elnök, Donald Trump jobban figyel majd rá, mint az összes többi tanácsadójára. A 35 éves Jared Kushner, a milliárdos első házasságából született lányának, Ivanka Trumpnak a férje, s úgy hírlik, ő volt az, aki megnyerte apósának az elnökválasztást.

Donald Trump nemrégiben Twitter-üzenetben cáfolta, hogy magas szintű biztonsági átvilágítást kért volna a veje számára. A milliárdos szerint ez nem volt más, mint az amerikai média egyik kitalációja. Számos jel mutat azonban arra, hogy Jared Kushnernek szüksége lesz a nemzetbiztonsági felhatalmazásra, hiszen Trump szinte el sem engedi maga mellől, ő a kapuőr, aki eldönti, ki válthat szót és ki nem a megválasztott elnökkel. Felröppentek olyan hírek, hogy Trump a vejét nevezné ki a kulcsfontosságú kabinetfőnöki posztra, de gyorsan kiderült, ez aligha lehetséges, mivel ezzel megsértené a nepotizmus elleni törvényt.

Amikor John F. Kennedy 1961 januárjában az öccsét, Robert Kennedyt állította az igazságügyi tárca élére, nagy volt a felzúdulás. Néhány évvel később épp emiatt fogadták el a nepotizmust tiltó törvényt, amely kimondja, családtag nem tölthet be kormányzati posztot. Abba azonban senkinek nincs beleszólása, hogy a mindenkori amerikai elnök kitől kérjen, kitől fogadjon el tanácsokat. Így elképzelhető, hogy Kushner informális tanácsadóként mégiscsak kap majd íróasztalt az Ovális Iroda közelében, s Trump jobban hallgat rá, mint Mike Pence alelnökre, vagy személyzeti főnökére, Reince Priebusra.

Noha New Yorkban a szépek és gazdagok világához tartozó Kushner-házaspárt jól ismerik, a szélesebb közvélemény csak a kampány során figyelt fel a milliárdos egyre befolyásosabb vejére. Kushner többnyire kerüli a nyilvánosságot, ritkán ad nyilatkozatot, a közösségi médián sem aktív. A Forbes magazin decemberi számában azonban exkluzív interjút közölnek vele, ahol először beszél személyesen arról, hogyan mentette meg apósa kampányát. A gazdasági magazinnak elismerően nyilatkozott Kushnerről a milliárdos Peter Thiel, a Szilícium-völgy egyetlen vállalkozója, aki Trump mögé állt. „Nem lehet eléggé értékelni Jared szerepét a kampányban” – mondta róla. Az ellentábort segítő Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója azt mondta: „Jared Kushner a 2016-os kampány legnagyobb meglepetése”, aki minimális anyagi forrásokkal irányította a Trump-hadműveletet.

A népes Trump família minden tagja besegített az elnökválasztási kampányba, Kushnerre eredetileg az adó- és kereskedelempolitika nyomon követését bízták – írja a Forbes cikke. Ivanka alig ismert férje azonban lassacskán a legmegbízhatóbb, leghatékonyabb személyiség lett az öntörvényű, indulatember milliárdos környezetében. „Segítettem egy sor kapcsolatfelvételt összehozni, amelyek egyébként nem történtek volna meg” – mondta saját szerepéről szerényen Kushner, elismerve, hogy sok republikánus politikus, üzletember, szakértő csak vonakodva, gyakran név nélkül volt hajlandó segíteni Trump zűrzavaros kampányát.

Amikor már látszott, hogy nagy tömegek vevők Trump üzenetére, Jared teljes mellszélességgel belevetette magát a kampányba, ami – mint kiderült – szinte nem is létezett. A Trump-toronyban, a milliárdos főhadiszállásán két fős volt a stáb: a később kirúgott kampánymenedzser, Corey Lewandowski és Hope Hicks szóvivő ötlötte ki Trump bombasztikus üzeneteit. A milliárdostól egy instrukciót kaptak: a lehető legkevesebb pénzből megúszni a kampányt. Valójában a veje volt az, aki kiépített valamiféle kampánygépezetet.

Míg Hillary Clintonnak minden államban voltak emberei, s rengeteget tudott költeni tévéhirdetésekre, Trump és Kushner eldöntötte, hogy ők a közösségi médiát célozzák meg. A milliárdos a vejét kérte fel, hogy irányítsa a Facebook-operációt. Kushner 100 fős titkos adatelemző központot épített ki. A legjobb digitális szakembereket fogadta fel, hogy célzott marketingüzenetekkel bombázzák a Trump mondanivalójára fogékony rétegeket. Kushner találta ki, hogy rendkívül alacsony költséggel videóüzeneteket forgatnak le Trumppal, ezeket 74 millióan nézték meg.

