Ismét tízen lettek Prima Primissimák

Publikálás dátuma
2016.12.02. 22:19
Rónay László FOTÓ: Népszava
Az idei díjazottakkal együtt már már több mint 430 kiválóságot ismertek el Magyarországon Prima Primissima és Prima díjjal. Ezúttal is ez a gála volt, a Vállalkozók Napjának csúcseseménye.
Rónay László FOTÓ: Népszava

Rónay László FOTÓ: Népszava

2016-ban is csupa olyan személyiséget jelöltek, aki eddigi munkásságával méltán kiérdemelte a díjat. Mind a tíz kategóriában három jelölt volt, közülük a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetségének kibővített elnöksége titkos szavazással választották ki a Primissimákat. A magyar irodalom kategóriában ez Vámos Miklós író lett. Nemcsak regényeivel, hanem korábbi tévéműsoraival is joggal szerzett népszerűséget. Mellette Ács Margit író, műkritikus és Rónay László irodalomtörténész, tanár munkásságát ismerték el. Rónay László lapunk állandó szerzője, a hazai irodalmi élet egyik legjobb ismerője, akinek rengeteg hálás tanítványa van.

A népművészet és közművelődés kategória győztese Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer, megelőzve Maczkó Mária népdalénekest és Szokolay Dongó Balázs népzenész. A zeneművészek közül Medveczky Ádám karmester kapta a fődíjat, Príma lett Balázs János zongoraművész és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora. A képzőművészet idei Primissimája Benkő Imre fotográfus, de elismerték Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező tevékenységét is. Az oktatás fődíját a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolának ítélték, míg Földes Imre zenetörténészt és Szarka Attila gyógypedagógust Prima díjat kapott. A sportolók közül az olimpiai bajnok Földi Imre kapta a legmagasabb elismerést, s díjazták Kőbán Rita kajakozót és Sákovicsné Dömölky Lídia vívót is. Az építészet és építőművészet Primissimája Tima Zoltán lett, megelőzve két kollégáját, Pelényi Margitot és Winkler Barnabást. A tudomány képviselői közül Maróth Miklós klasszika-filológus kapta a fődíjat, Bihari Mihály jogász, politológus és Perner Ferenc sebész Prima díjat vehetett át. A sajtó kategóriában Oplatka András a Svájcban élő történész, újságíró győzött, Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója és Végh Alpár Sándor publicista előtt. A színház- és filmművészet fődíja Marton László rendezőé, két színész, Andorai Péter és Kútvölgyi Erzsébet lett Prima.

Szerző

Már a 4-es metró is füstöl! - Leállították a Szent Gellért térnél

Publikálás dátuma
2016.12.02. 21:33
Népszava fotó - Jobbra látható az említett mentőjárda
Leállították a 4-es metrót a Szent Gellért tér közelében péntek este, mert az utasok füstöt észleltek. Az embereket kikísérték az állomás felé - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté elmondta: vélhetően a metró füstölt, de a riasztott tűzoltók már csak enyhe füstöt észleltek.

A metró a Szent Gellért tér és a Fővám tér között, előbbitől mintegy húsz méterre állt meg. Biztonsági okokból mindkét állomást és a szerelvényt is kiürítették.  Az utasokat, 122 embert részben tűzoltói segítséggel kikísérték a Gellért tér felé az úgynevezett mentőjárdán, amely két állomást köt össze és egy szinten van a szerelvény ajtajával - tudatta a szóvivő.

Népszava fotó - Jobbra látható az említett mentőjárda

Népszava fotó - Jobbra látható az említett mentőjárda

Senki nem sérült meg - közölte Kisdi Máté, hozzátéve: vizsgálják az eset körülményeit. A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írta: a 4-es metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár áramellátási hiba miatt. A Szent Gellért téren útszűkületre kell számítaniuk a Műegyetem rakpart felé tartóknak, a Nagytétény felé közlekedő 133E autóbusz pedig nem érinti a Szent Gellért tér és a Budafoki út/Karinthy Frigyes út megállót.

Szerző

Balog miniszter bölcseletei hétvégére - Ne hagyja ki!

Már maga az esemény is, ahol a beszéd elhangzott igen emelkedett, hiszen a Civil Együttműködési Tanácskozás és a Szellemi Honvédelem Mozgalom péntek esti ünnepségén örvendeztette meg gondolataival közönségét az emberminiszter.

A szokás szerint míves és szokás szerint a pátoszt sem nélkülöző gondolatok közül néhány, amellyel gazdagodhatunk: 

- Magyarország erősödik, és ezt nemcsak a számok mutatják, hanem az is, hogy erősödnek polgári, nemzeti, keresztény közösségei 

- Egy ország ereje nem elsősorban a gazdasági erejében, nem is kizárólag politikai erejében vagy tudományos eredményeiben van, hanem a közösségei erejében. 

 A szellemi honvédelemről (?) szólva a miniszter azt mondta: a modern, posztmodern korban az, amit csak megvédeni akarnak, el fog veszni. Ma már nem elég megvédeni azt, "amink van", hanem vissza kell szerezni, ami a "miénk volt" .

Lesz min töprengenünk a hétvégén, emésztve a szellemi muníciót. 

Szerző