Trükközések

Meghallgattam a Fidesz szokásos dicshimnuszát. Most a szenzációs foglalkoztatási adatokkal dicsekedtek: állítólag 138 ezerrel többen dolgoznak idén, mint egy éve. Cseresznyés Péter az M1-en kijelentette, hogy a munkanélküliségi mutató még soha nem volt ilyen alacsony. (Arról nem beszélt, hogy már másképp számolják ezt a mutatót.) Ezek után kinyitottam a Népszavát, s a gazdasággal foglalkozó oldalon a lanyha beruházási kedvről ír Bihari Tamás, „Mélyponton a beruházások” cím alatt. Vértes András nyilatkozta, hogy éves szinten mintegy 10 százalékkal maradnak el a beruházások a már tavaly sem különösebben magas szinttől.

Bod Péter Ákos a gyenge magyar teljesítményről beszélt, illetve a hazai vállalati szektor egészének nem nagyon akaródzik befektetni. Mindezek ismeretében megkérdezném, hol, milyen ágazatban foglalkoztatják azt a több mint 100 ezer dolgozót, akiket emlegetnek és akikkel fényezik a statisztikát? Én úgy tudtam, ha nincsenek beruházások, akkor nem jönnek létre új munkahelyek, így nem javulhat a foglalkoztatottság sem. Ez így nagyon ellentmondásos. Kormánypártiak állítják, hogy nem a közmunkának köszönhető a javulás, de azt nem árulják el, hogy minek. Talán ilyen sokan kivándoroltak egy év alatt!? Vagy az unortodox gazdaságpolitikába már minden belefér?

A tények megváltoztatása vagy félremagyarázása is? Nyugodtan trükközhetnek a számokkal, úgysincs következménye. Csak a keményen dolgozó kisemberek érzik a bőrükön, hogy más a kampány és más a kormányzás, más a statisztika és más a valóság!