Előfizetés

Szabálytalan tisztújító MPB-közgyűlés?

Jogi- és etikai aggályok is felmerültek a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) december 12-re összehívott közgyűlése kapcsán, ahol a tervek szerint az alapszabály sporttörvényhez igazított megváltoztatása mellett a tisztújításra is sor kerül. Lapunk értesülése szerint jogászok a közgyűlés elhalasztását javasolják, az MPB hallgat.

A kiküldött meghívó szerint jövő hétfőn a négyévente esedékes tisztújítás mellett kerülne sor az MPB alapszabályának módosítására is, az új rendelkezések megszavazásuk után azonnal hatályba is lépnek. Az MPB szerint erre azért van szükség, mert csak a hatályban lévő alapszabály után lehet az új helyzethez igazodva – január 1-től az MPB felügyeli a teljes fogyatékos sportot, hasonlóan ahhoz, ahogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkapta (és nem tudta teljesíteni) a magyar sport irányítását – megválasztani az elnökségi tagokat és az elnököt.

Az első gond a jogászok szerint az azonnal hatályba lépő alapszabály. Mivel az új sporttörvény csak 2017. január 1-től lesz hatályos, nem lehet majdnem három héttel korábban erre hivatkozva megváltoztatni egy szervezet működési struktúráját, hiszen december 12-én még a 2011-ben elfogadott – és azóta többször módosított - sporttörvény rendelkezései az irányadók, azok pedig nem tartalmaznak olyan pontot, hogy át kell alakítani a teljes fogyatékos sport működését. Közgyűlést tehát lehet tartani december 12-én, az alapszabály is módosítható, de az új rendelkezések csak január 1-től léphetnek hatályba, ebből következően a tisztújítással, az új sporttörvénynek megfelelő összetételű vezetőség megválasztásával januárig várni kell, ha nem akar törvénysértést elkövetni az MPB. A másik lehetőség, hogy a jelenleg érvényes sporttörvény keretei között tartanak egy tisztújító közgyűlést, de akkor januárban kell egy másik, ahol már az új jogszabályokhoz igazodó határozatok születnek.

A lapunkhoz elküldött állásfoglalás szerint félretájékoztatták a tagszervezeteket, amikor azt írták nekik, hogy elég minden szövetségnek egy képviselőt küldeni a közgyűlésre, mert az új alapszabály elfogadása után úgyis csak egy fő képviselhet minden szövetséget. (A jelenleg érvényes szabályzat paralimpiai eredményesség és a paralimpiai mozgalomban betöltött szerep alapján rangsorolja a szövetségeket, a meghatározó sportágak két-három fővel vehetnek részt a közgyűlésen.)

Másik pontot is kiemeltek a jogászok az új alapszabály tervezetéből: „az MPB tagjai lehetnek a fogyatékosok sportját segítő más személyek is”, ami így elég tág meghatározás, hiszen egy kórház is segítheti a fogyatékosok sportját, de segítséget jelenthet egy adomány vagy bármilyen más felajánlás is. Ha ez a pont marad az alapszabályban, akkor átláthatatlan lesz a tagfelvétel, ami rengeteget ártana az MPB hazai és nemzetközi megítélésének is.

Három elnökségi egy év alatt
Az MPB hivatalos honlapján megtalálható információk szerint egy év alatt három elnökségi ülést tartott a szervezet, amelynek elnöke Szabó László, alelnöke Deutsch Tamás. Ebből a háromból kétszer nem találkoztak személyesen a tagok, hanem e-mailen szavaztak, amire a jogszabály lehetőséget biztosít. Az is kiderül a dokumentumokból, hogy Szabó előtt havonta ülésezett a testület, és csak elvétve – évi egy-két alkalommal – hozott e-mailen határozatokat.

A legnagyobb problémát abban látják a jogászok, hogy az alapszabály tervezete átfogó előzetes egyeztetés nélkül készült el. Lapunk úgy tudja, hogy az érintett szervezetek az ígéretekhez képest több hetes késéssel kapták meg az új alapszabályt egy pénteki napon, és következő hétfőre már vissza is kellett küldeniük a módosító javaslataikat.

