Előfizetés

Ünnepek idején az E. on senkinél nem kapcsolja ki az áramot

Publikálás dátuma
2016.12.05. 13:38
Hogy ne csak az ünnepi gyertya világítson / Thinkstock
Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az E.on csoport felfüggeszti a tartós számlatartozások miatti kikapcsolásokat az érintett lakossági ügyfeleinél az ünnepi időszak alatt. Az E.on közleménye szerint a 60 napot meghaladó tartozás miatti kikapcsolásokat szüneteltetik 2016. december 16. és 2017. január 6. közötti ünnepi időszakban.

Mint írták, ezzel az évek óta önként vállalt kikapcsolási moratóriummal kíván a vállalat csoport hozzájárulni ahhoz, hogy a karácsony és a szilveszter körüli ünnepi időszakban minden ügyfele számára biztosított legyen az energiaellátás. A kikapcsolási eljárás felfüggesztése mindazon lakossági ügyfelek felé érvényes, akik az E.on Energiaszolgáltató Kft.-vel állnak szerződéses viszonyban. Az önkéntes vállalás más energiakereskedővel szerződött, illetve nem lakossági ügyfelekre nem vonatkozik.

Elindult a téli szezonális élelmiszer-ellenőrzés

Elindult az egész országra kiterjedő téli szezonális élelmiszer-ellenőrzés, amely egészen december 31-ig tart, az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi végzik - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn. 

A szezonális élelmiszer-ellenőrzést Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el - tették hozzá. A Nébih szakemberei fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss hús, hal és haltermékeket a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, valamint az újévi ünnep egyik legkeresettebb termékét, a virslit. Továbbá nagy figyelmet fordítanak még az édesipari termékekre, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre, a borászati termékek közül a borra és a pezsgőre, valamint az élő állatok szállítására is. 

Az ellenőrzéskor nagy hangsúlyt kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények. A hatóságok célja, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is - olvasható a tárca közleményében.

Öt évig tarthat a rezsiharc

A kormány mindenáron megvédené rezsicsökkentést - derült ki Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szombati tájékoztatóján. Mint ismeretes, az Európai Bizottság a múlt héten terjesztette elő az energiahatékonyságra, a megújulókra és az energiafogyasztókra fókuszáló átfogó "téli energiacsomagját". A jogszabálytervezet tartalmazza azt is, hogy annak elfogadásától számított öt éves átmenet után végleg megszüntetné a szabályozott árakat a villamos energia piac kiskereskedelmi ágában. Úgy hírlik, már a megszokottnál hosszabb, ötéves átmeneti időn is a "magyarok keze nyoma"fedezhető fel - írta összefoglalójában a Bruxinfo.

A kormány készül a rezsiharcra, ennek részleteiről is beszélt a korábbi "rezsibiztos". Úgy látja, hogy Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogszabály-alkotási joga védheti meg a rezsicsökkentést, erről a héten dönthet a parlament.

Úgy tetszik az nem zavarja a mostani előterjesztőket, hogy korábban éppen ezt a jogot kellett Brüsszel nyomására visszavonni. Ha sikerül a terv, akkor az energiahivatal a gáz- és villamosenergia-ellátás területein működő szolgáltatókra vonatkozó döntéseit csak az Alkotmánybíróság előtt lehetne megtámadni. A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók "áremelési indulatait", és minden költséget elszámolnának, "ami a csövön kifér" - fejtette ki Németh.

Az MSZP szerint a kormány évek óta drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül, az ár nem az energiahivatal "rendeletalkotási jogán" múlik, hanem az "urizáló fideszes eliten" - írták közleményükben a rezsibiztos kirohanására válaszul.

A szocialisták szerint a földgáz importára 2014 óta a felére csökkent, és a kőolajat is 60-70 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni. Ennek ellenére a magyar emberek két éve ugyanazt a drága tarifát fizetik, amely szerintük "érthetetlen, méltánytalan és igazságtalan kormányzati nyerészkedés". Az MSZP szerint szükséges és lehetséges az energiaárak csökkentése. Az ellenzéki párt azt akarja elérni, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, valamint 10-10 százalékkal mérséklődjenek az áram- és távhőszámlák.