Földrengés Indonéziában - Nem tudnak magyar sérültről

Az indonéziai magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a szerdai földrengésnek - közölte a köztévé.

Németh-Pach Judit, Magyarország jakartai nagykövete azt mondta: a földrengés után kaotikus állapotok vannak, ezért most nem javasolják a térségbe utazást. Ugyanakkor hozzátette: több szomszédos tartomány segítséget ajánlott az újjáépítésben, várhatóan napokon belül stabilizálják a helyzetet. Aki érdeklődni szeretne hozzátartozójáról, megteheti a nagykövetség központi számán, illetve a konzuli szolgálatnál.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Tizenkét éve, 2004 decemberében egy 9,3-as erősségű földrengés volt Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban legalább 230 ezer halálos áldozatot követelt, és kétmillió embert tett földönfutóvá.

A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét, a legújabb jelentések szerint a halálos áldozatok száma 92-re emelkedett, és csaknem 300 ember megsérült. A halottak között gyerekek is vannak. A hatóságok nem rendeltek el szökőár veszélyére figyelmeztető riadót.

Szerző

Tovább drágulnak az üzemanyagok

Publikálás dátuma
2016.12.07. 15:33
Fotó: Népszava
Emeli bruttó 6-6 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

Az emeléssel a benzin átlagára 357 forintra, a gázolajé 372 forintra nő. Legutóbb szerdán változott az üzemanyagok ára, akkor a 95-ös benzin bruttó 5, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedett.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző

Erzsébet-utalvány -Adóbevallást készíthetnek a nyugdíjasok?

Publikálás dátuma
2016.12.07. 11:23
Illusztráció - Dean Gallup/Getty Images
A nyugdíjasoknak az idősekkel szembeni mélységes tisztelet jeleként beígért szegény, hányatott sorsú Erzsébet-utalvány sorsáról már mi is hosszasan írtunk,  az újabb, de cseppet sem elhanyagolható aspektusra most az Átlátszó hívta fel a figyelmet. 

Komoly zavar is lehet ugyanis abból, - figyelmeztet a portál -  hogy az ötletgazdáknak az adójogi vonzatokat sem sikerült végiggondolni. Az állam által adott Erzsébet-utalvány ugyanis természetbeli juttatás, amely után – ha nem tartozik bele a privilegizált természetbeli juttatások adómentes körébe – személyi jövedelemadót kell a kedvezményezettnek bevallania és megfizetnie.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény több rendelkezést tartalmaz, amelyek szerint az egyes nem pénzben kapott juttatások közül adómentes lehet az Erzsébet utalvány juttatása is. Van ilyen szabály – összeghatárral – a munkáltatói által adott utalványokra, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek, fiatal felnőttnek Erzsébet-utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatásra is. A baj csak az, hogy sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem minden, az állam által adott Erzsébet utalványra vonatkozó általános kivételt nem ismer a személyi jövedelemadó rendszere.

Még nagyobb baj, hogy ilyen kivételt a frissen benyújtott, amúgy a jövedelemadó törvényt módosító pénzügyi salátatörvény sem tartalmaz, pedig az már a döntés után született. Márpedig ha nem lesz meg a kivételi szabály, akkor ezek bizony adóköteles juttatások, és aligha kellene a tízezer forint miatt több millió, többségükben gazdaságilag inaktív nyugdíjast adóbevallásra kényszeríteni.

Az NGM leszögezte

"A sajtóban ma hamis állítások jelentek meg, ezért a félreértések tisztázása érdekében leszögezzük, hogy a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit - a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében - az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli. A nyugdíjasoknak tehát csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni."

Szerző
Frissítve: 2016.12.07. 13:59