A Simon-dosszié „szocialista rejtélyei”

Tanúk meghallgatásával folytatódott hétfőn Simon Gábor ügye. A vallomások ellentmondásosak, a volt szocialista elnökhelyettes továbbra is úgy nyilatkozott: ártatlan.

Simon költségvetési csalás miatt került bíróság elé, de több másik bűncselekmény elkövetésével is vádolják. Még 2014-ben derült ki, hogy százmilliókat tartott külföldi bankszámlákon és egy magyar pénzintézetben. Ez utóbbiban a vád szerint az azóta meghalt Welsz Tamás is érintett lehetett, aki közvetítőként és egy hamis bissau-guineai útlevél megszerzésével is segíthette Simont. Az ügy hétfői tárgyalásán megjelent tanúkat leginkább Welsz tevékenységéről és a volt pártvezetővel való kapcsolatáról kérdezték. Egyikük szerint Simon kereste meg Welsz Tamást, aki az üzletről szóló bizonyítékokat neki adta át egy reklámszatyorban.

„Welsz Tamás meghalt. Hát mondom, nincs mit tenni, megnézem a paksamétát. Megnéztem a paksamétát, ebben voltak Simon Gábor papírjai. Hogy mik voltak benne? Részleteiben nem olvastam, de azért kétségkívül átfutottam az egészet. Kezdve azzal, hogy pénze van a Magnet Bankban, hogy Sopronban is van ingatlana, és hogy milyen jelszóval – 68 vagy 86 – lehet fölvenni a pénzét” – mondta Petrovics István, aki húsz évig volt érdi szomszédja Welsznek. A Magyar idők beszámolója szerint a dossziékban Simon aláírásával ellátott dokumentumok, biankó papírok, banki szerződések és az ezekhez tartozó jelszavak, a XVIII. kerületi ingatlaneladásokról szóló iratok is voltak, amiket a telekszomszéd átadott a nyomozóknak. Sőt, a tanú szerint a dosszié tartalmazott "egy MSZP-s használati utasítást" is arról, hogyan kell "ekézni az ellenzéket, miként kell piszkálódni és áskálódni a Fidesz ellen". A tanácsok szerzőjére nem derült fény. Welsz volt ügyvédje tanúvallomásában elmondta: Welsz nem volt politikusok vagyoni tanácsadója, jobb- és baloldalon is épített maga köré védőhálót, a legalitás határmezsgyéjén egyensúlyozott, természetes volt, hogy hazudott, a hatóságoknak is.

A Magnet Bank egyik volt alkalmazottja Simon ellen vallott. Szerinte biztos, hogy a politikus pénze került a számlára, amit egy Welsz által szerzett, hamis bissau-guineai útlevéllel nyitottak.

Simon tagadta, hogy köze lett volna a tranzakcióhoz. „Próbálja meg beleképzelni magát az én helyzetembe, hogy én mennyire vagyok dühös! Próbálja beleképzelni magát ebbe a helyzetbe, és abba a szituációba, amit ő most itt előadott egy állítólagos útlevélről, amiről rajta kívül még senki sehol érdemi információt még ilyen szinten sem tudott mondani. Gondoljon bele, hogy én milyen dühös vagyok! Köszönöm szépen” – mondta Simon Gábor. A volt politikus ügyvédje szerint sem lehet bizonyítani a vádakat. „Simon már 2004-ben olyan nagyságrendű megtakarításokkal rendelkezett, és ezeket úgy csoportosította át Ausztriába, hogy az fel sem vetheti az adócsalást” – fogalmazott lapunknak Nagy István. Az ügyvéd hozzátette: a Magnet Bank volt munkatársa két tanúvallomást is adott hétfőn rövid időn belül, melyek teljesen ellentmondóak voltak egymással. A tárgyalás februárban folytatódik.

Szerző

Gémesit nem vonzza a miniszterelnök-jelöltség

Publikálás dátuma
2016.12.07. 06:07
Nem kértek fel, nem foglalkozom vele, civil mozgalmat szervezek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Tudomása szerint Gémesi Györgyöt látnák szívesen közös miniszterelnök-jelöltként a baloldali pártok - állította lapunknak az LMP-s Ungár Péter. Szocialista körből viszont úgy értesültünk, a gödöllői polgármester majdani pártjával szívesen együttműködnének, ám nem potenciális kormányfő-jelöltként tekintenek rá. Nem kérték fel, de nem is foglalkozik ilyesmivel, most civil mozgalmat szervez - reagált a hírre a Népszavának Gémesi.