A Népszava természetesen elküldte kérdéseit az MPB részére: szerettük volna megtudni, hogy eljutott-e a paralimpiai bizottsághoz is a tagszervezeteknek írt levél, érkeztek-e kérések a közgyűlés elhalasztására vonatkozóan? Ahogy arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi az MPB álláspontja, elképzelhető-e a közgyűlés elhalasztása.

"Postafordultával" megérkezett a válasz: 

A Magyar Paralimpiai Bizottság köztestületté történő átalakulását a jogszabályban meghatározott módon, az abban megszabott 45 napos határidőn belül fogja elvégezni. A Magyar Paralimpiai Bizottság az alapszabályának módosításáról és a tisztújításáról a sporttörvényben foglaltaknak megfelelően gondoskodik és 2016. december 12-ét követően köztestületként fogja kezdeményezni a Fővárosi Törvényszéknél történő nyilvántartásba vételét.

Messi rekordra hajt

K. M.
Publikálás dátuma
2016.12.06. 06:50

Három hely kiadó még a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, kedden további két csapat biztosíthatja helyét a legjobb tizenhat között.

Az A csoportban a PSG és az Arsenal továbbjutása korábban eldőlt, s a franciák várhatják kedvezőbb helyzetből az utolsó kört. Noha a londoni csapat gólkülönbsége jobb, azonos pontszám esetén a párizsiak zárnak csoportelsőként, ugyanis jelen esetben az egymás elleni eredmény számítana, s Cavaniék a két döntetlenre végződő meccsen több gól lőttek idegenben. Az ágyúsok tehát csak abban bízhatnak, hogy a francia együttes nem tudja legyőzni hazai környezetben a Ludogorecet, amely még a Basellel küzd az Európa-liga folyatást érő harmadik pozícióért.

A bolgár csapat a két fél egymás elleni eredménye miatt kedvezőbb helyzetben van, így ha a Basel otthon kikap az Arsenaltól, biztosan a svájci csapat zár a csoport végén. A bolgár együttes pedig egyben történelmet írhat, ugyanis korábban senki sem végzett még két ponttal a kvartett harmadik helyén. "Sokat fejlődtünk az elmúlt két évben, akkor a csoportunk utolsó helyén végeztünk. Sosem kételkedtem a csapatunk minőségében, s ha a szerencse mellénk szegődik, akkor tavasszal az Európa-ligában folytathatjuk" - nyilatkozta Georgi Dermendzhiev, a klub vezetőedzője. Arsene Wenger tanítványai nem tartalékoltak keddi mérkőzésükre, szombaton gólzáporos meccsen verték 5-1-re a West Hamet, így önbizalommal telve léphetek Bázelben pályára, s jó eséllyel megadják a kellő segítséget a Ludogorecnek.

Sok kérdésre választ kaptunk már a C jelű négyesben, ahol a Barcelona csoportelsőként zár, míg a Manchester City biztosan második lesz. Mi több, az is eldőlt, hogy a Mönchengladbach folytathatja tavasszal az Európa-ligában, míg a Celtic végez utolsóként. A befejező kör tehát már csak formalitás ezen csapatoknak, ráadásul a két továbbjutó nehéz hétvégén van túl, a Barcelona az El Clásicón az utolsó pillanatokban adta ki kezéből a győzelmet a Real Madrid ellen, míg a City otthon kapott ki a Chelsea-től. Ellenben Lionel Messi számára akár komoly téttel is bírhat a Mönchengladbach elleni összecsapás. Az argentin zseni kilenc gólnál jár s akár meg is döntheti Cristiano Ronaldo csoportmérkőzések alatti gólrekordját, ugyanis a portugál klasszis 11 találattal vezeti ezt a rangsort.

Az Atlético Madrid egyetlen százszázalékos csapatként várja a Bayern München elleni befejezést. A madridi csapat hatodik győzelmével illusztris társasághoz csatlakozhatna, korábban csupán öt csapatnak sikerült hasonló tettet véghezvinnie: az AC Milan, a Paris Saint-Germain, a Szpartak Moszkva, a Barcelona egyszer, míg a Real Madrid kétszer zárta makulátlanul a csoportkört. A bajorok továbbjutása is eldőlt már, noha a rosztovi vereségük miatt a csoportelsőségről le kellett mondaniuk, így a spanyol együttes elleni mindössze a presztízs lehet a tét. A PSV viszont még az orosz gárda legyőzésével feljöhet a harmadik pozícióba.