De a marketing más formáját is alkalmazták. Míg a kampány kezdetén napi 8 ezer dollár értékben adták el a milliárdos üzenetét hordozó piros baseballsapkákat – „Tegyük naggyá újra Amerikát!” felirattal, addig a későbbiekben már napi 80 ezer dollárnyi reklámsapka kelt el, nem utolsósorban a sapkák bevételéből finanszírozták a választási operációt. De az online pénzgyűjtésben is lefőzték Clintonékat: négy hónap alatt 250 millió dollárjuk jött össze – kis összegű adományokból.

Jared Kushner és a családja nem a Trump-toronyban él, hanem néhány sarokkal arrébb, a Fifth Avenue 666-os szám alatt, saját felhőkarcolójának felső emeletein. A fiatalember apja, Charles Kushner Lengyelországból bevándorolt Holocaust-túlélők fia, sikeres befektető volt, akárcsak Trump apja. Kushner New Jerseyben építette fel ingatlanbirodalmát. Ortodox zsidó család fiaként Jared zsidó magániskolába, a koedukált Frisch jesivába járt, majd a Harvardra vezetett az útja. Egy 2006-os könyvből kiderül, hogy apja 2,5 millió dollárt adományozott az egyetemnek, nem sokkal Jared felvétele előtt. Kushner 2003-ban szociológiából diplomázott, később a New York Egyetemen végezte a mesterképzést.

A fiatalembernek 24 évesen hirtelen fel kellett nőnie, ő irányította apja vállalatát azt követően, hogy Charles Kushnert adócsalás, tanúk befolyásolása, illegális kampányadományok miatt két év szabadságvesztésre ítélték, ebből 14 hónapot ült le egy alabamai börtönben. (A perben a vádat az akkor még ügyész Chris Christie képviselte, s azt feltételezik, hogy Christie-nek, New Jersey jelenlegi kormányzójának emiatt kellett távoznia Trump átmeneti csapatából, s nincs esélye, hogy tárcát kapjon a milliárdos kabinetjében.)

Jared apja vállalkozásainak egy részét eladta, s – ahogy Trump – Manhattanben kezdte építeni saját birodalmát. 2007-ben vette meg a felhőkarcolót az Ötödik sugárúton, amelyben élnek, 2008 óta apja vállalatának a vezérigazgatója. A média iránt is érdeklődik, 2006-ban megvette a New York Observer című lapot. Jared és Ivanka találkozását egy üzleti vacsorán barátok hozták össze, 2009-ben házasodtak, Trump egyik golfpályáján tartották az esküvőt. Russel Crowe, Natalie Portman és Chelsea Clinton is a vendégek között volt. Ivanka Trump betért a zsidó vallásba, a család megtartja a szombatot, a szigorú vallási előírásokat, kóser konyhát visznek.

Három gyermekük van, Arabella Rose, Joseph Frederick után a legfiatalabb, Theodore James idén márciusban született. Ivanka, aki nemcsak szép, de okos is, közgazdaságtanból diplomázott, s két fivérével együtt a Trump Organization alelnöke. A megválasztott elnök december 15-én sajtóértekezleten jelenti majd be, hogy gyerekeire ruházza át a Trump-birodalom vezetését, hogy az összeférhetetlenségnek még a látszatát is elkerüljék. A Kushner-család egyébként mindig demokrata célokra adományozott, Jared bátyja, Joel Kushner nem is titkolta, hogy Hillary Clintonra szavazott az elnökválasztáson.

Jared Kushner jövőbeni szerepét illetően sok a találgatás, Donald Trump a New York Timesnak azt nyilatkozta, azt reméli, hogy – ha formális posztot nem is kap – veje segíthet békét teremteni a Közel-Keleten. Jarednek ugyanakkor sokszor felteszik a kérdést, még saját családtagjai is, hogyan tudta elfogadni apósa rasszista, kisebbségellenes, antiszemita üzenetektől sem visszariadó kampányát, s azt, hogy az ezeket a nézeteket propagáló Breitbart portál volt alapítója, Steve Bannon elnöki tanácsadó lesz a Fehér Házban.

Kushner a Forbes-nak nyilatkozva állította, nem kell tartani attól, hogy a jövendő Trump-kormányzat rasszista irányt venne. Bannon szerinte elkötelezett Izrael-barát. Apósáról pedig azt mondta: „Az nem lehet, hogy valaki 69 évig nem rasszista, és azután hirtelen azzá válik. Nem lehet, hogy valaki hirtelen antiszemita lesz, csak azért mert indul az elnökségért.” Emlékeztetett, hogy Trump elhatárolódott a fehér felsőbbrendűség hirdetőitől, a jelöltségét támogató KuKlux Klántól. A New York Timesnak adott interjúban a megválasztott elnök elítélte az elnökválasztás óta történt rasszista incidenseket, s azt üzente, hagyják abba.