Senki nem kérte fel, nem is hallott arról, hogy a baloldali pártok őt akarnák közös miniszterelnök-jelöltként indítani a következő parlamenti választáson. Gémesi György így reagált lapunknak amikor közöltük vele, az LMP-s Ungár Péter tudomása szerint az előválasztásról tárgyaló baloldali pártok szívesen létnék kormányfő-jelöltjükként, sőt formálódó pártját sem hagynák ki az együttműködésből. Gödöllő független polgármestere a Népszavát emlékeztette: mozgalmat szervez, amelyik új nemzeti minimumot állít össze. Bár ezt a civil szervezetet már sokan támogatják, pártalapításról még nincs szó. A Józan Ész Forradalma mozgalom megálmodója számára most az a fontos, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minél többen vegyenek rész a műhelymunkában, és "össznemzeti összefogással" készüljön el az új 12 pont, amivel március 15-én állnak nyilvánosság elé. Ha a mozgalom mögött lesz megfelelő társadalmi támogatottság, akkor szóba jöhet a pártalapítás. Gémesit most a mozgalom építése érdekli, híresztelésekkel nem akar foglalkozni.

Együttműködő partnerként tekintenek Gémesi majdani pártjára - értesültünk MSZP-s körből. Azt viszont a szocialisták cáfolták, hogy a gödöllői polgármesterre potenciális kormányfő-jelölt jelöltként tekintenének.

Az már valószínű, hogy több demokratikus ellenzéki lista is lehet majd a következő parlamenti választáson. Az LMP továbbra is mereven elzárkózik az együttműködéstől, mert sem az MSZP-t sem a DK-t nem tartják alkalmasnak a kormányváltásra. Ungár Péter, a zöldpárt elnökségi tagja tegnap egy szűk körű háttérbeszélgetésen kijelentette, saját szavazóik nagy része elutasítja Gyurcsány Ferencet, illetve a szocialistákat mert úgy gondolják, a régi szereplőkkel nem lehet nyerni 2018-ban. Azt tagadta, hogy hivatalosan rendeltek olyan felmérést, amiből ez kiderül, bár azt nem cáfolta, hogy készült erre vonatkozó kutatás. Véleménye szerint az előválasztás nem olyan népszerű, ahogy többen állítják, a közös lista pedig nem megfelelő megoldás. Az előválasztásról közölte, az kicsit olyan, mint amikor elmondják, hogyan készül a kolbász. A választókerületekben a helyi pártszervezetek utolsó leheletükig küzdeni fognak a saját embereikért, így a produktum már nem feltétlenül lesz kelendő - vizionálta Ungár, aki szerint ebben nekik nem szabad részt venniük.

A DK számára bármelyik megoldás jó, amelyik közelebb visz a kormányváltáshoz. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az előválasztással kapcsolatban világossá tette, bár a 106 egyéni választókerületben tudnak egyéni jelöltet állítani, várják és mérlegelik az együttműködésről tárgyaló felek javaslatait. Számukra az a fontos, hogy mindenütt egyetlen demokratikus kihívója legyen a Fidesznek. Nem tagadta, hogy a Liberálisok azért nem vesznek részt az előválasztásról szóló vitában, mert ezt a DK megvétózta. Gréczy ezt azzal indokolta, nem bíznak olyan pártban, amelyik "ezer szállal kötődik" Orbán Viktorhoz.

Önálló listát állítanak, nem közösködnek az MSZP-vel és a DK-val, így sokkal több szavazatot tudnak szerezni - közölte lapunkkal az Együtt elnöke. Szigetvári Viktornak az ellen nincs kifogása, hogy részt vegyenek egy esetleges előválasztáson és a helyben győztes ellenében - ha az nem az ő politikusuk - ne indítsanak saját jelöltet, ám az önálló listához ragaszkodik. Utóbbit a megújulás listájának nevezte, amelyik megszervezi azokat a politikai erőket, amelyek nem a régi pártokhoz tartoznak, de kormányváltást szeretnének. Lapunkon keresztül azt üzente, szívesen rendezné pártja kapcsolatait a Párbeszéddel, az LMP-vel, a civilekkel, a közös lista viszont ugyanúgy kudarcra van ítélve, mint 2014-ben.

A Párbeszéd örül annak, hogy az előválasztást az LMP-n kívül minden demokratikus ellenzéki erő támogatja, és a választás napjáig arról sem mondanak le, hogy a zöldpártot is megnyerjék az együttműködésnek. Erről Tordai Bence, a pártokat tárgyalóasztalhoz hívó párt szóvivője beszélt a Népszavának. A Párbeszéd szóvivője közös listát szeretne, amit - akár az egyéni indulókat és a közös miniszterelnök-jelöltet - a választók állítanak össze. Nem csupán pártokat várnának a majdani előválasztásra, hanem mozgalmak jelöltjeit, vagy helyben népszerű civileket, aminek a kereteit a tárgyalásokon résztvevők most alakítják ki.

