A Fidesz fúrta meg Orbán ötletét

Még jó ideig nem foglalják törvénybe a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását. Az erről szóló törvényjavaslatot ugyanis váratlanul levették a parlamenti ülés napirendjéről - írja a hvg.hu.

Meglepetést hozott a parlamentben a szavazás a napirendről: a Fidesz-frakció úgy döntött, hogy egyelőre mégsem lesz szó a nagypénteki munkaszüneti nap ígéretéről. Orbán Viktor még októberben jelentette be, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap lesz. A törvényjavaslatot erről jó egy hónappal később, november közepére írta meg Semjén Zsolt, Balog Zoltán és Varga Mihály, és az eredeti tervek szerint ezen a héten már a parlament elé került volna.

A ma kezdődött ülés eredeti napirendi tervezetében úgy számoltak, hogy csütörtökön megtárgyalták volna a képviselők a javaslatot, jövő hétfőn pedig a bizottságokban folytatódott volna a vita. Az ülés elején azonban a Fidesz-frakció azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a tervezetet, és ezt meg is szavazták.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Erzsébet megtörte a kormányt

Publikálás dátuma
2016.12.05. 17:40
FOTÓ: Vajda József
Sikerként könyveli el a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, hogy érveik hatására a kormány mégsem a kormányhivatalok dolgozóival, hanem a Magyar Postával hordatja szét a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi Erzsébet- utalványokat. A postások a sajtóból értesültek a változásról.

Kevesebb, mint négy nap alatt a kormányhivatalnokok lázadása elsöpörte a kabinet tervét, hogy velük, a 30 ezernél is kevesebb tisztviselővel, többségében nőkkel hordassák szét karácsony előtt, vagy a két ünnep közt a múlt kedden bejelentett, a nyugdíjasoknak szánt miniszterelnöki ajándékot, a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat. Amióta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón kijelentette, hogy a túl drága postai ajánlat miatt a kormányhivatalnokok kötelező feladata lesz a borítékok eljuttatása a 2,7 millió magyar nyugdíjashoz, tiltakozó vélemények, nyílt levelek sorozata jelent meg a sajtóban, biztonsági szakértők, szakszervezetek sorolták az érveket, miért megoldhatatlan és embertelen a feladat.

Tegnap délelőttre még tiltakozó sajtótájékoztatót hívott össze a hivatalnokok legnagyobb érdekvédelmi szervezete, de közben megérkezett a meghívó a Miniszterelnökségre, hogy Lázár János tárgyalni akar a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetőivel. Az elnököt, Boros Péternét és Árva János alelnököt a miniszterelnök kérésére invitálta megbeszélésre a kancelláriaminiszter – legalábbis ez áll a találkozó után kiadott kormányközleményben. Nem tudni, így volt-e, vagy Lázár maga látta be, mekkora öngólt lőttek, amikor utasításba adták, hogy egyetlen kormányhivatalnok sem mehet szabadságra az ünnepekig és a két ünnep között sem, mindenkinek részt kell vennie a munkában. A lényeg, hogy a nyilatkozat szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány képviseletében meghallgatta, mérlegelte és elfogadta a szakszervezetnek az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült észrevételeit és javaslatait. Lázár és a szakszervezet vezetői megállapodtak, hogy a járási- és kormányhivatalok munkatársait mentesítik az utalványok kézbesítése alól.