A B jelű négyesben viszont jóformán semmi sem dőlt el, csupán az, hogy a Dinamo Kijev zár negyedikként. Az már a sorsoláskor szembeötlő volt, hogy ebbe a csoportba nem került egyetlen sztárcsapat sem, s előzetesen nehezen lehetett jóslásokba bocsátkozni a továbbjutási esélyekről, lévén mind a négy alakulat hasonló játékerőt képvisel. A legkedvezőbb helyzetből a jelenleg második Napoli várhatja a folyatást, ugyanis amennyiben döntetlent játszana a Benfica otthonában, az biztos továbbjutást érne az olasz együttesnek, mert pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény nekik kedvezne. A portugál alakulat számára sem feltétlenül rossz eredmény a döntetlen, ám ha a Besiktas győzni tud Kijevben, akkor a török csapat lesz ott a legjobb tizenhat között.

Női kézilabda Eb - Vereséggel kezdtek a magyarok

A magyar válogatott 27-22-re kikapott Csehországtól hétfőn Malmőben a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

1. forduló, C csoport (Malmö):
Csehország-Magyarország 27-22 (13-10)

A magyar góldobók: Kovács 7, Klivinyi 4, Kisfaludy 3, Görbicz 2, Erdősi 1, Bódi 1, Lukács 1, Hornyák 1, Triscsuk 1, Schatzl 1

Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttesének első mérkőzésén Szucsánszki Zita orrtörés miatt nem léphetett pályára. Az előjelek ezzel együtt bíztatóak voltak, ugyanis a magyarok eddig mind a 14 mérkőzésüket megnyerték a csehek ellen.
A hétfői találkozó első két gólját mégis az Eb-n legutóbb 2012-ben szereplő ellenfél érte el, a túloldalon a kapuban Lucie Satrapova az első négy lövésből hármat hárított. Az ötperces magyar gólcsendet Klivinyi Kinga törte meg, aztán Rasmussen kapitány 4-7-nél, a 17. percben időt kért. A vállproblémákkal küszködő Triscsuk Krisztina is betalált, de így is csak egy gólra sikerült feljönni, ráadásul az ellenfél egy üres kapus góllal hamarosan 10-7-re elhúzott. A magyarok ekkor négy kétperces büntetésnél tartottak, míg a csehek egyszer sem kerültek emberhátrányba. A különbség már négy gólra is nőtt (8-12), a szünetben 10-13 volt az állás.

A magyar válogatottat - amely hatodik volt az előző, magyar-horvát közös rendezésű Eb-n - szinte kicserélték a második félidőre: sorozatban négy találatot szerzett, így fordított. Kovács Anna egymaga hármat vállalt, a rivális ekkor már tíz perce nem talált a kapuba. Újabb megtorpanás következett, egy kettős emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, sőt a négy emberrel támadó ellenfél volt eredményes. Kiegyenlített lett a meccs, a mezőny legjobbjává előlépő Kovács ellenállhatatlanul játszott, és nemsokára belőtte hetedik gólját.

Több helyzet is kimaradt, miközben a csehek hatékonyan dobtak, és az 52. percben ismét három góllal vezettek (19-22). A felzárkózást a kapus nélküli, hétemberes támadások sem hozták meg, a hajrára pedig kissé szétesett a csapat, az utolsó néhány perc már egyértelműen az ellenfélé volt.

Kim Rasmussen az M4 Sportnak elmondta, az új játékosok beépítése nem mentség az első félidei játékra, a második felvonásban pedig csak egy ideig működött a játék felgyorsítása.

"Stresszes, bizonytalan és időnként passzív volt a csapat, a kihagyott helyzeteket pedig megbüntették a csehek. Az én felelősségem ez a vereség, most előre kell lépni, és meg kell nyerni a következő két meccsünket" - jelentette ki a kapitány.
A magyarok szerdán 20.45-től a dánokkal, pénteken 18.30-tól pedig a montenegróiakkal csapnak össze, ugyancsak Malmőben.

később:
Montenegró-Dánia 20.45

D csoport (Helsingborg):
Oroszország-Horvátország 32-26 (16-13)
később:
Norvégia-Románia 20.45