Tiszteletben tartják az Együtt döntését, de a külön lista miatt szavazatokat veszíthetnek és ez Molnár Zsolt szerint a közös miniszterelnök-jelölt kérdését is megnehezítheti. A szocialisták elnökségi tagja Szigetváriékat figyelmeztette: az önálló listaállításhoz 27 egyéni jelöltet kell indítani, az ellenzéki előválasztást ennyi helyen kellene az Együttnek megnyernie jövőre. Az MSZP szeretné, ha a közösen induló pártok választási szövetséget hoznának létre, mert így nem vesznének el a töredékszavazatok. A feltételekről azonban gyorsan meg kellene állapodni, hogy az előválasztás, a jelöltállítás jövő nyárig megtörténjen, így ősszel a kiválasztott jelöltek már a tényleges országos kampányára koncentrálhassanak.

Szerző

Lázár is kivitte volna az utalványt

Publikálás dátuma
2016.12.07. 06:05
Valaki kitalálta, valaki propagálta, valaki megfúrta... FOTÓ: Molnár Ádám
"A Magyar Posta Zrt. megkezdte az egyeztetéseket az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban. A témában egyelőre ennyi információt tudunk rendelkezésére bocsátani" - írta a Népszava megkeresésére a Magyar Posta miután arról érdeklődtünk, kért-e már tőlük újabb árajánlatot a Miniszterelnökség az utalványok kézbesítésére, illetve ha igen, olcsóbb ajánlatot adtak-e a korábbi 480 forintos darabonkénti árnál.

Ismert, minden magyar nyugdíjas tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt és névre szóló levelet kap Orbán Viktor kormányfő "tiszteletének jeléül". A kormányzat szerint az utalványokat még karácsony előtt kézbesítik. Lázár János korábban azt mondta: az utalványokat kormánytisztviselők fogják kézbesíteni, mert a posta drágán vállalta a szállítást. Ettől az ötlettől végül szakszervezeti nyomásra elállt a kancelláriaminiszter, s mégis a postával kötnek egyezséget.

Tehát megoldódni látszik a kézbesítés kérdése, így sem Lázárnak, sem Csepreghy Nándornak nem kell kézbesítőnek állnia. A miniszterelnökségi államtitkár ugyanis az atv.hu-nak azt mondta, konkrétan nem volt szó arról, hogy a miniszter is kézbesít majd, "de Lázár miniszter urat ismerve szerintem ennek nagyobb a valószínűsége, mint az ellenkezőjének. És a saját kollégái esetében ugyanezt elvárta volna" - így neki is kellett volna utalványt osztani. Csepreghy ugyanakkor tagadta, hogy a kormányhivatalnokok a kézbesítéskor kampányoltak is volna a Fidesznek, "csak olyan ügyben tudok elképzelni ilyen feladatot (kézbesítést - a szerk.) a kormányhivatalnokok számára, ami a feladatkörükbe tartozik".

A Demokratikus Koalíció alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy ne Erzsébet-utalványt, hanem tízezer forint készpénzt kapjanak a nyugdíjasok. Varju László rámutatott, hogy a tízezer forintnyi utalvány az adók miatt 15 ezer forintba kerül, és az is növeli a költségeket, hogy Orbán minden érintettnek levelet is küld. A politikus felháborítónak nevezte, hogy a kormányfő "saját ajándékaként" akarja feltüntetni a juttatást, mondván, a kormány ezzel a pénzzel nem jótékonykodik, hanem tartozik a nyugdíjasoknak. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugdíjemelés 2,6 helyett csak 1,6 százalék.

Idő közben már Tállai András is el tudta magyarázni, miért kerül az államnak 15 ezerbe a tízezres utalvány. Korábban ugyanis erről fogalma sem volt az adóügyi államtitkárnak, aki a Hír Tv kérdését úgy értelmezte, hogy a kormányzat még 5 ezer forinttal többet ad a nyugdíjasoknak, ami szerinte remek dolog, hiszen "az embereknek lesz ettől több". Egy nappal később a mezőkövesdi fociklub elnöke rájött a megfejtésre, s második nekifutásra, hosszas fejtegetés után elmondta, a tízezer forintos "ajándékra" összességében 49,98 százalék közteher hárul, ez a drágulás oka.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) eközben jótékonysági akcióba fogott egy olvasói levelük nyomán, amely szerint az utalványra sokkal nagyobb szüksége lenne a mélyszegénységben élő családoknak, mint azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek magas nyugdíjuk van, vagy még tudnak dolgozni a nyugdíj mellett. Hasonló kezdeményezést indított több segélyszervezet is, így elképzelhető, hogy országos összefogás lesz az ügyben.

Szerző