Boros Péterné érvei szerint az értékküldemény kézbesítéséhez nincs megfelelő szaktudás és infrastruktúra a járási kormányhivatalokban, munkajogi szempontból is aggályos és mindent összevetve biztosan nem olcsóbb, mint a postai kézbesítés. Többször is hangsúlyozta, van olyan járás, amelyhez 18 település tartozik, a téli hidegben legalább 5 munkanapba kerülne az alkalmazottaknak az utalványok kézbesítése, ha pedig a munkáért pluszpénzt kapnának – mert a végén már ilyen ígéret is elhangzott -, akkor sem úszná meg olcsóbban a kormány, mintha kifizeti a postai kézbesítési díjakat. A hétfő délelőtti szakszervezeti tájékoztatón Marosi János, az MKKSZ elnökségi tagja mindehhez hozzátette: az állami tisztviselőkre vonatkozó jogszabályok csak a munkavállalók szakképzettségének megfelelő feladatok elvégzését teszik kötelezővé, vagyis a kormány épp saját törvényei megsértésére készült. A hétvégén megjelent nyílt tiltakozások visszatérő érve volt, hogy a munkájukat többnyire irodában végző hivatalnokoknak nincs is olyan meleg öltözete, amivel például a postásokat ellátják a téli hideg ellen.

A kormányoldal – érzékelve az elemi felháborodást – nagyon visszafogottan vitte tovább a feladatot kiosztó lázári gondolatatot. Az általában ritkán megszólaló Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárra bízták, hogy védje meg a tervet, mondván, a szétszalajtott tisztviselők miatt az ügyintézés nem szünetel majd. Valójában persze fogalmuk sem volt a hivatalok vezetőinek, hogyan oldják meg a párhuzamos munkavégzést. Ennél „egyszerűbbet” csak Kósa Lajosnak sikerült mondania a hétfői Mokkában. A Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta, miért nem bízták a postásokra a feladatot, mert „a postás hozza a nyugdíjat is, akkor az a képzet keletkezhet, mint hogy ha ez most már egy ilyen rendszeressé váló juttatás lenne”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn délután 2 órakor mégis úgy látta, jobb, ha vállalja a Kósa-féle félreértés kockázatát és a Magyar Postához fordul hogy a cég tegyen olcsóbb javaslatot arra, hogy minden nyugdíjas még karácsony előtt megkaphassa az Erzsébet-utalványt. Emberfeletti munka lesz kivinni az utalványokat még az idén - mondta a 24.hu-nak Tóth Zsuzsanna. A Postás Szakszervezet elnöke kifejtette, ő is csak a sajtóból értesült a bejelentésről, így érdemben addig nem tud nyilatkozni, amíg a Magyar Posta Zrt.-vel nem ülnek le tárgyalni. Reményei szerint ez hamarosan megtörténik.

A kormány meghátrálása után ismét megkérdeztük az MKKSZ elnökének véleményét a történtekről. Boros Péterné sikernek értékeli, a kormányt meg tudták győzni róla, rossz döntést hozott. Ritka pillanat ez – nyilatkozta lapunknak, mert az érdekvédők állandóan sorolják a gondokat, de felvetéseiket többnyire nem igazolja vissza a kormányzati politika. Most ez mégis megtörtént, ráadásul az állam irányításának csúcsán ismerték el igazukat.

Kövér fúrta meg a tervet?
Kövér László fúrta meg, hogy a kormányhivatalnokok postások legyenek karácsony előtt, illetve a két ünnep között - tudta meg az atv.hu. Forrásaik elmondása szerint a házelnök „nonszensznek” nevezte az ötletet, ezt a meglátását pedig megosztotta „a megfelelő helyen is” - a kormányfőnél. Kövér azért fogalmazott ilyen végletesen, mert a felesége kormányhivatalban dolgozik, a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetője, az ő tapasztalata alapján vonta le a következtetést a házelnök.

 

Hazudik a Fidesz a nyugdíjemelésről?

Az MSZP szerint hazudott a Fidesz a nyugdíjasoknak, az ígért 1,6 százaléknál kisebb, 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés.

Tóth Bertalan, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője hétfői közleményében azt írta, a költségvetési törvényben továbbra is 0,9 százalékos nyugdíjemelés szerepel, az ígért 1,6 százalékos emelésnek semmilyen nyoma és garanciája nincs a hivatalos kormányzati tervek között.

Hozzátette: a "mikroszkópikus" méretű 1,6 százalékos emelés is csak a fele annak, amennyit a nyugdíjasok kaphatnának, ha az MSZP által javasolt nyugdíjszámítási módszer lenne érvényben.

Szerző